30-årig fængslet for bedrageri mod Socialstyrelsen

En somalier, som har været eftersøgt siden november blev anholdt i Københavns Lufthavn fredag

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Københavns Byrets dommervagt varetægtsfængslede i dag en 30-årig somalisk mand, som er sigtet for omfattende bedrageri mod Socialstyrelsen.

Manden har været eftersøgt siden november og blev anholdt i Københavns Lufthavn fredag kort efter klokken 12.

En anden 30-årig mand er allerede fængslet i sagen, men nægter sig skyldig.

Se også: Bedrageri i Socialstyrelsen: Penge skulle gå til misbrugere

Ifølge sigtelsen har de begge gennem flere år malket de danske skatteydere for penge fra Socialstyrelsens satspulje. Således skal de have indgivet en lang række ansøgninger om støtte til projekter, som skulle hjælpe samfundets fattige, men som aldrig blev gennemført.

En af ansøgningerne omhandlede et målrettet rehabiliteringstilbud til somaliske khatmisbrugere, et andet projekt skulle hjælpe traumatiserede syriske flygtninge, mens en tredje ansøgning søgte om penge til at hjælpe udsatte minoriteter.

Falske underskrifter
I alt skal Socialstyrelsen have udbetalt 972.000 kroner til de to mænds projekter, som altså ifølge politiet var fiktive. Derudover er den 30-årige mand, som blev fremstillet i grundlovsforhør lørdag sigtet for et yderligere forhold, hvor han i 2014 skal have modtaget knap 300.000 kroner fra satspuljen.

For at få det hele til at glide forsynede de sigtede angiveligt papirerne med en falsk underskrift, som foregav at tilhøre en statsautoriseret revisor. Af den grund er de ikke bare sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, men også for dokumentfalsk.

Sigtet for 17 forhold
I retten var den somaliskfødte mand iklædt en lettere krøllet sort jakke og bukser samt en lyseblå denimskjorte. Han var kortklippet og bekræftede på formfuldent dansk navn og fødselsdato over for dommeren.

Efter at anklageren havde læst i alt 17 sigtelser op, meddelte forsvarer Thorkild Høyer, at hans klient erkendte sig skyldig i en del af sigtelserne, men benægtede resten.

De nærmere omstændigheder omkring den sigtedes version af sagen, fik tilhørerne dog ikke lov til at høre, da dommeren - på trods af protester fra både forsvarer og Ekstra Bladets udsendte - valgte at lukke dørene af hensyn til efterforskningen og mulige medgerningsmænd på fri fod.

I sidste ende valgte dommeren at følge anklagerens begæring om varetægtsfængsling i fire dage frem til 19. december.

30 forhold anmeldt
Det var Socialstyrelsen selv, der indgav en anmeldelse i sagen til Københavns Politi 8. oktober. Der er anmeldt cirka 30 forhold om bedrageri til en værdi af cirka 4,5 millioner kroner.

Derudover er der mistanke om forsøg på svindel for foreløbig omkring 9,5 millioner kroner, hvor det dog ikke er lykkedes at få bevilget pengene.

Sagen kom frem kort efter sagen om Britta Nielsen, der er mistænkt for at have svindlet sig til mindst 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen.

Trods det bemærkelsesværdige sammenfald er der ifølge socialminister Mai Mercado (K) dog ingen sammenhæng mellem de to sager.