2500 sager undersøges: FBI indrømmer årtiers hår-fejl

FBI har indrømmet fejl i årtiers retstekniske analyser, og medier kalder det en af de største skandaler i USA's retshistorie

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

En specialafdeling hos det amerikanske forbundspoliti, FBI, har i årevis kigget på hår under et mikroskop og peget på en gerningsmand, fordi hårene lignede hinanden.

Nu er det så kommet frem, at metoden langt fra er sikker til at finde den rigtige gerningsmand, og uskyldige kan være dømt og henrettet, skriver Washington Post.

FBI har indrømmet fejlen og gennemgår nu 2500 retssager fra 1972 til 1999, hvor hår-metoden har fundet et match.

- Vi forpligter os til at sikre, at involverede tiltalte får besked om tidligere fejl, og at retfærdigheden sker fyldest i alle tilfælde. Justitsministeriet og FBI forpligter sig også til at sikre præcision i fremtidens vidneudsagn om hår-analyse, skriver FBI og Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Se også: Amerikansk politi: Fandt spædbarn med afhugget hoved

14 henrettet
268 sager er allerede kigget efter i sømmene, og det viser sig, at FBI-ansatte overdrev hår-beviserne til fordel for anklageren i 95 procent af sagerne. I sagerne med overdrivelse af hår-beviser findes 32 dødsdømte, hvor de 14 allerede er henrettet eller døde i fængslet.

Undersøgelsen viser også, at 26 ud af 28 FBI-ansatte i specialafdelingen har overdrevet bevisernes betydning i retten. De falske hår-beviser kan dog være en del af en større bevisrække, og derfor kan man ikke nødvendigvis sige, at personerne er uskyldig dømt.

112 - 11. apr. 2015 - kl. 12:26 Politibrutalitet: Mand tæsket af ti betjente

Sådan gør vi ikke
I Danmark kigger retsgenetikere også på hår igennem et mikroskop, men man ville aldrig bruge udseendet til at pege på en gerningsmand, oplyser Bo Thisted Simonsen, viceafdelingsleder for retsgenetik ved Københavns Universitet.

- Mig bekendt har vi aldrig udtalt os om identitet ud fra hårs udseende. Vi har sagt, om det er fra mennesker eller dyr, og om det har været udsat for varme eller lignende, siger Bo Thisted Simonsen til Ekstra Bladet.

Han har været på afdelingen for retsgenetik i 18 år, hvilket går tre år ind i den periode, hvor FBI fortsat brugte den fejlslagne praksis.

- Vi kunne ikke drømme om at gøre sådan i Danmark. Vi mener ikke, at man kan bruge metoden på den måde, fortæller retsgenetikeren.

112 - 8. apr. 2015 - kl. 09:21 Politichef i tårer efter brutal nedskydning

Ingen forskning
Mens FBI-ansatte pegede på gerningsmanden via hår-analyser i retten, så findes der ikke forskning der slår fast, hvor ofte hår fra forskellige personer ser ens ud.

Siden 2000 har FBI brugt mikroskop-metoden i kombination med den langt mere præcise DNA-test. Ansatte bag DNA-test slog også alarm i 2002, fordi mikroskop-folkene tog fejl i 11 procent af tilfældene.

I en retskreds gik man sagerne med hår-analyser igennem, og fem mænd blev alle frikendt efter at have siddet 20 til 30 år i fængsel for voldtægt eller mord.

Se også: CNN: Russere hackede sig ind i Obamas mødekalender

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere