Priorats nye konger

En tysker og en sydafrikaner er ved at skabe en revolution i det klassiske Priorat område i Nordspanien.

1 af 1
Nyhedsbrev
Få gode tips og historier fra vores eksperter om vinens verden hver fredag.
 

Et generationsskifte er ved at ske i toppen af Priorat hvor den unge vinmager Dominik Huber, som har tysk afstamning og hans gode ven Eben Sadie i 2001 startede projektet Terroir al Limit. Eben Sadie er en af Sydafrikas mest berømte vinmagere og producerer i Swartland de to prestigevine Columella og Palladius. Da høsten jo sker i februar og marts i Sydafrika var det nærliggende for Eben at starte et projekt i Europa. Valget faldt på Priorat i Nordspanien, da kombinationen af druerne som bliver dyrket netop her, klima og ikke mindst jordbunden gav en unik mulighed for at skabe vine med et unikt udtryk. Og så endda i et meget klassisk område som har sine faste indgroede traditioner, som Dominik Huber udtrykker det.

De navngav projektet Terroir Al Limit, hvilket betyder området uden begrænsninger og producerer i dag vinene Dits del Terra, Torroja, Arbossar, og les Tosses – lavet på primært Carignan druen fra gamle stokke og Les Manyes på gamle Garnacha stokke.

Den kølige og meget terroir drevne stil har allerede skabt meget opmærksomhed og vinene får anmeldere til kaste stjerner efter vinene. Men også misundelse og kritik fra de lokale som ikke synes om denne ”internationale” indblanding i deres klassiske distrikt. Et distrikt som stort set har lavet vine på sine egen facon i mange årtier.

I forbindelse med den spanske vinmesse i København præsenterede Dominik Huber den netop frigivne årgang 2009. 2009 var generelt et middel år i Priorat, hvor især en hedebølge i juli og august var hårde for vinplanterne. En køligere og lidt vådere september før høsten reddede dog årgangen som helhed.



Torroja 2009, Priorat. 370 kr.

Vin på Carignan og Garnacha fra stokke mellem 55 og 87 år gamle. Peber, lakrids og mørk frugt i næsten. Kølig i stilen og en flot kompleks vin som vil kunne gemmes uden problemer de næste 10 år. 92 point.



L’Arbossar 2009, Priorat. 495 kr.

Vin på Carinena druen dyrket på nordvendte skråning i næsten sort skifer. En vin ung og kølig i stilen med smag og duft af violer, peber og modne kirsebær. En flot syre og langt fra hvad man ellers finder i Priorat. 91 point.



Dits del Terra 2009, Priorat. 595 kr.

Vin primært på Carignan fra en 1 ha. lille mark på en sydvendt skråning. 24 mdr. på fad. Violer, kirsebær, mineraler og flint. En kølig vin i stilen med en flot balance og meget elegant. 93 point.



Les Manyes 2009, Priorat. 1745 kr.

Vin udelukkende på Garnacha fra en lille mark nordvendt men hvor jordbunden primært er limsten og quartz. Duft og smag af peber, lakrids, let parfumeret og meget krydret. En rigtig flot og elegant vin som i stilen kan minde om en vin fra det nordlige Rhone. 95 point.



Les Tosses 2009, Priorat. 1745 kr.

Vin på Carignan fra en sydvendt skråning men hvor jordbunden primært er rød skifer. En markant krydret næse, mineraler, peber og lakrids. Flotte integrerede tanniner og en virkelig flot elegant vin med et langt lagringspotentiale. 94 point.



Vinene føres i Danmark hos L’Esprit du Vin.



Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik