14-årig henrettet i 1944: Nu er han frifundet

En amerikansk dommer har frifundet en 14-årig for mord - 70 år efter han blev henrettet

14-årige George Stinney blev henrettet i 1944. Nu har en dommer vurderet, at det var forkert. (Foto: AP)
14-årige George Stinney blev henrettet i 1944. Nu har en dommer vurderet, at det var forkert. (Foto: AP)

Nogen vil mene, at det aldrig er for sent at indrømme, man har begået en fejl. Og i disse dage florerer der ofte historier om dødsdømte amerikanere, der ved en genprøvning af deres sager er blevet frifundet.

Den seneste erkendelse af en fejldom kommer dog noget for sent.

En dommer ved retten i Columbia i delstaten South Carolina har nemlig erklæret, at dødsdommen mod og henrettelsen af en blot 14-årig dreng i 1944 var forkert. Det skriver nyhedsbureauet AP.

George Stinney blev i løbet af bare tre måneder anholdt, dømt og henrettet for drabet på to hvide piger. Han havde ikke mulighed for at appellere dommen.

Nu har dommeren Carmen Mullen vurderet, at behandlingen af den 14-årige var chokerende og ekstremt unfair.

- Jeg kan ikke komme i tanker om nogen større uretfærdighed, skriver Mullen i sin kendelse.

Tilstod af skræk
Sagen har i lang tid været fremhævet af forkæmpere for borgerrettigheder som et eksempel på, hvordan en farvet kunne blive behandlet forkert af det juridiske system i sydstaterne, når alle i juryen var hvide.

Sagen startede, da de to piger på henholdsvis syv og 11 år blev fundet døde med voldsomme slag mod hovederne. Vidner havde set Stinney plukke blomster sammen med pigerne, og han blev derfor anholdt af efterforskerne. Ifølge myndighederne tilstod han efterfølgende at have dræbt pigerne.

Drengens støtter har sagt, at han var en lille og skrøbelig dreng, der var så bange, at han sagde alt, hvad han mente kunne gøre myndighederne glade. Samtidig pegede drengens støtter på, at der ikke var nogen fysiske beviser, der pegede på, at drengen kunne have begået forbrydelsen.

Måtte sidde på telefonbog
En genåbning af sagen har altså også betydet, at dommeren Carmen Mullen efter gennemgangen af sagen har frifundet drengen.

Ifølge NBC News stod George Stinneys søster frem i 2009 og fortalte, at hun havde brugt hele dagen i selskab med ham, så han kunne umuligt have begået drabene.

George Stinney er officielt den yngste person, der blev henrettet i USA i det 20. århundrede. Henrettelsen var især også bemærkelsesværdig, fordi han var nødt til at sidde på en telefonbog i den elektriske stol for at kunne passe den. Desuden var en elektrode for stor til hans ben.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen