Den irske kaffes moder

Tullamore er vel nok den irske whiskey, vi i Danmark mest forbinder med irsk kaffe, og så er det i øvrigt den mest solgte whiskey herhjemme og næstmest solgte whiskey på verdensplan

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet - læs mere her

Tullamore Dew stammer fra byen af samme navn Tullamore (betyder stor bakke) og blev fremstillet første gang tilbage i 1829. Byen Tullamore ligger en god times kørsel vest for Dublin og er på mange måder en lidt søvnig irsk provinsby, som dog vågner op, når det lokale irske rugby hold spiller på det imponerende store stadion i udkanten af byen. Men udover rugby har whiskeyen nu fået byen til atter at vågne.

Selve destilleringen stoppede tilbage i 1954, hvor man flyttede produktionen til New Midleton Distillery i County Cork i det sydlige Irland. Et tab for det lokale samfund, som indtil da havde haft gavn af de mange destillerier op gennem tiden men nu stod uden produktion af de gyldne dråber. Men beholdt dog besøgscentret som et minde om fordums tider. Besøgscentret er indrettet i et gammelt pakhus og blev åbnet i 2012 efter en gennemgribende renovering. Det virker moderne, men man fornemmer stadig den gamle destilleribygning. Det er muligt at få en guidet tur, som foregår på tre etager og blander formidling via AV - teknologi og traditionel historiefortælling.

Tullamore - nu igen med produktion

Den store succes, som mærket har haft de senere år, betød dog, at ejerne William Grant & Sons i 2012 besluttede at bygge et nyt destilleri og "genåbne" Tullamore Dew i byen, hvor det hele startede. På 60 årsdagen for lukningen kunne man så i 2014 åbne et stort nyt destilleri lige uden for byen.  Her finder man 3 stills med en kapacitet på 1,8 mio. liter og med en ny udbygning med flere stills vil man kunne lave 3,6 mio. liter spiritus årligt. Tullamore Dew fremstilles ved triple destillering, hvor første destillering giver omkring 21 % alkohol, den næste 55 % og den sidste 81 % alkohol. I øjeblikket er det udelukkende single malt, der produceres, mens grain whiskeyen stadig laves hos Midleton. Men det første spadestik til en udvidelse og dermed også produktion af grain whiskey er taget, og man forventer inden for 2-3 år at producere dette selv. Endvidere er man i gang med at opbygge faciliteter til selv at kunne flaske whiskeyen på destilleriet. Destillatet lagrer i mindst fire år på gamle egetræsfade og både bourbon- og sherryfade benyttes. 

 

Navnet DEW er afledt af initialerne fra en tidligere manager i koncernen, Mr. Daniel E. Williams (forkortet "D. E. W." og sat sammen til "Dew"). Han opfandt også sloganet "Give every man his Dew".

 

 

Tullamore Dew. 40 %. Hans Just. Pris 175 kr.

En lys whiskey med en forholdsvis lav intensitet i duften. Cremet let whiskey med orangeskal, krydderier og vanilje. En ligefrem og ikke specielt kompleks whiskey med en let bitter og sødlig tone. 83

 

 

Tullamore Dew 10 års single malt. 40 %. Hans Just. Pris 299 kr.

Tropisk frugt, vanilje og toast toner i duften. Fyldig i stilen, velbalanceret med en tør afslutning. 88

 

 

Tullamore Dew Special reserve 12 års. 40 %. Hans Just. Pris 399 kr.

Gylden farve med en duft af orangeskal, krydderier og vanilje. Fortsætter i smagen med lyng, kandiserede frugter, honning og vanilje. Cremet tekstur og en pæn lang, let og sødlig eftersmag. 90

 

 

Tullamore Dew Phoenix. 55 %. Hans Just. Pris omkring 350 kr.

Cask strenght og 55 % alkohol. En mørk men tørrede frugt og toast i duften. I smagen meget sprittet og nuancerne fra fadet kæmper for at komme frem. Kaffe, chokolade, toffee og vanilje fornemmes. En lidt sød afslutning nærmest med toner af creme brulé. Spændende og lidt speciel. Vil givet dele folk. 88

 

 

Tullamore Dew Cider finish. 40 %. Hans Just. Pris 299 kr.

Verdens første whiskey afsluttet 12 uger på cider fade. Tydelige æble noter i næsen. I smagen malt, honning, cider toner og vanilje. Savner lidt i dybden. 86

 

 

Tullamore Dew 15 års. 40 %. Hans Just. Pris ukendt.

Afsluttet i romfade fra Trinidad. En fyldig whiskey med tropisk frugt, vanilje, honning med mange lag og kompleks. Lang eftersmag. 92

 

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

Kom til italiensk vinfestival 1+2 april i København

 

Læs også

Seneste i vintest
Seneste Nyt
Mest læste
Seneste i vin
Mest læste i vin
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen