200 lejere skal undgå brusebad: Kvinde smittet med legionella

Beboere i stor jysk boligforening må holde sig til håndvasken efter udbrud af legionella, som har høj dødelighed i Danmark

Her er fire gode råd til at undgå sygdommen.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

En kvindelig beboer i et stort lejlighedskompleks på Nørreport i Aarhus midtby er blevet smittet med den alvorlige og potentielt dødelige lungesygdom legionella, og det får nu chefgruppen til at slå alarm over for de cirka 200 beboere i Arbejdernes Andels Boligforenings afdeling 74.

Det bekræfter Morten Strunge, projektchef i AAB's lokalafdeling, over for Ekstra Bladets reporter, der ligger inde med den advarsel, som i dagens løb er sendt ud til alle lejerne.

- Det er noget værre lort, utrolig uheldigt og virkelig træls. Vi vil indtil videre anbefale, at folk undlader at tage brusebad og i stedet vasker sig ved håndvasken. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undersøge alle lejemålene og desinficere hele rørsystemet, siger Morten Strunge.

Smittet indlagt på sygehus
Over for Ekstra Bladet forklarer Morten Strunge, at kvinden for nylig blev indlagt med legionellasymptomer, og at eksperter op til weekenden fastslog med sikkerhed, at hun er ramt af den smittefarlige sygdom.

Morten Strunge, projektchef i AAB i Aarhus, lover, at der i den kommende tid vil blive foretaget grundige stikprøveundersøgelser og desinficeret vandrør i alle ender og kanter af det legionellaramte boligkompleks. Privatfoto
Morten Strunge, projektchef i AAB i Aarhus, lover, at der i den kommende tid vil blive foretaget grundige stikprøveundersøgelser og desinficeret vandrør i alle ender og kanter af det legionellaramte boligkompleks. Privatfoto
 

Projektchefen kender ikke kvindens alder og er heller ikke opdateret på hendes helbredstilstand. Der er ingen meldinger om, at hun skulle være i livsfare.

- Vi har foreløbig udelukkende fundet legionella i rørsystemet i hendes lejlighed. Heldigvis er der ikke bakterier i smittefarligt omfang i afdelingens hovedrørsystem, siger Morten Strunge.

Fakta om legionella

Da Legionella smitter fra vand, er den vigtigste forebyggelse at begrænse væksten af bakterierne i de potentielle smittekilder. Da bakterien formerer sig i lunkent vand, men ikke i koldt vand (mindre end 20 ºC) og dør ved temperaturer over 50 ºC, er det vigtigt at hhv. det kolde og varme brugsvand overholder disse temperaturkrav.

Risikoen for vækst er speciel høj i stillestående lunkent vand. Dette kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges. Det er derfor vigtigt, at vandinstallationer konstrueres og anvendes korrekt, så blinde rørender fjernes, og alle tapsteder bruges regelmæssigt og skylles igennem med koldt/varmt vand. Bruseslanger og brusehoveder kan også udgøre en risiko, da de sjældent eller aldrig skylles igennem med vand, der er varmere end 37 °C. Det er en god ide regelmæssigt at skylle sin bruser gennem med varmt vand (mere end 50 °C) og eventuelt udskifte slange og brusehoved regelmæssigt.

Vand fra den varme hane indeholder ofte mange bakterier (også selvom det er varmere end 50 °C) og er ikke drikkevand. Det bør heller ikke bruges til tandbørstning eller anden brug i mund/svælg eller næse/bihuler.

For vandsystemer, hvor der anvendes lunkent vand, som kan spredes til omgivelserne, som en aerosol (fx. spabade og køletårne), er det vigtigt at anvende tilstrækkeligt med biocider, som kan dræbe eller begrænse væksten af bakterierne. Generelt er det vigtigt at overholde de hygiejniske retningslinjer for de forskellige vandsystemer.

Ved arbejde med vand, der indeholder høje koncentrationer af Legionella, og specielt hvis vandet forstøves, kan det være nødvendigt at bruge åndedrætsværn.

Ved ophold på hoteller, hvor vandet i rørsystemerne kan have været stillestående i længere tid, kan det være en fordel at lade vandet løbe i nogle minutter til det bliver varmt, og systemet er skyllet igennem, før man tager brusebad.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI)

Bakterier i lunkent vand
Morten Strunge har ikke i sine tre år som projektleder oplevet andre legionellaudbrud hos lejere i AAB's op imod 9000 lejligheder og rækkehuse i Aarhus.

- Det er desværre svært at forebygge, men der må lokalt være opstået en lomme i rørsystemet med lunkent, stillestående vand, hvor de smittefarlige bakterier kunne trives, siger Morten Strunge.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekspert: Sygdom med høj dødelighed

Søren Anker Uldum, seniorforsker i Statens Serum Institut (SSI), betegner legionella som en 'alvorlig sygdom', der årligt rammer mellem 250 og 300 danskere.

Der er i gennemsnit en dødelighed på 10 til 15 procent i Danmark, og de smittede bliver typisk underlagt intensiv behandling. De skal regne med en relativt langvarig indlæggelse.

- Vi har i de senere år set flere tilfælde af legionærsyge end tidligere, og man må sige, at der for en lungesygdom er en ret høj dødelighed. Især hvis folk pådrager sig smitten på et sygehus. Her er dødeligheden op til 30 procent, mens den er betydeligt lavere, hvis man bliver smittet under en udlandsrejse, forklarer Søren Anker Uldum.

Rammer især ældre
Det er især ældre mennesker og i det hele taget folk med et svækket helbred og nedsat modstandsdygtighed, som bliver ramt af legionella.

- Heldigvis smitter det ikke fra person til person. Men det er selvfølgelig vigtigt at desinficere den vandforsyning, hvor bakterierne formerer sig, forklarer Søren Anker Uldum.

Det sker typisk i stillestående, lunkent vand i rørsystemer i større boligkomplekser, hvor vækstbetingelserne for de varmeelskende bakterier er særligt gode.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan undgår du smitte

Folk i boligområder med øget risiko for spredning af legionellabakterier kan selv gøre meget for at undgå smitte.

Det forklarer Søren Anker Uldum, seniorforsker i Statens Serum Institut (SSI).

- Legionella er en varmeelskende bakterie, så den trives bedst omkring de 37-40 grader. Derfor skal man sørge for, at vandet er over 50 grader i ens varmtvandssystem. Er det ikke det, er der stor risiko for, at vandet kan indeholde legionella, siger Søren Anker Uldum.

Seniorforskeren fortæller, at der er størst risiko for, at vandet indeholder legionella, hvis man bor et sted, hvor der er et stort og kompliceret varmtvandssystem. Det er der ofte i lejlighedskomplekser. Her er der større risiko for, at vandet ikke er varmet godt nok op.

- Derfor er det vigtigt, at man snakker med bestyreren om det, hvis man har mistanke om, at noget er galt, for det er den persons ansvar, at vandet er i orden. Derudover er det en god idé at lade vandet løbe, inden man går i bad, især hvis man ikke har brugt bruseren i noget tid. På den måde kan man undgå smitte, forklarer Søren Anker Uldum.

Forskeren advarer i det hele taget mod at sænke vandforbruget i et forsøg på at undgå smitte.

- Det er en dårlig idé. Det er lige så vigtigt at fastholde en høj vandgennemstrømning, som at holde varmtvandssystemets temperatur oppe, siger Søren Anker Uldum.

Han bekræfter, at det, indtil der er foretaget en grundig desinficering, kan være klogt at undgå brusebade.