17 nye sigtelser mod Julian Assange

De amerikanske myndigheder rejser 17 nye sigtelser mod Wikileaks-stifter Julian Assange

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

Torsdag aften dansk tid siger det amerikanske justitsministerium, at der er 17 nye sigtelser rettet mod stifteren af WikiLeaks, Julian Assange.

Ifølge ministeriet har Assange ulovligt offentliggjort navne på fortrolige kilder og forbrudt sig mod loven om spionage.

Derudover skal han have konspireret med og assisteret den tidligere amerikanske efterretningsofficer og whistleblower Chelsea Manning i at skaffe fortrolig information.

Ifølge anklagerne har Julian Assange 'risikeret alvorlig skade' mod USA ved at offentliggøre tusinder af hemmelige og fortrolige dokumenter, herunder navne på fortrolige kilder for de amerikanske styrker.

Dermed skal han have udsat kilderne for potentiel fare.

Anklagerne mener desuden, at Assange instruerede Manning i en af de største sager i USA's historie om offentliggørelse af fortrolig information.

Ifølge Julian Assanges advokat er anklagerne om spionage en 'trussel' mod alle journalister.

De nye sigtelser kommer, en måneds tid efter at justitsministeriet offentliggjorde en lidt mindre sag mod Assange.

I den er han af USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak.

WikiLeaks beskriver sig selv som værende specialiseret i at publicere 'censureret og ellers begrænset officielt materiale omhandlende krig, spionage og korruption'.

Tidligere i maj kom det frem, at Sverige har besluttet sig for at genoptage en voldtægtssag mod australske Julian Assange.

Sverige ønsker samtidig 47-årige Assange udleveret fra Storbritannien. USA vil også have Assange udleveret. Men han har bekendtgjort, at han vil modsætte sig dette ønske.

Assange blev 11. april anholdt på Ecuadors ambassade af britisk politi. På det tidspunkt havde han opholdt sig på ambassaden i næsten syv år.

Han er i gang med at udtjene en 50 uger lang straf i London, som han fik for at skippe kautionen, da han flygtede til Ecuadors ambassade i 2012.

BLÅ BOG: Julian Assange

* Julian Paul Assange er født 3. juli 1971 i Australien.

* Aktiv som hacker i slut-80'erne og bryder blandt andet ind i Nasa og Pentagons systemer. Modtager i 1992 en dom for hacking. 

* I 2006 er han med til at grundlægge hjemmesiden WikiLeaks, der har til formål at offentliggøre hemmeligt materiale i offentlighedens interesse. Assange er talsmand og chefredaktør.

* WikiLeaks bliver for alvor kendt i 2010 med offentliggørelsen af en video af et amerikansk helikopterangreb på journalister og andre civile i Irak. USA vil retsforfølge Julian Assange.

* I efteråret 2010 sigtes Julian Assange for sexovergreb mod to svenske kvinder. Sverige kræver ham udleveret fra Storbritannien, hvor han bliver anholdt og senere løsladt mod kaution.

* Fra 2012 til 2019 er han i asyl på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering. Den svenske sag lukkes i mellemtiden.

* I april 2019 ophører asylet. Han anholdes og idømmes et års fængsel for brud på de britiske regler om kaution.

* Maj 2019 genåbner den svenske sag.

Kilder: TT, NTB, AFP, Reuters.

Skærm

Hent flere
Hent flere