12 sekunders politijagt på 13-årig biltyv: Kørte to ihjel i Valby-parken

Familien til dræbt kvinde ønskede politibetjente for retten. Men rigsadvokaten siger, de handlede helt forsvarligt

Video fra ulykken i Valbyparken. Video: Kenneth Meyer

Familien til den ene af de to dræbte kvinder, der blev kørt ihjel af en 13-årig biltyv i Valby-parken under en kort politijagt, får ikke medhold i en klage over politifolkenes adfærd.

Rigsadvokaten har nu erklæret sig enig i statsadvokatens beslutning om at stoppe efterforskningen mod de to betjente, som ifølge familien og deres advokat Simon Hauchs opfattelse handlede uforsvarligt ved at eftersætte den stjålne bil ind i Valby-parken.

Politi-jagten varede kun i 12 sekunder, før den stjålne Skoda påkørte og dræbte en 84-årig kvinde og hendes veninde, der var i 70´erne, som gik tur i parken på den skønne sommerdag 22. juli sidste år.

Den 30. december besluttede statsadvokaten i København - efter at sagen var undersøgt hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed - at standse efterforskningen mod politifolkene, der ikke kunne bebrejdes ulykken.

Nu er sagen slut
Den afgørelse klagede advokat Simon Hauch over på familiens vegne, men rigsadvokaten har nu erklæret sig enig i statsadvokatens vurdering. Dermed er sagen nu slut.

DUP´en startede en undersøgelse, der skulle klarlægge, om politifolkene eventuelt havde overtrådt udrykningsbekendtgørelsen, færdselsloven eller uagtsomt forvoldt de to kvinders død.

Her bliver den ene afdøde kvinde kørt væk, efter at være blevet ramt af en flugtbilist i Valbyparken. Foto: Kenneth Meyer 112 - 3. feb. 2017 - kl. 17:11 Familie til dødsoffer for biljagt kræver politibetjente stillet for retten

Rigsadvokaten mener ikke, at der er nogen rimelig formodning om, at de to politifolk skulle have begået noget strafbart ved at jagte den stjålne Skoda ind i Valby-parken.

Politipatruljen fik øje på den stjålne bil, der kørte langsomt, på Hammelstrupvej  og signalerede til føreren om at standse ved at tænde de blå blink, men ikke udrykningshornet.

Betjentene vidste på det tidspunkt ikke, at føreren kun var 13 år. På passagersædet sad en 15-årig kammerat.

Se også: Thomas så unge drenge påkøre flere i park: Det er utilgiveligt

I stedet for at standse speedede bilen op og kørte få sekunder efter ind på græsset i Valby-parken. Først på det tidspunkt besluttede betjentene at starte en eftersættelse, fremgår det af rigsadvokatens skrivelse, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Betjentene tændte horn og blå blink, og video-optagelsen fra patruljebilen viser, at der ikke var fare for personer på det åbne græsareal i parken.

Kørte 45 - 63 km/t
Men så udviklede eftersættelsen sig lynhurtigt, og den stjålne bil kørte ind i et område af parken med mere beplantning, begrænset udsyn og hvor der var flere mennesker.

Fire sekunder før ulykken skete, var afstanden mellem den stjålne bil og patruljevognen 34 meter. En bilinspektør har beregnet, at den stjålne bil i snit kørte 62 km/t. Da påkørslen skete, var hastigheden mindst 45 km/t og højst 63 km/t.

Her bliver den ene afdøde kvinde kørt væk, efter at være blevet ramt af en flugtbilist i Valbyparken. Foto: Kenneth Meyer 112 - 26. jan. 2017 - kl. 19:29 To dræbt under politijagt på 13-årig biltyv: Her er statsadvokatens 'dom'

I sin afgørelse skriver rigsadvokaten til advokat Simon Hauch:

- Jeg er enig med Dem i, at der for en isoleret betragtning er tale om en efter forholdene høj hastighed. Det må dog samtidig tages i betragtning, at patruljevognen holdt en god afstand til bilen, ligesom det kan udelukkes, at patruljevognen har påkørt det eftersatte køretøj. Jeg finder heller ikke, at der foreligger oplysninger om, at patruljevognen skulle have 'presset' føreren af det brugsstjålne køretøj, selv om det naturligvis kan være sådan, at han har følt sig presset.

- Polititjenestemændene var i øvrigt ikke klar over, at føreren var en 13-årig, skriver rigsadvokaten.

I sin klage til rigsadvokaten skrev advokat Simon Hauch, at eftersættelsen var uforsvarlig, blandt andet fordi det måtte stå politibetjentene klart, at en eftersættelse ville betyde, at bilen ville køre længere ind i parken, hvor oversigtsforholdene var dårlige, hvor der var flere mennesker, og at hverken politipatruljen eller føreren af den eftersatte bil havde overblik over det område, de kørte ind i.

De to kvinder døde på stedet. Foto: Kenneth Meyer. 112 - 24. jul. 2016 - kl. 12:22 Kvinder dræbt af 13-årig flugtbilist: Nu står datter frem

Rigsadvokaten ved statsadvokat Mohammad Ahsan skriver, at der bør lægges vægt på, at eftersættelsen skete, fordi den stjålne bil pludseligt og uventet (af egen drift) kørte ind på græsarealet i Valby-parken, og at polititjenestemændenes skøn over forholdsmæssigheden ved at starte en eftersættelse og i øvrigt at fortsætte eftersættelsen skulle træffes inden for ganske få sekunder.

Efter ulykken blev den 13-årige dreng overgivet til de sociale myndigheder. Politiet har opgivet at rejse en sag mod den 15-årige passager for medvirken til vanvidskørslen.

Med rigsadvokatens beslutning er sagen slut - men rigsadvokaten henviser de pårørende til at anlægge en civil retssag mod Københavns politi, hvis de ønsker erstatning.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere