13 rumænere får kæmpe straf i Hvepsebo-sagen

Retten i Lyngby har idømt 13 personer mellem tre og knap otte års fængsel for menneskehandel i Hvepsebo-sagen

Her slår politiet til i 'Operation Hvepsebo' hvor den anden del af sagen mod 'celle 1' omfatter tiltalen mod 14 formodede bagmænd.

13 rumænske statsborgere skal adskillige år i fængsel, efter de er idømt alt mellem tre år og knap otte års fængsel  i den såkaldte Hvepsebo-sag, som er kaldt danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Blandt de 13 dømte er den 47-årige ED, der efter anklagemyndighedens opfattelse er den absolutte hovedmand i sagen, som er blevet idømt syv år og elleve måneders fængsel.

ED har efter eget udsagn hjulpet op mod 1000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter.

- Nogle af forklaringerne har gjort et stort indtryk på retten. Det er ikke de fysiske rammer, der har været det værste. Det har været måden, hvorpå man har behandlet ofrene. Alle de tiltalte har i deres adfærd vist betydelig ligegyldighed over for ofrenes velbefindende, sagde dommeren efter dommen ifølge Ritzau.

Her slår politiet døren ind på en af de mange adresser, hvor rumænerne boede i 'Operation Hvepsebo' 112 Otte rumænere anholdt som bagmænd i Hvepsebo-sagen

12 af de øvrige er idømt op mellem 3 og knap otte års fængsel for menneskehandel, mens én kun er dømt for bedrageri.  Derudover er samtlige 13 udvist af Danmark.

Sagen omhandler økonomisk svindel og menneskehandel i millionklassen. Over 100 fattige rumænere blev lokket til Danmark under falske løfter om arbejde, og deres identiteter blev ifølge tiltalen udnyttet til stor-svindel, mens de var indlogeret under usle forhold.

Politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem celler, og det er sagens celle 1 med 14 tiltalte, der efter 42 retsmøder er slut

En af sagerne - celle 3 - er dog allerede afsluttet. Ved Retten i Hillerød blev tre rumænske søskende i december sidste år dømt for menneskehandel, bedrageri og databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

112 Fattige rumænere blev solgt for 50.000 kroner i Danmark

Bagmandens forsvarer, advokat Michael Harms, har tidligere påstået, at personerne allerede vidste, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

Men den forklaring har dommeren tilsyneladende ikke købt.

Så meget koster en fattig rumæner
Under sin efterforskning har politiet opsnappet en samtale mellem to af de formodede bagmænd, der helt lavpraktisk diskuterer prisen på to rumænere.

Det har senioranklager Jette Malberg tidligere fortalt i et retsmøde ved Retten i Lyngby. I samtalen bliver mændene tilsyneladende enige om at handle. 50.000 kroner skal ED have for hver af de to rumænere, fortæller Jette Malberg.

Fattige rumænere er da også ganske værdifulde for kriminelle bagmænd i Danmark.

112 Rumæner styrede enormt kriminelt netværk i Danmark

Ifølge anklagemyndigheden fungerer bedrageriet typisk således, at rumænerne opsøges af landsmænd og lokkes til Danmark med lovning om et arbejde.

Herefter transporterer bagmændene ofrene hertil, installerer dem i huse og tager dem med til Borgerservice, hvor de får NemID og cpr-nummer.

Efterfølgende bruges dokumenterne til at optage kviklån, købe mobiltelefoner og til leasing af biler samt skatteunddragelse. Ofte får de udnyttede hverken job eller penge.

I et tilfælde skal de tiltalte have scoret værdier for ikke mindre end en million kroner på baggrund af en persons identitet. Typisk er fortjenesten dog et stykke mindre.

Her slår politiet døren ind på en af de mange adresser, hvor rumænerne boede. 112 Principiel dom: Rumænske søskende dømt for menneskehandel

Rumænerne blev huset på en række adresser rundt om på Sjælland, mens de blev udnyttet som stråmænd i organiseret økonomisk kriminalitet. (Foto: Ekstra Bladet) 112 Flygtet officer tiltalt som bagmand i svindel til over 16 mio. kr.

Her slår politiet døren ind på en af de mange adresser, hvor rumænerne boede. 112 Politiet: Vidner truet til tavshed i 'Hvepsebo-sagen'