23-årig er meget farlig: Derfor skal mordsag afvikles på Sikringen

Tør ikke transportere drabstiltalt til Aalborg. Han er 'udtalt farlig', mener lægerne

En mordsag fra Aalborg skal helt usædvanligt afgøres fredag i et særligt indrettet retslokale på Sikringsafdelingen i Slagelse, fordi den 23-årige tiltalte er så farlig, at han ikke kan transporteres frem og tilbage til retten i Aalborg.

Den tiltalte kan heller ikke overnatte i hverken arresten eller på den retspsykiatriske afdeling i Aalborg.

– Lægerne siger, at han er udtalt farlig, og at der er en nærliggende risiko for ny personfarlig kriminalitet. Derfor er det sikrest at afvikle retssagen på Sikringsafdelingen, hvor den tiltalte i forvejen sidder varetægtsfængslet, siger anklager Thomas Klingenberg, Nordjyllands politi.

Den 23-årige er tiltalt for det blodige drab på den 40-årige Peter Hjort Møller i en lejlighed på Gundorfslund 27. september 2016. Han blev stukket ihjel med adskillige knivstik, og da politiet kom til stedet, blev den dengang 22-årige mand anholdt, da han kom ud af lejligheden smurt ind i blod.

En mentalundersøgelse har vist, at han er paranoid sindssyg og meget farlig. Anklagemyndigheden kræver ham derfor dømt til anbringelse på Sikringsafdelingen på ubestemt tid.

Landets farligste sindssyge
Sikringen rummer landets 30 farligste, kriminelle sindssyge. Det er en psykiatrisk afdeling, hvor patienterne er under behandling, men sikkerheden er som et flugtsikkert fængsel.

artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser de indsattes værelser ud på Sikringen, der har 30 sengepladser. Foto: Region Sjælland
Sådan ser de indsattes værelser ud på Sikringen, der har 30 sengepladser. Foto: Region Sjælland
 

Offentligheden har normalt ingen adgang til Sikringen, men fordi der er tale om en offentlig retssag, bliver både tilhørere og presse lukket ind på fredag – men først efter en grundig sikkerhedskontrol.

– Retssalen er indrettet i et lokale, der normalt bruges til et andet formål, og lokalet er godkendt af retspræsidenten. Men der er et begrænset antal tilhørerpladser, oplyser Klaus Heller, der er leder af sikkerhed og drift på Sikringen.

Anklager Thomas Klingenberg siger, at retssagen mest muligt skal ligne en sag ved retten i Aalborg, men at der bliver særlige sikkerhedsforanstaltninger omkring den 23-årige. For eksempel vil møblerne være boltet fast, så han ikke kan kaste rundt med dem.

Gik amok i retten
Han gik nemlig amok i retten i Aalborg, da han blev varetægtsfængslet efter drabet. Dommeren måtte trykke på alarmknappen, og den 23-årige blev lagt ned af vagter og flere politipatruljer. Han blev først fængslet i surrogat på den retspsykiatriske afdeling i Aalborg, hvor der måtte ekstra personale til at bevogte ham i døgndrift, før han senere blev flyttet til Sikringen i Slagelse.

Foto: Rene Schütze 112 - 27. sep. 2016 - kl. 16:33 Mistænkt for drab gik amok i grundlovsforhør

Den 23-årige erkendte i grundlovsforhøret, at han dræbte Peter Hjort Møller, men sagen kan ikke afgøres som en tilståelsessag, fordi der er krav om dom til anbringelse på Sikringen.

Foruden knivdrabet er den 23-årige tiltalt for dødstrusler mod offentligt ansatte.

Ingen er flygtet fra Sikringen

Det er hidtil ikke lykkedes for nogen at flygte fra Sikringen, som er Danmarks eneste sikrede psykiatriske afdeling for særligt farlige kriminelle sindssyge.

Den nye Sikring i Slagelse blev indviet i november 2015, hvor alle 30 patienter under et kæmpe sikkerhedsopbud blev flyttet fra den ’gamle’ Sikring i Nykøbing Sjælland til den nye og topmoderne Sikring i Slagelse.

Her er niveauet for sikkerheden igen skruet op. Det er næsten 100 år siden, at Danmark fik sin første Sikring, der blev indviet i Nykøbing Sjælland i 1918.

Der er 110 ansatte til at passe på de 30 patienter, der enten er dømt til anbringelse eller er flyttet dertil på et ’farlighedsdekret’ afsagt af justitsministeriet.

Der sidder også særligt farlige varetægtsarrestanter, som altså ikke er dømt endnu, og personer, som skal mentalundersøges under stor sikkerhed.

G4S står for vagterne

Den fysiske sikkerhed med høje mure, hegn, stålgitre, panserglas, videoovervågning og alarmer er kun en del af sikkerheden. Personalet må aldrig være underbemandet –både af hensyn til de indsattes og til personalets sikkerhed. Men det er så svært at skaffe personale til Sikringen, at sikkerhedsfirmaet G4S er hyret til at stille vagter til rådighed.

Indtil 1996 var der kun mænd på Sikringen, men det år blev den første kvinde indlagt, og i 2015 var der tre kvinder på Sikringen.

Patienterne opholder sig i snit syv år på Sikringen, før de udskrives, typisk til almindelige psykiatriske afdelingen. To patienter har tilbragt over 30 år på Sikringen. 40 procent af de indlagte er af den etnisk herkomst.

Et af de mest kendte indsatte var dobbeltmorderen Naum Conevski, der skød to teenagedrenge på Femøren. Han tilbragte 10 år på Sikringen fra 1988 til 1998 på et farlighedsdekret, fordi han blev sindssyg i fængslet, hvor han afsonede livstid. I 1998 blev han flyttet til Sankt Hans, hvor han har siddet siden. Han har netop fået afslag på løsladelse efter 33 år. 

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen