Portugals juvel

Portvin forbinder de fleste med en sød vin til desserten men i virkeligheden er portvin en drik som kan bruges til en hel del forskellige retter

1 af 1
 

En vintage port til en rød bøf eller en hvid portvin til osten fungerer f.eks. særdeles godt.

Portvin er en gudedrik, det vil i tvivlsomt mange vinelskere kunne skrive under på. Fylden, frugten og varmen forbinder man med et godt glas portvin for ikke at glemme den lange lagringsevne. Før i tiden var portvin en drik forbeholdt gamle bedstemødre men i dag har mange unge vinnydere fået smag for drikken, og man lærer i stigende grad at sammensætte portvinen med andet end desserter.

Portvin kan opdeles i to overordnede stilarter; ruby stilen og tawny stilen. I begge tilfælde standses mostens naturlige gæring ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukkerindhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på omkring 20%. Ruby stilen får dog ikke særlig meget fadlagring og stilen er derfor frugtig og virker derfor som en sødlig rødvin.

Der findes primært 3 typer i ruby stilen; dels den almindelige og oftest billigste Ruby; dels ”Vintage” som er den fineste og kun laves i gode år og endelig ”late bottle vintage” (LBV) som er kvaliteten midt imellem og ofte et godt køb. Vinene egner sig godt til kraftigere frugtdesserter især med røde frugter. Men man kan også få gode oplevelser med ruby stilen til de faste oste eller endda vælge en Vintage portvin til en kraftig peberbøf.

For Tawny stilen gælder, at vinene får lov at lagre længe på fade, hvilket gør at de bliver lyse og nærmest brunlige. Også i denne stil findes dels den almindelige Tawny, dels 10 år, 20 år etc. tawny og endeligt årgangs tawny som oftest er den dyreste. Disse går under navnet Colheita. Vinene passer godt til lidt kraftigere oste samt chokolade desserter.

Endelig findes der hvid portvin som laves på grønne druer samt rose portvin som er en ny type der satses en del på og som er et forsøg på at lave en portvin der kan fungere som aperitif.

Man kan sagtens gemme en portvin hvis man synes det er for meget med en hel flaske. Sætter man den køligt og med prop på kan en Ruby godt holde sig et par uger og en tawny 3-4 uger. Man skal dog være varsom med især ældre vintage som hurtigt mister sin frugt og kraft. Disse skal man ikke lade stå mere end et par dage.

Druerne

Portin laves på en række lokale druer med Tinta Roriz, Sousão, Tinta Barroca, Touriga Francesa og ikke mindst Touriga Nacional som de dominerende. Druerne dyrkes på terrasser, anlagt på skråningerne, som støder direkte ned til Douro-floden.

Klik her for at se her alle anmeldte portvine.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Mette Fleckner Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik