27-årig risikerer dødsstraf for Batman-massakre

Formildende omstændigheder opvejer ikke skærpende, lyder afgørelse, og dermed kan 27-årig fortsat dødsdømmes

Her bliver James Holm dømt. (Video: AP)

Den 27-årige amerikaner James Holmes havde håbet, at formildende omstændigheder kunne redde ham fra dødsstraf efter en biografmassakre i 2012. Men det kan de ikke.

Et nævningeting i den amerikanske delstat Colorado har mandag slået fast, at de skærpende omstændigheder vejer tungere end de formildende.

Dermed risikerer James Homes, som dræbte 12 personer og sårede 70 andre under en fremvisning af Batman-filmen "The Dark Knight Rises", fortsat at ende med landets hårdeste straf.

Bliver det ikke dødsstraf, vil dommen blive fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

James Holmes' hold af forsvarere havde gennem retssagen argumenteret for, at Holmes ikke skulle kendes skyldig, da han ifølge eget udsagn var sindssyg i gerningsøjeblikket.

James Holmes ses her i retssalen længst til venstre i billedet. (Foto: AP) 112 - 17. jul. 2015 - kl. 05:22 Batman-morder kendt skyldig i massakre

Forsvaret erkendte, at Holmes stod bag skyderiet. Men ifølge de ekspertvidner, som Holmes' advokater havde indkaldt, havde han ikke kontrol over sine handlinger, da han led af skizofreni og hørte stemmer, der sagde, at han skulle dræbe.

Omvendt sagde to psykiatere indkaldt af anklagerne, at Holmes var lovmæssigt tilregnelig i gerningsøjeblikket.

De pegede blandt andet på, at Holmes nøje havde planlagt massakren, og at han dermed vidste, hvad han var i gang med.

Statsadvokat George Brauchler kaldte Holmes usædvanligt intelligent, men uden sociale færdigheder.

Det var i juli 2012, at James Holmes - iklædt gasmaske, hjelm og skudsikker vest - først kastede en tåregasgranat ind i biografsalen for derefter at skyde omkring sig med flere forskellige våben.

Imens lyttede han til høj technomusik i sine høretelefoner.

I sin egen lejlighed havde James Holmes plantet sprængstof, der skulle gå af, når nogen gik ind af døren. Det lykkedes politiet at desarmere bomberne.

Uddrag fra dagbogen. 
(Foto: AP) 112 - 28. maj. 2015 - kl. 22:13 Batman-massakren: Uhyggelig dagbog fra massemorder