21-årig mand idømt forvaring: Forsøgte at kvæle kæreste

En 21-årig mand er ved Retten i Helsingør blevet idømt en af landets hårdeste straffe

En 21-årig mand blev fredag idømt forvaring for drabsforsøg på sin kæreste. Foto: Helsingør Ret
En 21-årig mand blev fredag idømt forvaring for drabsforsøg på sin kæreste. Foto: Helsingør Ret

En 21-årig mand er fredag ved Retten i Helsingør blevet idømt en af landets hårdeste straffe for drabsforsøg på sin 53-årige kæreste. Et enigt nævningeting vurderer, at manden er så farlig for sine omgivelser, at en almindelig fængselsstraf slet ikke kan komme på tale. En række tidligere domme for grov vold og voldtægt har betydning for forvaringsdommen.

Den 21-årige, der er beskyttet af navneforbud indtil videre, har valgt at udnytte de 14 dages betænkningstid, som han har fået, før han beslutter, om han vil modtage dommen, eller om han vil anke.

Det var et enigt nævningeting, som nåede frem til den usædvanlige straf, som alene anvendes få gange hvert år i Danmark. Men det var også en ganske usædvanlig sag, der var tale om.

Retten fandt det bevist, at manden 9. maj 2016 først på aftenen udsatte sin 53-årige kæreste og tidligere underbo for drabsforsøg. Det skete på en parkeringsplads cirka 300 meter nord for Vejenbrødvej i Nivå, hvor manden ad flere omgange tog kvælertag på kvinden.

Retslægelige erklæringer har vist, at den 21-årige er farlig for sine omgivelser. Og de har vist, at kvinden var ganske tæt på at miste livet, og at hun var bevidstløs flere gange. Men hun reddede formentlig sit liv, fordi en anden bil ankom til parkeringspladsen og fik den 21-årige mand til at slippe sit halsgreb på hende.

Fik stoppet arbejdshandsker ned i halsen
Kvinden vristede sig fri og flygtede over i den anden bil, som holdt 30 meter væk. Blot for at opleve, at den 21-årige bakkede sin egen bil tilbage og hamrede ind i den anden bil. Begge biler blev totalskadet.

Inden da havde manden tildelt kvinden flere slag med en sko. Og han havde to gange taget kvælertag på kvinden, mens han sagde, at han ville dræbe hende. Begge gange mistede kvinden bevidstheden. Mens hun var bevidstløs, forsøgte manden at binde hendes hænder fast. Og han stoppede et par arbejdshandsker ned i halsen på hende, ligesom han bar hende ind i varerummet på bilen.

Det var inde i varerummet, hvor kvinden genvandt bevidstheden til sidst, at manden igen tog halsgreb, hvorefter han blev forstyrret af bilen, som ankom til parkeringspladsen. Manden blev også dømt for at have trampet og sparket hende flere gange i hovedet og på kroppen.

Retten vurderede, at manden havde forsæt til at dræbe den 53-årige.

Tre dage efter anholdelsen truede den 21-årige to politibetjente på psykiatrisk afdeling på Hillerød Hospital. 'Jeg flækker næsen på den første, der kommer imod mig', skulle den 21-årige have råbt, mens han svingede vildt og voldsomt med en kuglepen, som han sagde, han ville bruge som stikvåben.

Tidligere domme spiller ind
Den 21-årige mand har også en række andre domme på samvittigheden. I oktober 2016 blev han i Østre Landsret idømt to et halvt års fængsel for vold - herunder også med kvælertag. Og han blev dømt for at have voldtaget en anden ekskæreste analt.

Tilbage i 2015 fik han en voldsdom ved Retten i Helsingør, hvor offeret også var den 53-årige.

Anklagerfuldmægtig Helle Olesen fra Nordsjællands Politi fortæller til Ekstra Bladet, at det er de mange domme, og eskaleringen i alvorsgraden, som er årsag til, at retten nåede frem til, at manden denne gang skulle idømmes forvaring.

På grund af den nye dom bortfalder straffen på et et halvt års fængsel.

- På den måde kan han tage hul på sin forvaringsdom med det samme, siger Helle Olesen.

Erkendte vold og hærværk
I retten erkendte den 21-årige en række af de i alt otte forhold, som han sad tiltalt for. Blandt andet vold og at han med forsæt påkørte den anden bil. Men han nægtede sig skyldig i drabsforsøg. Mandens forsvarer argumenterede for, at manden skulle have en almindelig fængselsstraf.

Den 21-årige blev også dømt til at skulle betale erstatning både til sit offer og til forsikringsselskaberne for de to biler, som blev erklæret totalskadet. Han blev også frataget førerretten i et år. Den 53-årige har efter det oplyste ingen mén efter overfaldet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere