Sport

1953: Dansker når Wimbledon-finalen

Kurt Nielsen besejrede legenden Ken Rosewall på vej mod finalen i verdens største tennisturnering – to år senere gentog han bedriften
Man kan næppe sige ordet sportsfamilie i Danmark uden at nævne familien Nielsen, der i foreløbig fire generationer har produceret store sportsmænd. I 1925 opnåede Vilhelm Nielsen en enkelt fodboldlandskamp, og siden var det tennissporten, som kom til at nyde godt af de tilsyneladende ret gode gener fra Nielsen’erne.
Vilhelms oldebarn, Frederik Løchte Nielsen, er i dag Danmarks bedste mandlige tennisspiller og opnåede i 2012 sensationelt at vinde Wimbeldon-finalen i dubble. Vilhelms barnebarn, Christian Kurt, nåede at optræde for det danske Davis Cup-hold. Men det mest kendte medlem af familien er så afgjort Vilhelm Nielsens søn, Kurt.

Første dansker i Wimbledon-finale
I perioden 1947-60 vandt han ikke færre end 49 danske mesterskaber i tennis fordelt på 16 i single, 16 i herredouble og 17 i mixed double. Grundlaget for Kurt Nielsens store succes var en selv i dag temmelig moderne og fysisk spillestil med vægten lagt på tunge server fulgt op af et veludviklet netspil.
I 1953 kom Kurt Nielsens gennembrud på den internationale scene, da han slog legenden Ken Rosewall ud i Wimbledons kvartfinaler og siden – som den første dansker nogensinde – kvalificerede sig til finalen i verdens mest berømte tennisturnering. Her kunne 22-årige Kurt Nielsen dog ikke stille meget op over for amerikanske Vic Seixas, der vandt slutkampen i tre sæt.
To år senere, i 1955, gentog Kurt Nielsen succesen, da han på ny spillede frem til finalen på Wimbledons grønne græs. Her ventede en ny amerikaner, Tony Trabert, og endnu en gang måtte Kurt Nielsen strække våben efter nederlag på 3-0 i sæt.

Mixed-double-sejr i Grand Slam
Det lykkedes aldrig Kurt Nielsen at vinde en Grand Slam-titel i single. Til gengæld lykkedes det ham at vinde mixed double-finalen i en anden Grand Slam-turnering, nemlig i 1957-udgaven af US Open. Sammen med Althea Gibson sikrede Kurt Nielsen sig trofæet med en finalesejr i to sæt over det amerikansk-australske par Darlene Hard og Bob Howe, og Nielsen er således den eneste dansker, der har vundet en Grand Slam-titel på seniorniveau.
Kurt Nielsen døde som 80-årig 11. juni 2011 efter et langt liv i tennissens verden, hvor han i en længere årrække efter den aktive karriere fungerede som tv-kommentator.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport