Hus Forbi: Ødelægger det for rigtige hjemløse

Det koster dyrt for de hjemløse, at kriminelle rumænere har brugt hjemløseavisen som skalkeskjul, mener Hus Forbi

Ekstra Bladet og TV3 tog til Rumænien for at konfronterer Viorel Caldarar med de skjulte optagelser
1/2
Næste »

Det går hårdt ud over rigtige hjemløse, når rumænske svindlere udgiver sig for at være sælgere af hjemløse-avisen Hus Forbi. Sådan lyder det fra Hus Forbi, efter at Ekstra Bladet i dag kunne afsløre, at bl.a. den 22-årige rumæner Viorel Caldarar sælger hjemløse-avisen, mens han ifølge skjulte tv-optagelser er involveret i kriminalitet.

Se hele dokumentaren her

– De rumænske illegale sælgere ødelægger det for danske hjemløse. Det er ikke meningen, at pengene skal sendes til Rumænien, siger Ole Skou, ansvarshavende redaktør, Hus Forbi.

Se da Ekstra Bladet og TV3 konfronterede Hus Forbi-sælgeren Viorel Caldarar med de skjulte optagelser øverst i artiklen

Den 22-årige rumæner fremviser undervejs i dokumentaren ’Jagten på gangsterne fra øst’ et bundt pengesedler til vores undercover-journalister, mens han stolt opgør beløbet til 80.000 kroner. Senere besøger Ekstra Bladet hans bopæl i Rumænien, hvor vi bliver mødt af en Mercedes i indkørslen og et hus med tilhørende landbrug.

SnapDoc.Rumænere. Viorel Caldarar Gangsterne fra øst - 26. apr. 2015 Sælger hjemløse-avis, men har hus og bil i Rumænien

Frygter for salget
Det fik i går nationen! og andre på de sociale medier op i det røde felt.

’Jeg ved snart ikke, om jeg gider at købe avisen igen’, skriver Randi Knudskov Petersen eksempelvis på Ekstra Bladets Facebook-side. 

Ole Skou er da også bekymret.

– Jeg kan godt frygte, at sådan en sag vil betyde, at danskerne ikke vil købe Hus Forbi i fremtiden, og det er ærgerligt. Vores formål er jo at få nogle hjemløse tilbage på fode, siger han.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at verificere vores sælgeres identitet. Vi har et godt samarbejde med politiet og statsforvaltningen.

Jagten_MikiMistrati 112 - 20. apr. 2015 Sælger hjemløse-avis, men har hus og bil i Rumænien Garder dig mod fuskere
Hvis man gerne vil være sikker på, at man køber hjemløse-aviser af sælgere, som rent faktisk er hjemløse, skal man spørge efter sælgerens Hus Forbi-kort. Det skal have form som et kreditkort, have foto og sælger-nummer. Hvis sælgeren ikke taler dansk, vil det i øvrigt som regel betyde, at sælgeren ikke er autoriseret, forklarer Ole Skou.

Rigtige hjemløse sælgere er desuden næsten altid klædt i officielt Hus Forbi-tøj, og så bør man være forsigtig med at købe Hus Forbi af sælgere, som samtidig sælger bladet Illegal, da de to skrifter ikke har noget med hinanden at gøre.

– Hvis en af vores sælgere også sælger Illegal, vil vi tage deres Hus Forbi-kort fra dem med det samme, fastslår Ole Skou.

SnapDoc. Rumænere. Jens-Christian Thejsen, offer for røveri, Foto: Fyns Politi Downcuts - Gangsterne fra øst - 26. apr. 2015 Se overvågning: Sagesløs brutalt overfaldet i eget hjem


Se videoen: Jens-Christian Thejsen blev overfaldet af rumænere i eget hjem.

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladet har i samarbejde med TV3 fået to rumænske journalister til at gå undercover for at afdække det kriminelle miljø blandt udlændinge i Danmark.

Journalisterne var omkring tre uger i København, men kom allerede i løbet af få dage i kontakt med kriminelle fra det omfattende illegale miljø i landet.

Journalisterne optræder ikke med navn eller billede i avisen, eller på de tv-klip de har optaget på deres skjulte udstyr, af hensyn til deres sikkerhed. Ekstra Bladet og TV3 konfronterede flere af bagmændene i Rumænien.

Ligesom vi mødte Andrei Rosus, der af hensyn til sin sikkerhed ikke ønsker at fortælle, hvor i det store land han opholder sig. Andrei Rosus historie indgår som en del af dokumentar-udsendelsen 'Jagten på gangsterne fra øst', som kan ses på TV3play.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Jagten og SNAPDOCs
Hent flere