21-årige Ali dømt til korsfæstelse: Nu vil EU kræve benådning

Ali Mohammed al-Nimr kan blive henrettet hvert øjeblik, det skal være

(Privatfoto)
(Privatfoto)

Amnesty i Danmark har kaldt Vesten alt for tilbageholdende, når det kommer til Saudi-Arabiens forestående halshugning og korsfæstelse af den nu 21-årige Ali Muhammed al-Nimr, der blev anholdt som 17-årig i 2012 for at deltage i anti-regeringsdemonstrationer under det arabiske forår. Nu går EU ind i sagen.

Se også: 21-årige Ali dømt til korsfæstelse: Far håber på kongens nåde

Europa-Parlamentet har hasteindkaldt til en afstemning på torsdag, hvor de vil vedtage en uopsættelighedsresolution, der skal sende den klare besked til Saudi-Arabien, at EU fordømmer landets dom over al-Nimr og kræver ham løsladt.

- Vi har et menneskeligt ansvar for at gribe ind i de her uhyrlige sager. Budskabet fra Europa-Parlamentet er klokkeklart; al-Nimr skal benådes og løslades nu, siger Jeppe Kofoed, gruppeformand for de danske socialdemokrater i EU-Parlamentet.

Forslaget om resolutionen er allerede vedtaget, men på torsdag skal det besluttes hvor hård, beskeden til Saudi-Arabien skal være.

Jeppe Kofoed håber på, at man vil sende resolutionen direkte til den Saudi-Arabiske konge, som er den eneste, der kan beslutte, om Ali al-Nimr skal benådes.

- Nu er det op til EU's medlemslande også at tage klart afstand fra de menneskerettighedsovergreb, der finder sted i Saudi-Arabien. Vi kan ikke tillade os at vende det blinde øje til tortur, piskning, stokkeslag og halshugninger.

Sagen behandles som en hastesag, da dødsdommen over den 21-årige shia-muslim kan eksekveres hver dag, det skal være.

Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty International Danmark, kalder den unge mands dom for særlig grotesk og forfærdelig. Ifølge hende, har mange vestlige lande økonomiske interesser i Saudi-Arabien, og derfor, mener hun, er man tilbageholdende med at kritisere.

- Vesten skal komme med kritik. Hvis ikke resten af verden tager afstand, så ser Golf-staterne det som et grønt lys til at fortsætte, siger vicegeneralsekretæren.