30-årig anholdt for planlagt terror med knive og bombe i København

Han er formodet medgerningsmand til syrer, der i sommer blev dømt i Tyskland for et planlagt bombeangreb i København

Dieab Khadigah blev idømt seks et halvt års fængsel i Tyskland i juli for et planlagt terror-angreb i København. Nu har dansk politi anholdt hans formodede medgerningsmand. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/picture-alliance/dpa/AP Images
Dieab Khadigah blev idømt seks et halvt års fængsel i Tyskland i juli for et planlagt terror-angreb i København. Nu har dansk politi anholdt hans formodede medgerningsmand. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/picture-alliance/dpa/AP Images

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

En 30-årig syrisk flygtning, der har været bosat i Sverige, er anholdt af politiet i København, og han sigtes for forsøg på at udføre et terrorangreb i København ved at angribe tilfældige mennesker med knive og detonere en sprængladning.

Den formodede terrorist, der sigtes efter terror-paragraffen 114, fremstilles i eftermiddag i Københavns dommervagt med krav om varetægtsfængsling. Hans stilling til sigtelsen kendes endnu ikke.

Se også: Ung syrer ville bombe København: Nu har han fået sin straf

Ekstra Bladet erfarer, at politiet mistænker ham for at være den hidtil ukendte medgerningsmand til den 21-årige syrer Dieab Khadigah, der 12. juli i år blev idømt seks år og seks måneders fængsel ved retten i sydtyske Ravensburg for et planlagt terrorangreb i København.

Rygsæk med tændstikker
Dieab Khadigah blev 19. november 2016 nægtet indrejse til Danmark, fordi han ikke havde indrejsepapirer, og i hans rygsæk fandt tysk politi derefter godt 17.000 tændstikker, 17 batterier, en pakke fyrværkeri, to køkkenknive og seks walkie-talkier.

Dansk politi ved grænsen i Rødby sendte syreren tilbage til Puttgarden i Tyskland, hvor han kom fra, og her blev han anholdt af det tyske politi.

Efter et halvt års efterforskning mente statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg, at syreren ville konstruere og udløse en bombe i København, og at manden sympatiserede med Islamisk Stat.

De tyske myndigheder var overbevist om, at han ikke var alene om bombeplanerne, men skulle mødes med en person på Hovedbanegården i København.

Det er denne person, som dansk politi nu mener er identisk med den 30-årige syrer, der blev anholdt kl. 10.38 i går. Han er kendt i Sverige som IS-sympatisør og er af svensk sikkerhedspoliti SÄPO stemplet som farlig for Sveriges sikkerhed.

Se også: Tysk politi: Terroranklaget syrer var overraskende rolig

Den 30-årige syrer fremstilles i Københavns dommervagt ved 13-tiden for lukkede døre. Han blev ganske kort ført ind foran dommeren i formiddags, inden 24 timers fristen for hans anholdelse kl. 10.38 udløb.

Politiet: Ingen kommentarer
Her sigtede anklager Sidsel Klixbüll den 30-årige for forsøg på terrorisme ved at have planlagt et terror-angreb i København på ukendt sted og ukendt tid ved at angribe tilfældige mennesker med knive for derefter at udløse en sprængladning.

Tidligere i år fik den 30-årige syrer 97.000 kr. i erstatning i Sverige, fordi han havde siddet uberettiget varetægtsfængslet for brandstiftelse i en shiamuslimsk moské i Malmø, et attentat som IS dengang tog ansvaret for.

IS-tidsskriftet al-Naba sagde dengang, at det var en 'kriger fra kalifatet', der havde begået brandstiftelse i Malmø. IS regner shiamuslimer for frafaldne.

Den 30-årige kom til Sverige med sin hustru og søn under den store flygtningestrøm i efteråret 2015. Under efterforskningen af brandstiftelsen fandt svensk politi IS-propaganda og en bombemanual på hans computer.

Han blev frifundet ved retten for brandstiftelsen, men samtidigt slog retten fast, at han er IS-sympatisør. Svenske SÂPO tog ham i forvaring efter frifindelsen med henblik på udvisning, fordi han ansås som farlig for Sveriges sikkerhed. Men i maj måtte han sættes på fri fod i Sverige, fordi det var umuligt at udvise ham til Syrien.

Vicepolitiinspektør Jens Møller, afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, har ingen kommentarer til Ekstra Bladets oplysninger.

Se også: Nye detaljer om planlagt bombeangreb mod København

Se også: Sigtet for at ville bombe København: Nu starter retssagen

Se også: Syrisk flygtning sigtet for planer om bombeangreb i København

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere