21-årige Ali dømt til korsfæstelse: Far håber på kongens nåde

Amnesty International Danmark kalder henrettelsen for grotesk og forfærdelig

Privatfoto
Privatfoto

En far tigger Saudi-Arabiens Kong Salman om at vise sin søn nåde. Det er den eneste måde, hvorpå 21-årige Ali Mohammed al-Nimr kan undslippe den dødsstraf, der hænger over hans hoved.

- Vi håber, at kongen ikke underskriver ordren om henrettelse, sagde Mohammed al-Nimr, far til Ali al-Nimr, til nyhedsbureauet AFP, efter Saudi-Arabiens højesteret bekræftede dommen om dødsstraf.

Sagen om den unge Ali al-Nimr startede tilbage i februar 2012, hvor han som 17-årig bliver anholdt for at deltage i og invitere til demonstrationer mod den saudiarabiske regering under det arabiske forår.

Se også: Teenager dømt til døden ved korsfæstelse

Klynger sig til håbet
Han blev i 2014 idømt dødsstraf ved halshugning og korsfæstelse, og den 23. september 2015 blev straffen så slået fast. Ali al-Nimr står til at blive henrettet hvert et øjeblik, hvor korsfæstelsen skal udstille ham til skræk og rædsel.

Familien besøgte Ali al-Nimr for et par uger siden, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Reprieve klynger den 21-årige sig stadig til håbet.

- Jeg har tro og jeg lever med håb. Hvis min dom ændrer sig, vil jeg takke gud, og hvis ikke, har jeg levet lykkeligt med mit håb, sagde Ali al-Nimr til sin familie ifølge Reprieve.

Flere organisationer mener, at den 21-årige shia-muslims voldsomme dom hænger sammen med hans kendte onkel. Onklen Sheikh Nimr al-Nimr er en kendt imam og aktivist, der blandt andet har kæmpet imod undertrykkelsen af shia-muslimer.

Han afventer ligeledes henrettelse efter han fik en dødsdom i 2014.

Vesten er tilbageholdende
Sagen har skabt overskrifter verden over, og i Danmark får dommen også stor kritik og forargelse med på vejen fra Amnesty Internationel.

- Det her er en særlig grotesk og forfærdelig sag, og vi ser på det med stor alvor, at en dreng på 17 år overhovedet kan blive idømt dødsstraf. Det strider mod alle konventioner, siger vicegeneralsekretær Trine Christensen i Amnesty International Danmark.

Trine Christensen mener, at Vesten har været alt for tilbageholdende med at kritisere Saudi-Arabien. Landet er rigt, og mange vestlige lande har økonomiske interesser i det.

- Vesten skal komme med kritik. Hvis ikke resten af verden tager afstand, så ser Golf-staterne det som et grønt lys til at fortsætte, siger vicegeneralsekretæren.

I år er antallet af henrettelser i Saudi-Arabien mere end fordoblet på under et år i forhold til 2014. 134 henrettelser har indtil videre fundet sted - det svarer til én henrettelse hver anden dag. Ifølge Amnesty er halvdelen af de henrettede dømt for ikke-voldelig kriminalitet, og en stor del er migranter, der føres gennem retssager uden tolk.

Internationale protester
På Twitter protesterer flere over den forestående henrettelse af Ali al-Nimr, og for halvanden uge siden hackede aktivist-gruppen Anonymous officielle saudi-arabiske regerings-hjemmesider som en del af 'Operation Nimr'. Det skriver International Business Times.

- Ali Mohammed al-Nimr, en uskyldig ung teenage-dreng er blevet dømt til døden i Saudi-Arabien, vi vil ikke bare stå og se på, skrev Anonymous i en erklæring rettet mod den Saudi-Arabiske regering.

Den 26. september nedlagde gruppen så en række regeringssider, og postede derefter beviser på Twitter med hash-tagget 'OpNimr'.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra den Saudi-Arabiske Ambassade i Danmark, men de har ikke svaret på vores henvendelser. Det har heller ikke været muligt at komme i kontakt med den danske ambassadør i Saudi-Arabien.