12 års fængsel i sag om drab på forsvundet kvinde

Skyldig: Dræbte ekskonen, forsøgte kidnapning af barn, dødstrusler og usømmelig omgang med lig

Her afsiges dommen i drabssagen. Video: Per Rasmussen

RETTEN I NYKØBING F (Ekstra Bladet): Retten har netop afsagt dom i sagen, hvor 41-årige Khelil Meme er kendt skyldig i drabet på sin tidligere kone, Hediga Morad.

Her blev manden idømt 12 års fængsel.

Selvom han ikke sagde noget, virkede den dømte synligt berørt, da han tidligere i dag blev kendt skyldig.

Ved dagens retsmøde er to venner til den dømte til stede ligesom hans bror også er tilstede, her græd han åbenlyst over udfaldet.

Forsvareren i sagen, Henrik Stagethorn, ankede udfaldet på stedet. Den dømte skal fortsat være varetægtsfængslet frem til, at dommen kan begyndes afsonet.

I sagen er det ikke lykkedes at finde frem til liget efter kvinden, der forsvandt 9. eller 10. oktober efter, at hun var rejst fra et krisecenter i Vejle, hvor hun boede, til Vordingborg, hvor den nu dømte bor.

Her skulle hun aflevere børnene til deres far, der skulle have dem i efterårsferien.

41-årige Khalil Meme er tidligere i dag kendt skyldig i drabet på eks-konen, Hediga Morad.
Retstegning/Foto: Bitsch/politifoto 112 - 28. jan. 2017 - kl. 11:19 Anklager kræver 14 års fængsel i sag om drabet på forsvunden kvinde

Forud havde der været et tumultarisk forløb og parret lå i skilsmisse. I juni samme år havde kvinden fået tilkendt forældremyndigheden over parrets to børn.

Desuden havde hun fået sig en ny kæreste. Under sagen har anklageren, Anne Marie Fink tilkendegivet, at motivet til drabet er jalousi og ære.

Parret kom til Danmark 26. juni 2014 efter, at de havde boet godt fire år i Italien, hvor de havde opholdstilladelse.


Her bliver Khelil Meme kendt skyldig i drabet på sin ekskone. Video: Per Rasmussen

Heliil Meme har været tiltalt for at have dræbt sin ekskone, Hediga Morad, der er mor til deres fælles børn.
Tegning/Foto: Bitsch/ politi 112 - 28. jan. 2017 - kl. 10:06 Eksmand kendt skyldig for drab i sag om forsvundet kvinde

I Danmark fik de kort efter ankomsten opholdstilladelse - og til de danske myndigheder opgav de falske navne og urigtige fødselsoplysninger. Det skete fordi, at de danske myndigheder ikke skulle opdage, at de retteligt havde opholdstilladelse i Danmark.

Under opholdet i Italien var parret også gået fra hinanden i en periode. Her fik hun blandt andet en kæreste, ligesom hun også rejste hjem til Syrien.

Under sagen er det belyst, at Khelil havde været voldelig overfor hende.

OVERBLIK: Sagen om forsvundne Hediga Morad

Retten i Nykøbing Falster har lørdag slået fast, at den forsvundne syriske kvinde Hediga Morad blev slået ihjel af sin eksmand i 2015.

Få et overblik over drabssagen her:

* 9. oktober stod Hediga Morad af toget i Vordingborg for at aflevere sine to børn hos sin eksmand. Dagen efter blev hun meldt savnet af en bekendt i Vejle, som var blevet bekymret.

* Eksmanden slog hende ihjel, mener anklagemyndigheden. Han kvalte hende og lagde liget i bagagerummet på sin bil. Ifølge anklagen skaffede han herefter liget af vejen et ukendt sted ved Møns Klint.

* Drabet fandt sted i tidsrummet mellem 9. oktober klokken 23.20 til 10. oktober klokken 16 i Vordingborg, står der i anklageskriftet.

* Eksmanden nægter sig skyldig. Han har forklaret, at han sidste så hende, da hun kom hjem til ham 9. oktober. Dagen efter tog han ud for at handle, og da han kom tilbage, var hun væk.

* Manden har selv forklaret, at Hediga Morad muligvis er taget til Syrien.

* Kort tid efter hendes forsvinden modtog han en afskeds-sms fra ekskonen, hvor der stod, at han ikke skulle blive bekymret. En lektor i arabisk anser det dog for værende sandsynligt, at han selv skrev beskeden.

* Det tidligere ægtepar er begge fra Syrien. I 2008 rejste manden fra den syriske storby Aleppo til Italien, og senere fulgte konen og børnene med. Da manden blev arbejdsløs, rejste de i 2014 til Danmark, hvor de fik asyl under falske navne.

* Samme ville Hediga Morad skilles fra manden, og de blev separeret.

* Inden hun forsvandt i oktober 2015, anmeldte hun eksmanden for trusler på livet. Hun havde boet på flere forskellige krisecentre med børnene og levede ifølge hende selv i et voldeligt forhold med manden.

* Det er et enigt nævningeting, der lørdag har kendt manden skyldig i drabet. Der skal senere lørdag tages stilling til strafudmålingen.

I Danmark blev parret i første omgang placeret i en bolig i Stege. Men allerede 18. september tilkendegav kvinden overfor de sociale myndigheder, at hun ville skilles.

Derfor flyttede hun sammen med børnene til krisecentret i Vejle.

Ægtemanden ønskede ikke skilsmisse. Og det gjorde kvindens familie heller ikke.

Undervejs i forløbet blev hun opsøgt af sin bror, der forsøgte at overtale hende til droppe planerne om skilsmisse.

Under retssagen er det kommet frem, at ægtemanden har stalket hende, mens hun boede på krisecenteret.

I august 2015 - efter at Statsamtet havde tilkendt hende forældremyndigheden over parrets børn - ringede han tre gange til hende, hvor han truede med at han ville dræbe hende.

Kort før kvinden kom til Vordingborg med børnene, købte han i en lokal Jem og Fix butik en spade.

Ved retssagen er det kommet frem, at manden har tilbragt noget tid i en lokal skov. I skoven har politiet fundet et friskgravet hul, der ifølge politiets formodning var en forberedt grav.

Tæt på det sted finder man i vandkanten noget kosmetik, der under retssagen er blevet genkendt af kvindens nye kæreste.

Se også: Bror i retten: Utroskab kunne få Hediga dræbt

Se også: Tiltalt til forældre i sag om forsvundet kvinde: I Danmark sælger politiet børn

Se også: Ekspert om 'afskeds-sms' i Hediga-drabet: Sandsynligvis skrevet af drabstiltalt

Se også: Hedigas datter i drabssag: Mor er taget til Syrien

Se også: Lektor: Sandsynligt at drabstiltalt skrev afskeds-sms

Se også: Politiet fandt grav i eftersøgningen af mor til to

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere