Persondata politik

Der er spændende køb at gøre i Südtirol

Smagning af 100 vine fra Südtirol

1 af 1
Nyhedsbrev
Få gode tips og historier fra vores eksperter om vinens verden hver fredag.
 

Det er ikke hver dag man har muligheden for at smage et større antal vine fra Südtirol på en gang, men tidligere på året inviterede den tyske forening af topproducenter, VDP, til smagning – ikke kun af deres egne vine - som 'gæsteland' var Sydtyrol nemlig denne gang på besøg. 15 producenter var mødt op med cirka seks vine hver.

Sydtyrol (italiensk Alto Adige) er den nordligste del af den italienske dobbeltregion Trentino-Südtirol.

Området har ca. 5.700 hektar tilplantet med vin i 500 til 1.000 meters højde.

Klimaet er kontinentalt med store temperaturforskelle mellem sommer og vinter, men også i løbet af vinens vækstperiode.

Der bliver produceret nogenlunde lige meget hvidvin og rødvin.

Rødvinene er typisk (ca. 80%) lavet på druen Vernatsch bedre kendt som Trollinger. I stigende grad bliver der også dyrket Lagrein, Merlot, Cabernet Sauvignon, Rotburgunder (Pinot Noir) og specialiteten Rosenmuskateller, der især bliver brugt til at lave søde dessertvine med.

De hvide vine er mest baseret på brugen af Weissburgunder og Chardonnay, men også Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Goldmuskatteler er almindelig udbredt.

Fælles for en stor del af vinene – rød såvel som hvid - er at de er lagret på fad. Enten i store træfade eller i de mindre barrique. Basiskvaliteterne er typisk lavet i rustfrit stål for at opnå et maksimum af friskhed.

Arunda Sektkellerei præsenterede en flot serie sekte, En Arunda Brut og en lidt mere kompleks og cremet Cuvée Marianna. Årgangssekten Arunda Riserva 2007 var ikke uventet meget fyldig, men stadig med en rank struktur. Arunda Rosé medbragte en vidunderlig duft af modne bær uden at smagen blev derefter.

Hos Baron di Pauli smagte jeg to rigtig gode Gewürztraminer, en 2009 Exilissi, kraftig gul i glasset og præget af lagringen på fad (88) og en 2007 Exilissi Spätlese, en interessant sødmefyldt Gewürztraminer (89).

Weingut Castelfeder havde en frisk Weinberg Dolomiten Savignon 'Raif' med. Interessant næse, men med en noget spinkel krop (80). En Chardonnay Riserva 'Burgum Novum' viste væsentligt mere substans, men nok præget af (for) meget træsmag (85).

Weingut Koblers Chardonnay 'Ogean' er en meget stringent, rank vin med et meget fint spil (88), Gewürztramineren 'Feld' er lidt atypisk i duften og ikke nær så harmonisk (84).

Weingut Manincor er et af de kendeste vinproducenter i Südtirol og er især kendt for deres nye vinkælder der blev bygget for år tilbage. 3.000m² bygget ind under en af vinmarkerne er et imponerende syn og et besøg værd. Vinmarkerne bliver dyrket biodynamisk og kvaliteten er generel meget høj – priserne desværre efterhånden også.

2010 Chardonnay Sophie (88% plus 7% Viognier og 5% Sauvignon Blanc) er en meget fin vin – meget afbalanceret og ikke præget af for meget fad (88). Den er dog noget slankere end årgang 2009. 2009 Sauvignon 'Lieben Aich' er en let vin med et fint spil, men mangler lidt kraft (86). 2009 Blauburgunder Mason di Mason formåede ikke at overbevise mig, fint syrespil men lidt for adstringerende efter min smag (85). Og her ligger vi i 300 kroners klassen!

Weinberg Dolomiten Rot Cassiano (en Cuvee af først og fremmest Merlot og Cabernet Franc) var i sagens natur lidt nemmere at gå til (85).

Hos Kellerei Meran Burggräfler smagte jeg kun de hvide vine. De var alle gode.

En standard 2010 Weißburgunder 'Graf Meran' var klar og let, med med et fin spil (82). 2010 Sauvignon 'Mervin' havde mere substans, lidt præget af fad men godt indbundet (87). 2010 Gewürztraminer 'Labers' er en kraftig sag med temmelig megen alkohol (87).

Weingut/Klosterkellerei Muri-Gries er i mine øjne en god producent.

Deres 2010 Weißburgunder er en frugtbetonet, cremet og fyldig vin (89). Den røde 2009 Lagrein Riserva 'Abtei Muri' er en harmonisk vin med en god koncentration (88), 2008 Blauburgunder Riserva Abtei Muri er dog allerede 'over the top' og temmelig letbenet (84). En 2009 Rosenmuskateller 'Abtei Muri'viste sig desværre at være temmelig oxideret, men måske var det bare en dårlig flaske (ingen vurdering). www.vinexus.dk

Weingut Nals-Margreid viste deres 2010 Weißburgunder 'Sirmian'. Det er en saftig og syrebetont vin, men lidt for ufokuseret (84).

Deres 2010 Pinot Grigio 'Punggl' overbeviste med en god krop og cremet smag (88). 2010 Sauvignon 'Mantele' (50% trælagring) var også meget god - en stærk vin med en lang harmonisk eftersmag (90). 2010 Vernatsch 'Galea' fin vin, der er en fornøjelse at drikke nu (85). Producentens 2009 Lagrein 'Gries' er desværre lidt for oxidativ, dog uden at man kan betegne vinen som fejlagtig (80). www.theis-vine.dk

Kellerei Schreckbichl ligger i Girlan og besidder en topmoderne vinkælder, der blev bygget i 2009. Deres 2010 Savignon Blanc 'Lafoa' fandt jeg typisk, en vin uden de store armbevægelser, med god dybde og længde (86). Deres 2009 Chardonnay 'Formigar Corneli' er meget præget af træ og er meget alkoholisk (82). Her er deres Gewürtztraminer 'Atisius Corneli' væsentlig bedre, en stor vin med masser af stof og krop, men samtidig meget elegant (90). Den søde 2009 Moscato Rosa Rosatum Cornell mangler lidt udstråling og karakter (85).

Dagens helt store overraskelse var Weingut Schmid Oberratner. Et familievingods med ca. 9 hektar vinmarker, hvilket er relativt lidt set i forhold til mange af de her nævnte producenter.

Familien Schmid kan føre vinproduktion i familien 19 generationer bagud, den tidligst kendte Schmid, Andrä Schmid byggede sin vingård i år 1365 og der ligger vinkælderen den dag i dag.

2011 Weißburgunder 'Satto' (91), 2011er Lagrein 'Kretzer Grieser', en let men kompleks vin (87). 2009 Lagrein 'Villa Schmied' ligger på samme niveau (87+), helt i top er 2009 Lagrein 'Grieser Riserva'(90). Det bedste er, at vinene generelt kun koster det halve af, hvad nogle de andre producenter forlanger for den samme kvalitet.

Kellerei/Cantina Terlan er et kooperativ, der blev grundlagt i 1893. I dag leverer over 100 vinbønder deres druer til kooperativet, der er i stand til at lave noget af det bedste, der bliver produceret i Südtirol, i hvert fald når vi taler om premiumlinien.

2011er 'Cuvee' (60% Weißburgunder, 30% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc) er en frisk sommervin (84). En klar og meget ren 2011 Sauvignon 'Winkl' (86) blev klart overgået af en 2010 Sauvignon 'Quarz' med en opulent bouquet og kompleks smag (92). 2009 Weißburgunder Riserva 'Vorberg'var ligeledes en fyldig og kompleks sag (92). Forhandles af www. vinexus.dk

Kellerei Tramin er et vinkooperativ og råder over ca. 230 hektar, så her bliver der produceret vin i større mængder. Basisprogrammet er udmærket, men ikke vanvittig spændende, topvinene rigtig gode. 2011 Weißburgunder 'Moriz' er lidt flad, men ok (82), 2010 'Weiß Stoan' ligeledes (82), 2010 Pinot Grigio havde et karameltouch (81), men de to Gewürtztraminer 2010 'Nussbaumer' (87) og den kraftige 2009 'Passito Terminum' (88) kan anbefales.

To af de bedste producenter var annonceret i programmet - men desværre ikke tilstede - Elena Walch og Weingut Alois Lageder. Weingut Lagader var heldigvis på messen 'Prowein' i Düsseldorf, så der smagte jeg en lang række af deres vine.

Lageder producerer vin under to brands. 'Alois Lageder' er vine dels fra egne vinmarker dels produceret på basis af tilkøbte druer. 'Tenutæ Lagader' er vine, der er dyrket på biodynamisk vis fra egne vinmarker og bærer typisk vinmarkens navn.

Jeg prøvede begge linier over to dage.

Fra linien Alois Lagader prøvede jeg følgende vine - der bliver markedsført under navnet på druen:

2011 Gewürtztraminer, meget fin og cremet i smagen (89), 2011 Sauvignon ligeledes god med den typiske Sauvignon Blanc duft (87), en let men elegant Pinot Noir, måske en smule for glat (86) og en meget elegant Lagrein, med den typiske smag af druesorten, men uden at virke rustik (90).

Under navnet Alois Lageder bliver der også markedsført vine fra enkelte vinmarker. 2010 'Lehen'Sauvignon Blanc er godt struktureret og med en lang eftersmag (89), 2011 'Vogelmaier 'Moscato Giallo' er en krydret vin, der beder nærmest beder om at blive drukket (88), 2010 'Tannhammer' Chardonnay-Sauvignon (50%/50%) er lidt lettere i stilen, men harmonisk (85). Forhandles af www.theis-vine.dk

Fra den biodynamiske linie Tenutæ Lagader fik jeg smagt følgende:

2010 'Porer' Pinot Grigio, med en dyb og kompleks smag (90), 2010 'Am Sand' Gewürtztraminer med megen kraft og styrke (92), 2008 'Contest' en cuvee af Pinot Grigio, Chardonny og Viognier, gylden i farven, mineralsk i smagen og med megen power (93), den røde 2010 'Römigberg' Kalterer See Classico er præget af af sødmen fra lagringen på fad, lettere i stilen, men elegant, ja den nærmest danser på tungen (90). 2008 'Krafuss' Pinot Noir besidder en saftig og kraftig smag, bløde tanniner og har en meget lang eftersmag (92). 2008 'Lindenburg 'Lagrein er lidt kraftigere i strukturen og med lidt mere syre (91). Den sidste vin jeg prøvede var en 2006 'Cor Römigberg' Cabernet Sauvignon med en typisk Cabernetsmag, meget mineralsk og med fint indbundet træ i smagen (90). Forhandles af www.theis-vine.dk

Ingen tvivl om at Sydtyrol/Alto Adige laver vine på et meget højt niveau. Mange steder er priserne desværre meget høje, mine favoritter er, når man tager dette i betragtning, Schmid Oberratner og Lagader.

Tegn et abonnement på Vinbladet - netop nu får alle nye abonnenter Vinbladets temanummer om Roussillon, verdens mest varierede vinområdemed som velkomstgave KLIK HER

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik