Persondata politik

De ædleste dråber

I dennes uges vintest tester vi de ædle dråber fra Sauterne.

1 af 1
Nyhedsbrev
Få gode tips og historier fra vores eksperter om vinens verden hver fredag.

Thomas Rydberg

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Herudover skriver han fast for Vinbladet samt en række andre tidsskrifter. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og smagninger.

 

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale konkurrencer som Concours Mondial, Mundus Vine, International Wine Challenge, WM i Riesling samt VM i Grenache.Se mere information på thomasrydberg.dk.

 

Sauterne er uden diskussion den søde hvidvins konge. Sauterne kommer fra distriktet af samme navn som ligger midt i Bordeaux i Frankrig. Netop regionens placering i nærheden af Garonne floden og dens biflod Ciron har stor betydning for Sauternes, da den giver et meget lokalt klima i form af en næsten daglig morgendis, der ligger sig over floddalen og er medvirkende til at give særdeles gode vækstbetingelser for Botrytis cinerea svampen. Botrytis er godartede svampe, der bevirker at druen bliver nærmest rosinagtig før den høstes, hvilket resulterer i en særdeles koncentreret og karakteristisk smagende vin. Det er ikke let at lave en Sauternes. Botrytis skal være på det helt rigtige niveau og kun de mest berørte druer plukkes, hvilket er ensbetydende med et lavt udbytte og dermed en temmelig kostbar vin. Normalt drikkes Sauternes alene som en dessert i sig selv, men vinen smager også fremragende sammen med frugtkager, milde oste eller til en Fois Gras terrine som en forret.

Udover stjerner er der også i denne test point efter 100 point skalaen.



Domaine du Rousset-Peyraguey Creme de Tete 2001. 5 stjerner. BEDSTE SAUTERNE

En sublim sauterne fra nok et af de bedste år nogensinde i Sauterne. Marcipan, tørrede abrikoser, appelsinskal og pakket ind i en flot syre som giver den flotte balance til den markante sødme. Tæt på de 6 stjerner. 94

Alkoholprocent: 15%

Set hos Vinspecialisten på tilbud til 405 kr. (0,75 l)



Carmes de Rieussec 2007. 4 stjerner.

Chateau Rieussec er et af de allerbedste huse i Sauterne og dette er deres anden vin. En duft af pære og smag af akacie honning, abrikos og syltet ingefær. En elegant Sauterne med en flot syre. 90

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Skjold Burne til 310 kr. (0,75 l)



Cypres de Climens 2007. 5 stjerner.

Anden vinen til Chateau Climens og en vin på 100% Semillon. En meget fed og honningagtig Sauterne med appelsin, marcipan og markant Botrytis. Pakket ind i en flot syre men også en meget ung vin som godt kan ligge en del år endnu. 92

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Holte vinlager til 298 kr.(0,5 l)



Chateau Piada 2005. 5 stjerner. BEDSTE KØB

Mørk og frisk sauterne, med duft af blomster, honning, modne abrikoser og banan. En fed, cremet, frisk og flot Sauterne med en velintegreret syre. 91

Alkoholprocent: 14%

Set hos Philipson wine til 1440 kr. for 24 stk. (0,375 l)



Chateau Coutet 2006. 5 stjerner.

Et af de allerbedste slotte i Sauterne og man fornemmer allerede på duften det er en stor vin. Citrus og appelsin dominerer og i smagen er det nærmest creme brulee og orange marmelade. Flot syre og koncentration. Fem af de store stjerner. 93

Alkoholprocent: 14%

Set hos Erik Sørensen vin til 470 kr. (0,75 l)



Calvet reserve de Ciron 2010. 3 stjerner.

En meget lys og ikke meget Botrytis præg. Smag af banan, melon, sirup og abrikos. Virker lidt vandig. 83

Alkoholprocent: 13%

Set hos Føtex til 59 kr. (0,375 l)



Chateau Landion 2005. 5 stjerner.

Flot fedme, duft af banan og nødder. Cremet lækker sauterne i en flot balance med en god syre til at modstå sødmen. 90

Alkoholprocent: 13%

Set hos Superbest til 155 kr. (0,75 l)



Clos du Roy 2005. 4 stjerner.

En sauterne på Sauvignon blanc og Semillon. Ikke meget i duften, men en smag af citrus, appelsinskal og lynghonning. En del botrytis men savner lidt i syren. 89

Alkoholprocent: 14%

Set hos Philipson wine til 1440 kr. for 24 stk. (0,375 l)



Chateau La Bernisse 2006. 4 stjerner.

En forholdsvis mørk vin med duft af appelsinskal. Smag af citrus, appelsin, banan. Rimelig flot syre. Savner lidt mere koncentration. Fire store stjerner. 88

Alkoholprocent: 13%

Set hos Skjold Burne til 150 kr. (0,75 l)



Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Peter Roelsgaard Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik