Persondata politik

Så er det gløgg tid

Læs om gløggens historie, se test af en række forskellige gløgg og få opskrift på gløgg essens

1 af 1
Nyhedsbrev
Få gode tips og historier fra vores eksperter om vinens verden hver fredag.
 

Det er første december og derfor også starten på gløgg sæsonen. Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede i antikken kendte grækerne til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen. Der dukker da også flere og flere færdige gløggprodukter op på markedet. Vi har testet en række af dem her.

Læs også: Den store snapsetest



Blossa Vinglögg. 3 stjerner

Meget krydret og sød gløgg. Nellikerne smager tydeligt igennem. Sødmen er for voldsom, men ellers pænt krydret.

Alkoholprocent: 10. Kan købes forskellige supermarkeder til ca. 50 kr.



Løgismose Julens Gløgg. 5 stjerner

Man fornemmer tydeligt der er tilsat appelsin, ingefær og kardemomme til denne. Ikke så sød, men savner lidt mere syre. Men yderst smagsfuld.

Alkoholprocent: 13. Kan købes hos Netto til 59 kr.



Julefryd Gløgg. 2 stjerner

Noget stikkende alkohol i næsen. Den klart mest syntetiske i duft og smag. Man fornemmer krydderierne men frugten fungerer ikke og alkoholen stikker af.

Alkoholprocent: 15. Kan købes hos Føtex, Bilka, Netto til 49 kr.



Rundt om Vin Rødvins Gløgg. 5 stjerner

En mild og lettere gløgg tilsat blåbær, hvilket giver et lidt anderledes frugtigt udtryk. Masser af krydderier og afdæmpet alkohol. Er dog meget sød i smagen. Til dem der foretrækker en let frugtig gløgg uden for mange procenter.

Alkoholprocent: 10. Kan købes hos Irma til 110 kr. for to styk



Men man kan også lave sin egen gløgg essens. Det er ikke svært og en god mulighed for at få ryddet ud i bar skabet af gamle sjatter. Og så er det nemt hurtigt at lave en kop i løbet af december.

Rydbergs hjemmelavede opskrift på gløggessens:

3 dl. rødvin

2 dl. portvin

250 g brun farin

3 kanelstænger

Revet skal af en appelsin

1 tsk. hel allehånde

1 tsk. revet ingefær

8 hel nelliker

4 kardemommekapsler

1,5 dl. mørk rom

0,5 dl. Vodka eller snaps

Rødvin, brun farin og krydderier opvarmes til ca. 70 grader men koger ikke. Sukkeret skal smelte og det skal stå over varmen ca. 10 min. Herefter afkøles det en smule, hvorefter portvin og rom tilsættes. Essensen hældes nu på et opbevaringsglas og stilles i køleskabet ca. 1 uge og trækker.

Efter en uge sies krydderierne fra og vodka eller snaps tilsættes. Nu er essensen klar. Rosiner kan evt. tilsættes så de står og trækker i essensen.

Når man skal have gløgg tager men så 1 del essens, 5-6 dele rødvin og opvarmer det men må endelig ikke koge. Rosiner og mandler kan tilsættes.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Mikkel Selin Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik