19-årige Tore dræbt af S-tog nytårsnat: Derfor skete ulykken

Gik beruset rundt i flere timer, inden han endte på sporene ved Ishøj Station. Flere vidner forsøgte at hjælpe ham

Tore Vendelhaven blev kun 19 år. Han blev dræbt nytårsnat af et S-tog ved Ishøj. Foto: Privatfoto
Tore Vendelhaven blev kun 19 år. Han blev dræbt nytårsnat af et S-tog ved Ishøj. Foto: Privatfoto

- Tore døde af en form for stædighed. Han ville klare sig selv uden hjælp, selv om han var meget fuld.

Det siger Lone Vendelhaven, mor til den 19-årige Tore Vendelhaven fra København, der omkom nytårsmorgen ved en tragisk ulykke tæt på Ishøj Station. Han var på vej til en sen nytårsfest, da han blev kørt ihjel af et S-tog omkring klokken 07.40 søndag den 1. januar.

Den 19-årige havde en promille på 2,40, og flere vidner forsøgte forgæves at hjælpe ham inden ulykken.

Havarikommissionens jernbaneenhed har nu offentliggjort en redegørelse om ulykken, hvor Havarikommissionen blandt andet har gennemgået video-overvågningen fra Ishøj Station.

Redegørelsen viser, at Tore Vendelhaven tumlede rundt i beruset og nærmest hjælpeløs tilstand omkring Ishøj Station i flere timer inden løb ud på jernbanesporet og blev ramt af et S-tog.

Fandt vidner på Facebook
Redegørelsen bekræfter i store træk, hvad Tore Vendelhavens mor selv har fundet ud af om ulykken, efter at flere vidner har henvendt sig til hende via Facebook.

Lone Vendelhaven så sin søn på Retsmedicinsk Institut og hans kvæstelser bekræfter, at ulykken heldigvis skete meget hurtigt, og at han ikke har lidt.

Se også: Lones søn dræbt af tog nytårsnat: Forbipasserende opklarer mysteriet

- Han har fået et voldsomt slag i hovedet og har ikke nået at mærke noget, siger Lone Vendelhaven til Ekstra Bladet.

Hendes søn blev begravet fra Spillestedet Stengade på Nørrebro den 11. januar, hvor 400 deltog. Tore Vendelhaven arbejdede som friviilig på spillestedet. Hans kiste blev kørt med cykel-rustvogn til Assistens Kirkegård, hvor han blev begravet.

Tore Vendelhaven havde festet med venner nytårsnat ved Dronning Louises Bro, da nogle ville tage videre til en fest i Brøndby. Tore ville med, men vennerne bad ham om at tage hjem, fordi han var for fuld. Alligevel tog han alene med S-toget og endte i Ishøj.

Havarikommissionen beskriver, at lokoføreren på S-toget 13127 fra Hundige mod Ishøj klokken 08.40 så en person ligge ved sporet, som sandsynligvis var blevet ramt af et tidligere tog. Han lå cirka 450 meter før perronen på Ishøj Station. Der var en sti ved siden af sporet, men der var ikke adgang fra stien til sporet.

Undersøgelser af Tore Vendelhavens færden har vist, at han var kommet med S-toget til Ishøj for at lede efter nogle venner, som han skulle mødes med til en nytårsfest.

Lå og sov i græsset
Et vidne har forklaret, at hun og en bekendt forsøgte at hjælpe den 19-årige, der lå og sov i græsset ved Ishøj Stationsvej ved cykelstien, da de vækkede ham. Han var meget beruset, og mens de forsøgte at hjælpe Tore Vendelhaven sagde han pludselig 'tak for hjælpen', omfavnede dem og løb mod Ishøj Station.

Vidnet kiggede efter ham, da hun cyklede mod Ishøj Station, men så ham ikke.

Video-overvågningen fra Ishøj Station viser, at Tore Vendelhaven havde opholdt sig i et læskur på perronen ved spor 1. Omkring kl. 04.33 gik han med usikker gang ud på perronen, og faldt ned på skinnerne. Herfra kravlede den 19-årige op på perronen igen.

Omkring kl. 04.34 gik han ind i forhallen, kom ud fra forhallen igen, og gik med usikker gang ned mod sydenden af perronen. Cirka 04.35 nåede han enden af perronen, hoppede ned og forsvandt mod Hundige.

Herefter var der ingen spor af Tore Vendelhaven, før lokoføreren i tog 13127 opdagede ham død ved sporet, da det var blevet lyst.

- Jeg har haft kontakt med et andet vidne, der mødte ham ved Ishøj Station, og som forsøgte at guide ham hen til en taxa. Men han løb bare derfra i høj fart, fortæller Lone Vendelhaven.

- Når Tore var fuld kunne han godt tage fejl af døre, og måske har han bare ledt efter et sted at tisse.

- Han havde venner i både Brøndby og Ishøj, så han var vant til at komme der. Hans kammerat, der forsøgte at få ham til at tage hjem, fordi han var for fuld, føler skyld over, at de ikke tog fat i Tore og fik sendt ham hjem. Men det skal han ikke føle skyld over. Det er svært at bestemme over en fuld og stædig 19-årig, siger Lone Vendelhaven.

Se også: 19-årig københavner dræbt af tog

Det var efter ulykken en gåde, hvordan og hvorfor den 19-årige endte på skinnerne ved Ishøj Station. Derfor bad Lone Vendelhaven om hjælp til at finde ud af, hvad der var sket, ved et opslag på Facebook.

På blot syv timer var opslaget delt mere end 6000 gange, og hun fik henvendelser fra de centrale vidner, der havde set Tore Vendelhaven ved Ishøj Station. Det fik en masse til at falde på plads, og oplysningerne er nu blevet bekræftet med Havarikommissionens redegørelse.

1 af 2 Et lokofører opdagede den dræbte ved sporet cirka 450 meter fra Ishøj Station. Foto: Michael Rosengaard
2 af 2 Tore Vendelhaven blev kun 19 år. Han blev dræbt nytårsnat af et S-tog ved Ishøj. Foto: Privatfoto

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere