Sådan bliver Chianti Classico 2015

Vi har set nærmere på de netop frigivne årgange fra Chianti Classico

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere. Nyt nummer ude nu. Få første nummer for kun 9 kr. + porto.

Toscana er nok et af verdens smukkeste vinområder, og midt i Toscana finder man Chianti Classicos 7.140 hektar vinmarker omgivet af skove, fritstående søljecypresser, valnødde- og oliventræer. Vinene kan altid genkendes, for på flaskehalsen ses den sorte hane, som er blevet symbolet for de klassiske Chianti Classico vine.

Det er den lokale drue sangiovese, som dominerer. Dertil må der iblandes op til 20% af de lokale druer canaiolo og colorino eller de internationale druer cabernet sauvignon, syrah og merlot. Siden 2006 har grønne druer været forbudt.

Før i tiden var vinene kendt for at komme på bastflasker, men da kvaliteten i en årrække faldt, og forbrugerne forbandt den lidt kedelige vin med bastflaskerne, valgte de fleste producenter at bruge almindelige flasker i deres forsøg på at skabe et bedre image for vinene. Og det lykkedes. For Chianti Classico vinene er på vej tilbage og er de seneste år vokset i kvalitet, men desværre også i pris. Før i tiden kunne man let finde en god Chianti Classico for en halvtredser, men nu skal man nærmere de hundrede kroner for at finde en acceptabel vin.

Chianti Classico DOCG produceres i den ældste, ”klassiske” del af Chianti, og området dækker en strækning af billedskønne, smukke højdedrag, der går igennem ni kommuner, Castellina, Gaiole og Radda in Chianti, dele af disse i Castelnouvo Berardenga og Poggibonsi i Siena-provinsen, Barberino Val d’Elsa, San Casciano og Tavarnelle Val di Pesa i Firenze-provinsen. Kommunerne strækker sig fra lidt syd for Firenze til lidt nord for Siena, beliggende imellem Monti del Chianti til øst og Pesa- og Elsa-dalene til vest.

Den almindelige Chianti Classico er typisk en ung rødvin, der må komme på markedet 1. oktober året efter høsten. Det er en frugtig vin i stilen og er derfor velegnet til lette kødretter eller især pastaretter. Chianti Classico Riserva er et niveau oppe og er udvalgte druer samt en længere fadlagring (2 år heraf minimum 3 måneder på flasken). Det betyder ofte, at vinene er mere koncentrerede og komplekse. Og de kan derfor stå imod mere kraftige retter. Yderligere er niveauet Gran Selezione blevet introduceret. Her er der tale om en vin, der skal dyrkes på den specifikke ejendom og lagret 30 måneder inden frigivelse.

 

Chianti Classico 2015

Generelt en elegant og flot årgang. Vejret artede sig fra sin pæneste side. En kølig vinter med få dage med frost. Mildt forår med perfekte betingelser for knopskydning og blomstring. Sommeren var varm og tør, og det fortsatte langt ind i efteråret med kølige nætter og varme dage. Det gav vine, som er meget frugtige i udtrykket med røde kirsebær, kirsebærsten, lette krydderier og strejf af vanilje i smagen. De bedste formår at holde frugten intakt og ikke polstre den til med fad, som desværre er et problem for mange. En årgang, som ikke har tanninerne til at blive gemt mange år, men som allerede nu står ganske flot og kan nydes de næste 5-8 år.

 

Chianti Classico Riserva 2014

En noget skuffende årgang, hvor kun ganske få viser potentiale. 2014 var en svær årgang, og man ser derfor, at frugten er lidt ordinær, og at man i riserva vinene forsøger at maskere dette med fad. Det fungerer bare ikke, og vinene fremstår ubalancerede og enten for fadprægede eller bare ganske kedelige. En årgang man bestemt bør være varsom med. Men der er lyspunkter.

 

Chianti Classico Riserva 2013

2013 er bestemt en lovende årgang og generelt laver de bedste producenter yderst flotte vine. Vine, der har frugten og hvor den ekstra fadlagring fungerer flot. Til gengæld er der også mange ligegyldige vine, så man skal se sig for.

Fadet spiller naturligt en stor rolle i disse vine. Tidligere benyttede man en større del merlot og cabernet sauvignon end man gør i dag, hvor sangiovese spiller en større rolle. Problemet er dog, at fadstrategien for flere producenter er den samme, og især brugen af nye fade er i min optik et problem for mange af vinene, hvor integrationen ikke er helt til stede, og fadet maskerer i for høj grad frugten. Dem, som er gået over til lagring i de større, ældre fade beholder i højere grad balancen, og frugten står derfor stærkere frem.

 

Gran Selezione 2013

2013 Gran Selezione vil givet blive en årgang, som samlere og Chianti elskere vil gøre meget for at få fat i. Der er rigtig mange særdeles gode vine, og da vinene er til at betale, er her muligheden for at købe topvine til en yderst fornuftig pris. Frugten er som udgangspunkt flot og dem, der formår at finde den optimale balance med fadet, har skabt nogle virkelig flotte vine. Elegante i stilen med flot intensitet og længde. I forhold til Riserva vinene er der færre, som har plastret vinene til med for meget ny fad, eller også er frugten så tilpas mere koncentreret, at den kan bære det.

 

En række af de bedste Chinati Classico vine:

 

Chianti Classico 2015

Castello di Monsanto 2015 93

Brancaia 2015 92

Castello Vichiomaggio San Jacopy 2015 92

Banfi Fonte Alle Selva 2015 91

Barone Ricasoli Brolio 2015 91

Castellnuzza e Puica 2015 91

Riecine 2015 91

Antinori Peppoli 2015 90

Carpineto 2015 90

Castello di Querceto 2015 90

Castello di Uzzano 2015 90

Dievole 2015 90

Fattoria di Ruppiano 2015 90

Monte Bernardi Retromarcia 2015 90

Bonacchi 2015 89

Borgo La Stella 2015 89

Casale Dello Sparviero 2015 89

Castello di Ama 2015 89

Castello di Volpaio 2015 89

Concadoro 2015 89

Cecchia Villa Cerna 2015 89

Fattoria San Michele a Torri 2015 89

Isole e Olena 2015 89

Pomona 2015 89

Tolani Vallenuova 2015 89

 

 

Chianti Classico Riserva 2014

Bibbiano 2014 91

Rocca delle Macie 2014 91

Borgo Casa al vento Foho 2014 90

Caparsa Caparsino 2014 90

Brogioni Maurizio 2014 89

Dievole Novecento 2014 89

Monteraponi Il Campitello 2014 89

Pomona Bandino  2014 89

Santo Stefano 2014 89

 

 

Chianti Classico Riserva 2013

Felsina Rancia 2013 95

Brancaia 2013 93

Castello di Querceto 2013 92

Ormanni Borra del Diavolo 2013 92

Castello di Volpaio Coltassala 2013 91

Querciabella 2013 91

Banfi   2013 90

Borgo Salcetino Lucarello 2013 90

Guidi 1929 2013 90

Lamole di Lamole 2013 90

Melini La Selvanelli 2013 90

Podere L'Aja 2013 90

Ruffino Riserva Ducale 2013 90

Tenuta di Nozzole La Forra 2013 90

Torraccia di Presura Il Tarocco 2013 90

Carpineta Fontalpino 2013 89

Castello di Bossi Berardo 2013 89

Fattoria San Michele a Torri 2013 89

Il Molino di Grace 2013 89

Orsumella Corte Rinieri 2013 89

Podera La Capella Querciolo 2013 89

Poggio Bonelli 2013 89

Rocca di Castagnoli 2013 89

San Felice Il Grigio 2013 89

San Leonino Monsenese 2013 89

Savignola Paolina 2013 89

Terre di Seta 2013 89

Vallepicciola 2013 89

 

Chianti Classico Gran Selezione 2013

Barone Ricasoli Colledila 2013 94

Castello di Querceto Il Picchio 2013 93

San Felice Poggio Rosso 2013 93

Bibbiano Vigna del Capannino 2013 92

Brogini Maurizio 2013 92

Casale Dello Sparviero Vigna Paronza 2013 92

Lamole di Lamole 2013 92

Principe Corsini Don Tommaso 2013 92

Rocca delle Macie sergio Zingarelli 2013 92

Castellinuzza di Cinuzzi  2012 92

Felsina Colonia 2011 92

Barone Ricasoli Brolio 2013 91

Castello di Volpaia Il Puro 2013 91

Castello Vicchiomaggio La prima 2013 91

Oliviera 2013 91

Antinori Badia a Passignano 2012 91

Bibbiano Montornello 2014 90

Castello di Ama San Lorenzo 2014 90

Capanelle 2013 90

Casa Sola 2013 90

Castello di Abola 2013 90

Castello di Fonterutoli  2013 90

La Madonnina 2013 90

Querceto di Castellina Sei 2013 90

Rignana 2013 90

Rocca di Castagnoli 2013 90

Tenuta di Capraia 2013 90

Tenuta di Nozzole Giovanni Folonari 2013 90

Tolaini sette 2013 90

Villa a Sesta Sorleone 2013 90

Castelvecchi Madonnino delle Pieve 2012 90

Fattoria di Lamole Lama della Villa Antico Lamole 2012 90

Lornano 2012 90

Poggiopiano 2012 90

Rocca di Montegrossi 2012 90

Cinciano 20

Kom til Tysk vinfestival i oktober - læs mere her.

Kom til Oversøisk vinfestival i november - læs mere her.

Kom til Whisky & Rom festival i oktober -læs mere her

 

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen