Vinlande

Kan man lave vin på Kreta?

De fleste forbinder Kreta med sol, sommer og soulaki, men ikke et land der producerer særligt spændende vin. Og den vin der findes er det andet end kedeligt sprøjt eller Retzina?

1 af 1
 

På Kreta har man har produceret vin i mere en 4000 år og netop på Kreta findes den ældste vinpresse i verden i byen Vathypetro. En vinpresse som man mener er fra omkring 1550 før kristi fødsel! Og selvom det primært var til eget brug man producerede vin blev Kreta i det 1600 århundrede en vigtig vin eksportør af vin og sendte en del til især Tyskland, England og Frankrig. Det var især vine på Malvasia druen som var populære. En drue som senere blev eksporteret til Madeira og kendt i vinene af samme navn fra den Portugisiske ø.

I dag er Kreta ramt af den græske krise og det er ikke meget der eksporteres. Det vurderes at omkring 5% eksporteres og det er primært til græske restauranter rundt omkring i de europæiske storbyer. Hovedparten drikkes stadig af de lokale samt ikke mindst de mange over 2 mio. turister som hvert år besøger denne største græske ø. Det er omkring 20% af alt græsk vin der produceres her på de omkring 50.000 ha. vinmarker der findes på øen. Langt den største produktion kommer fra de lokale kooperativer som findes rundt omkring på øen, men i de senere år er der satset meget på kvaliteten og især en håndfuld nyere vinhuse har investeret i bedre produktionsfaciliteter, nye fade og markforbedringer. Bl.a. ser man nu opbundne vine i stedet for de fritstående buskvine.

De væsentligste røde druer er Kotsifal og Syrah samt Chardonnay, Malvasia for de hvide. Kotsifal er en lokal drue fra Kreta og en drue som kan minde lidt om Cabernet Franc. Forholdsvis høj alkohol men ikke så meget tannin og farve og et ret krydret udtryk. Udover de nævnte druer er der en tendens til at en række lokale druer er på vej frem og for fremtiden skal vi forholde os til druer som Dafni, Plyto, Vidano, Liatko og Mandilari. Spændende druer som giver vine med sit helt eget lokale udtryk.

Der er 6 vinområder på Kreta men de vigtigste vinområder på Kreta ligger midt på øen lidt syd for den største by Heraklion. Her finder man bl.a. Arhanas, Dafnes og Peza. Herudover laves der en række vine omkring byen Sitia på det østlige Kreta. Archanas starter omkring 10 km syd for Heraklion ved den kendte borg Knossos. Her begynder de første vinmarker at dukke op og de fortsætter omkring 30 km syd i et ca. 20 bredt bælte dækkende de 3 områder som også udgør hver sin dal. Her finder man i alt 22 vin producenter og langt de fleste familie vingårde. Området er overraskende frodigt selv midt i juli. En meget våd vinter og skygge fra bjergene giver disse gode betingelser på trods af at sommeren er tør og varm med temperaturer over 35 grader de fleste dage. De fleste marker ligger i 4-600 m. højde.

Lad det være sagt med det samme der er stor forskel på kvaliteten af vinene. En række kooperativ vine er stadig noget skæve og savner balancen. Typisk meget bitre eller uden ordentlig frugt smag. Men ser man sig for kan man finde rigtig gode vine. Endda så gode vine at de uden problemer kan konkurrere med vine fra de store vinlande. Og det ser man også græsk vin gøre i disse år hvor de netop i de store konkurrencer henter mange hædersbevisninger. Blandt andet fik græske vine 42 medaljer i det netop overståede Concours Mondial konkurrence som i år foregik i Portugal.



De bedste producenter:

Boutari.Forhandles i Danmark af Dansk Supermarked

Det største vinhus i Grækenland med vingårde overalt i landet. Har netop investeret i top moderne vinproduktionsanlæg i Skalani på Kreta. Her producerer man primært en række top vine på Chardonnay, Vilana, Malvasia, Kotsifal og Syrah. Alle vinene dyrkes økologisk og fokus er især at skabe 3-4 top vine som skal vise Kretas potentiale især omkring Kotsifal druen.

Bedste vine:

Fantaxometocho 2010.Pris lokalt 14 euro.

Vin på Chardonnay, Vilana og Malvasia. En frisk vin med smag af abrikos, melon og citrus. Især Malvaisa druen trænger igennem. En lang frugtig eftersmag. En vin der bør nydes ung. 86

Skalani 2007.Pris lokalt ca. 20 euro.

En vin på 50% Syrah og 50% Kotsifal. 12 mdr. på fad. Peber, brombær og kirsebær i smagen. Stadig noget bidende tanniner og kan med fordel dekanteres. Flot balance og spændende krydret vin. 88



Lyrarakis.Ingen forhandler i DK

Familien Lyrarakis er kendt som øens bedste producent og der produceres 11 vine i den bedre kvalitet. I den sydlige del af Alagni har de dyrket druer siden 1966 og markedsført sine egne vine siden 1994. Som en af de få eksporter familien til en række lande blandt USA. Flere af vinene er på nyere lokale sorter som er genplantet og som med tiden skal give vinhuset en portefølje af meget lokale vine i høj kvalitet. En smagning af disse vine viser med tydelighed at de er på rette vej og at her er tale om vine i sin helt egen stil.

Bedste vine:

Mandilari 2008.Pris lokalt omkring 14 euro.

Vin på den lokale drue Mandilari. En stram og lidt kølig vin i stilen. Minder en del om syrah vine fra det nordlige Rhone og er en spændende vin med flot syre og stadig en del tannin. 88

Last supper 2009.Pris lokalt omkring 9 euro.

Vin på druerne Kotsifal, Syrah og Mandilari. Smag af skovbær, brombær, let krydret og med bløde velintegrerede tanniner. 87



Tamiolakis. Ingen forhandler i DK

Nyere ”boutique” vinhus med fokus på vine af høj kvalitet og med vinmager som er skolet i Bordeaux og i den grad tror på den franske vinfilosofi. Vinene er på en blanding af de lokale druer og de franske Cabernet og Merlot.

Bedste vine:

Vidiano Plyto 2010.Pris lokalt omkring 12 euro.

Vin på de to lokale druer Vidiano og Plyto. En frisk vin med smag af æbler, citrus og med en flot syre. Nærmest lidt Rieslingagtig. Kan givet gemmes nogle år. 87

6 edition.Pris lokalt omkring 30 euro.

Husets topvin på på Kotsifal, Cabernet Sauvignon og Merlot. 24 mdr. på fad. Peber, modne blommer, tobak og lakrids. Velbalanceret og en yderst flot vin. 90



Klik her for at se her alle anmeldte vine fra Grækenland.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Simon T. Schultz Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik