26-årig identificeret som skoleskyder: 'Han var fuld af had'

Ifølge et vidne til massakren bad gerningsmanden de studerende om at sige deres religion, inden han skød

26-årig Chris Harper Mercer er identificeret som manden, der torsdag skød og dræbte ni personer på et college i byen Roseburg i Oregon. (Foto: Myspace)
26-årig Chris Harper Mercer er identificeret som manden, der torsdag skød og dræbte ni personer på et college i byen Roseburg i Oregon. (Foto: Myspace)

26-årige Chris Harper Mercer er identificeret som manden, der torsdag åbnede ild på et college i Oregon, USA, og dræbt ni personer og sårede syv andre.

Det rapporterer flere amerikanske medier, herunder New York Times, på baggrund af oplysninger fra politikilder.

Sherif John Hanlin siger på et pressemøde klokken 04.30 dansk tid, at han er bekendt med gerningsmandens identitet, men at han aldrig vil tage navnet i sin mund.

- Jeg vil ikke vise ham den respekt, som han sikkert søgte inden denne forfærdelige og kujonagtige handling. I vil aldrig høre mig nævne hans navn. Det fortjener han ikke, siger sheriffen.

19-årige studerende Hannah Miles fortæller, hvordan hun oplevede skuddramaet helt tæt på. (Video: AP)

Hendes medstuderende, Sara, er lige startet i college, men har ikke lyst til at komme tilbage. (Video: AP)

Sherif John Hanlin fortæller, at gerningsmanden havde medbragt fire skydevåben, tre håndvåben og en riffel, til collegekomplekset Umpqua i Roseburg syd for Portland. Han var desuden udstyret med store mængder ammunition og bodyarmor.

Den 26-årige døde efter en skudveksling med politiet, men det er uklart, om han blev dræbt af politiet eller tog sit eget liv.

- Vi ved, at to betjente gik ind i en bygning og udvekslede ild med ham, siger sheriffen, der har nedjusteret antallet af ofre til 10 døde, inklusiv gerningsmanden, og syv sårede.

Sherif John Hanlin på et pressemøde om skoleskyderiet. (Foto: AP)
Sherif John Hanlin på et pressemøde om skoleskyderiet. (Foto: AP)

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, er gået ind i efterforskningen, da rygter på de sociale medier peger på, at motivet til massedrabet kan have været had mod en særlig befolkningsgruppe.

Ifølge ubekræftede oplysninger fra et 18-årigt øjenvidne skulle gerningsmanden have beordret de studerende til at sige deres religion, inden han begyndte at skyde.

- Han lod til at være en ung mand fyldt med vrede og had, siger en politikilde ifølge New York Times.

Pårørende mindedes her til aften amerikansk tid deres mistede ved en mindehøjtidlighed. (Video: AP)

Desuden undersøges oplysninger på websiden 4chan, hvor en person skulle have advaret folk mod at gå i skole torsdag.

'Nogle af jer gutter er ok. Hold jer væk fra skole i morgen, hvis I bor i det nordvestlige', lyder beskeden, der dog hverken nævner Umpqua, Oregon eller planer om et masseskyderi.

Et screenshot af websiden 4chan, der undersøges af myndighederne.  Ifølge New York Times er beskeder på 4chan kendt for ofte at være falske og med vilje lagt ud for at vildlede brugerne.
Et screenshot af websiden 4chan, der undersøges af myndighederne. Ifølge New York Times er beskeder på 4chan kendt for ofte at være falske og med vilje lagt ud for at vildlede brugerne.

Øjenvidne: Vi hørte flere skud
Tragedien udspillede sig klokken 10.38, da eleverne på en højere læreanstalt var i gange med undervisningen. Hovedparten af skyderiet fandt sted i en bygning.

Et øjenvidne fortæller til NBC News, at han stod uden for en bygning og talte med en kammerat, da han hørte et skud blive affyret.

- Jeg så en fyr med et håndvåben lige uden for. Han var iklædt jeans og en T-shirt. Han var på vej over i en bygning, som han forsvandt ind i, siger Kenny Ungerman.

- Vi søgte skjul på jorden bag min Jeep, og så hørte vi flere skud, fortæller Ungerman, der netop er begyndt at studere til lægetekniker.

- Jeg hørte en masse mennesker løbe og råbe: 'Han har en pistol', og 'han skyder' og så hørte vi flere skud, siger han.

Politiet undersøgte de studerende for våben i kaoset efter skyderiet. (Foto: AP)
Politiet undersøgte de studerende for våben i kaoset efter skyderiet. (Foto: AP)

Studerende Larry Howell fortæller, at han var på vej til undervisning, da han blev mødt af elever, der kom løbende mod ham.

- Jeg vendte mig om og hørte ordene 'aktivt skyderi', og det havde jeg ikke  brug for at høre to gange, siger han.

Roseburg er en by med godt 20.000 indbyggere, og mange af byens indbyggere vil have børn på skolen eller vil have venner og bekendte, der har det.

Skyderiet på skolen er det seneste i en meget lang række skoleskyderier i USA. En frustreret præsident Barack Obama opfordrede på et pressemøde i Det Hvide Hus til, at Kongressen bliver enige om stramninger af våbenloven.

- Dette er blevet rutine, konstaterede præsident Obama på et pressemøde. (Video: AP)

Politik - 2. okt. 2015 - kl. 01:31 Obama efter massedrab: Vi er blevet immune