28 palæstinensere såret før åbning af USA's ambassade

Uro og voldelige sammenstød ventes at eskalere i det kommende døgn, som er 70-årdagen for Israels oprettelse.

Israelske soldater sårede mindst 28 palæstinensere, da de åbnede ild under uroligheder på grænsen til Gaza mandag forud for indvielsen af den amerikanske ambassade i Jerusalem.

Demonstrationer og voldelige sammenstød ventes at eskalere i løbet af dagen, som er 70-årdagen for Israels oprettelse.

I moskéerne i Gaza opfordres palæstinensere via kraftige højttalere til at deltage i den såkaldte "Store March Tilbage".

Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, kan vende tilbage. Det kaldes "haq al-awda", som betyder "retten til at vende tilbage".

Over 50 palæstinensere er blevet dræbt af israelske soldater siden demonstrationer begyndte den 30. marts. Det israelske militær er blevet beskyldt for overdreven magtanvendelse mod demonstranterne.

Israel siger, at det kun åbner ild, når det er nødvendigt for stoppe infiltrationer, angreb og skade på grænsehegnene. Israelerne beskylder Hamas, som styrer Gazastriben, for at planlægge blodige angreb på Israel i ly af protesterne.

Både EU og FN har anmodet om en uafhængig undersøgelse af begivenhederne i området.

Tirsdag mindes palæstinenserne "nakba", som er fordrivelsen af hundredtusindvis af palæstinensere i forbindelse med etableringen af staten Israel. Her vil titusindvis af palæstinensere demonstrere langs grænsen til Israel.

I en tale fredag sagde Hamas-leder Ismail Haniya, at palæstinenserne ville "forvandle den palæstinensiske katastrofe" til en israelsk katastrofe.

Indvielsen af ambassaden indledes klokken 16.00 lokal tid (klokken 15.00 dansk tid).

Flytningen af ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem bryder med årtiers diplomati i regionen. Den har udløst udbredte demonstrationer blandt palæstinensere, der ser Jerusalem som hovedstad for en fremtidig palæstinensisk stat.

Den islamistiske bevægelse Hamas har kontrolleret Gazastriben siden 2007.