11 indlagt med alvorlig madforgiftning: Hastehenter modgift i udlandet

11 personer fra Sønderjylland er blevet indlagt med symptomer på alvorlig madforgiftning. Myndigheder leder efter smittekilde

Få forklaret hvad botulisme er her.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

11 personer er søndag blevet indlagt med symptomer på den alvorlige madforgiftnings-bakterie botulismus, der i Danmark også kendes som pølseforgiftning.

Flere er ramt i en sådan grad, at de nu observeres på intensivafdelingen. Sønderborg Sygehus har måttet indkalde ekstra personale til at håndtere det, som sygehuset over for personalet betegner som en 'krisesituation'.

Det fortæller lægefaglig direktør i Sygehus Sønderjylland, Bjarne Dahler-Eriksen, til Ekstra Bladet.

Botulisme er en ekstrem sjælden lidelse. Blot mellem nul og to tilfælde er registreret af sundhedsmyndighederne om året. Det tal er søndag mangedoblet.

Syv er nu indlagt på Sønderborg Sygehus - flere på intensivafdelingen. To er indlagt på Odense Universitets Hospital. En er kørt til sygehuset i Flensborg, mens en sidste patient var på vej på ferie, da vedkommende fik det dårligt. Patienten er indlagt på Rigshospitalet.

Familier har spist sammen
Både Styrelsen for Patientsikkerhed og Fødevarestyrelsen er orienteret. Der arbejdes lige nu på at finde kilden til bakterien. Det er ifølge Bjarne Dahler-Eriksen med sikkerhed fødevarer, som er årsag til, at de 11 er blevet ramt.

- Det menes, at alle 11 har spist sammen. Vi har meget tidligt involveret embedslæge og Fødevarestyrelsen. De er i fuld gang med at undersøge det mad, som man mener, at familierne har spist.

- Det vigtige at finde ud af er, om det er noget, der har været til salg, eller om det har været hjemmelavet, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Botulisme (pølseforgiftning)

Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum findes udbredt i naturen producerer under anaerobe (iltfattige) forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.

Butolisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ifm. hjemmekonserverede frugter og grøntsager.

Neurotoksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender(axoner), hvor giftstofferne inaktiverer  nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.

Lammelser kan forebygges med modgift, men er lammelserne først indtrådt kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende, hvilket kan tage måneder.

I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.

Navnet "botulisme”, som blev foreslået af en Tysk læge i 1870, er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.

Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det giftstof, som er blevet konstateret hos de indlagte patienter, er en form for nervegift, som lammer muskler. Små mængder er ufarlige, men i større mængder kan det i yderste konsekvens betyde, at også vejrtrækningen bliver lammet. Så er situationen naturligvis livstruende.

- I de tilfælde må patienterne lægges i respirator, siger den lægefaglige direktør.

Mangel på modgift
Flere af de indlagte på Sønderborg Sygehus er på intensivafdelingen her til aften.

- De er kommet ind med symptomer som kvalme og synsforstyrrelser, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.

Der findes en modgift. Men der har ikke været nok på lager i Danmark, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen.

Derfor har Statens Serum Institut med lynets hast måttet hente forsyninger på hospitaler i Oslo og i Lübeck. Medicinen skulle være kommet frem, og patienterne er i behandling, oplyser den lægefaglige direktør.

- Hvis først nervegiften har sat sig på musklerne, er der ikke så meget at gøre. Men hvis giften stadig cirkulerer i kroppen, kan modgiften gøre en forskel.

Indkalder ekstra mandskab
Bjarne Dahler-Eriksen glæder sig over, at det er lykkedes at få indkaldt ekstra mandskab til Sønderborg Sygehus, så man kan håndtere den ekstraordinære situation. Sygeplejersker, som ellers havde fri, er derfor mødt op.

- Vi har rost vores beredskab meget. Det er en stor sag. At få så mange alvorligt syge ind på samme tid er ikke lige til. Vi har hentet ekstra personale ind på medicinsk modtageafsnit og på vores intensivafsnit. Det har vi klaret uden store problemer, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Han kan ikke fortælle noget om køn eller alder på de indlagte patienter.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen