12 knivstik giver 13 år i sjældent færøsk drab

En 24-årig færøsk mand får 13 års fængsel for drabet på en 36-årig mand på Suduroy på Færøerne

Den 24-årige Gudmundur Trúgvasoner er onsdag idømt 13 års fængsel for drabet på en 36-årig mand på Færøerne, hvor drabssager ellers hører til sjældenhederne.

Drabet blev begået i bygden Hvalba på Suduroy i august sidste år. Sagen blev gennemført som en tilståelsessag.

Den nu 24-årige mand dræbte den 36-årige med 12 knivstik blandt andet i halsregionen, oplyser anklageren i sagen, Margrethe Hesselberg, til Ritzau.

Ifølge Hesselberg lagde retten vægt på, at dræbte var værgeløs - han sov og var fuld. Gudmundur Trúgvasoner var selv spirituspåvirket i et ikke fastlagt omfang.

Samtidig var Trúgvasoner klar over, hvad han gjorde og det var et særdeles voldsomt drab, hvor han blandt andet skar luftrøret over, stak ind til lungerne og skar en pulsåre over.

- Fra førstesalen, hvor drabet fandt sted, gik han ned i køkkenet, hentede en kniv og gik tilbage på førstesal. Her lukkede han døren til et værelse, hvor husets ejer sov, og så gik han ind i værelset, hvor han dræbte vedkommende med flere knivstik, siger anklageren.

- Dømte har ikke været i stand til at forklare, hvorfor han gjorde, som han gjorde. Forsvarerne får gjort gældende, at det skyldtes, at dømte tidligere har været seksuelt misbrugt, siger Margrethe Hesselberg og tilføjer:

- Men det har retten ikke fundet formildende. Det var ikke dræbte, der misbrugte ham.

Dette var det tiende mord i de sidste 48 år. Tilbage i 2013 blev en 68-årig mand varetægtsfængslet for drab på 61-årig mand i Torshavn.

I 2012 blev en kroatisk mand dømt i en spektakulær sag, hvor liget af den dræbte aldrig blev fundet.

Men inden den sag skal man helt tilbage til 1980'erne for at finde en domfældelse for drab på Færøerne.