31 læger sigtet: Byttede hovedpinepiller for sex

En række læger og andre ansatte inden for sundhedssektoren i USA er sigtet for at udskrive ulovlige recepter på smertestillende medicin. Nogle af dem har byttet recepterne for sex og kontanter

Over 350.000 ulovlige recepter er blevet udskrevet af læger og andet sundhedsfagligt personale i USA.

Sådan lyder det ifølge sigtelsen mod de i alt 60 personer. Det skriver Washington Post.

Af de 60 sigtede er der blandt andet 31 læger, syv apotekere, otte sygeplejersker og syv personer med anden sundhedsfaglig baggrund. Alle 60 arbejdede i staterne Kentucky, Ohio, Tennessee, Alabama og West Virginia.

Ifølge sigtelsen har de ulovligt udleveret mere end 32 millioner smertestillende piller, blandt andet i bytte for sex og kontanter.

- Det er svarer til en dosis til hver eneste mand, kvinde og barn i de fem stater, vi har ramt, siger Brian Benczkowski, der er assisterende advokat i det amerikanske justitsministeries kriminalafdeling.

- Hvis de medicinske professionelle har ageret som narkohandlere, kan du regne med, at Justitsminsiteriet vil behandle dem som narkohandlere.

Video og lydoptagelser
En gruppe efterforskere har blandt andet benyttet video og lydoptagelse til at dokumentere, hvordan lægerne har brugt deres position til at udskrive stærkt vanedannende medicin i bytte for sex og kontanter.

I et tilfælde har en tandlæge overtalt sin patient til at få trukket tænderne ud, så patienten kunne få udskrevet det vanedannende medicin. Efter patienten havde fået udskrevet pillerne, blev der betalt med kontanter.

Der er også tale om en række tilfælde, hvor de sigtede har udskrevet recepter på medicin med stofferne oxycodon og hydrocodon i bytte for seksuelle ydelser. 

- Hvad de her læger har gjort er rimelig bemærkelsesværdigt i al sin skamløshed, siger Brian Benczkowski ifølge Washington Post.

Tusindvis af dødsfald
Sigtelsen går på ulovlig distribution af lægemidler, der kræver recept. Straframmen for hver enkelt forbrydelse er maksimalt 20 års fængsel. Mange af de sigtede er sigtet for flere forbrydelse.

En af lægerne er yderligere sigtet for et dødsfald i forbindelse med brug af de smertestillende piller.

Sigtelserne er et led i en større indsats rettet mod en national epidemi af overforbrug af smertestillede. Ifølge Washington Post har smertestillende medicin alene i 2017 kostet 47.600 menneskeliv i USA. 

- Epidemien af smertestillende medicin er den dødeligste krise udløst af medicin i amerikansk historie, og området ved Appalacherne har lidt mere under konsekvenserne end nogen anden region, siger advokat William P. Barr i en pressemeddelelse ifølge Washington Post.