45 på flugt fra dansk politi

Efterlyses i hele verden for kriminalitet begået i Danmark: Interpol-samarbejde er meget vigtigt, fastslår drabsefterforsker

Tre af de efterlyste på Interpols liste: Mogens Amdi Pedersen (tv) er mistænkt for underslæb og skatteunddragelse i den kendte Tvind-sag, mens Milos Petrovic (midten) formodes at stå bag et særdeles groft overfald på en kvindelig buschauffør. Ahmed Rahma (th) - bedre kendt under dæknavnet 'Jaguaren' - er hovedmistænkt i et parteringsdrab. (Foto: Holger Bundgaard/Politifoto/Privatfoto)
Tre af de efterlyste på Interpols liste: Mogens Amdi Pedersen (tv) er mistænkt for underslæb og skatteunddragelse i den kendte Tvind-sag, mens Milos Petrovic (midten) formodes at stå bag et særdeles groft overfald på en kvindelig buschauffør. Ahmed Rahma (th) - bedre kendt under dæknavnet 'Jaguaren' - er hovedmistænkt i et parteringsdrab. (Foto: Holger Bundgaard/Politifoto/Privatfoto)

45 mænd og kvinder er lige nu på Interpols berygtede 'wanted'-liste for kriminalitet, der er begået i Danmark i den seneste årrække.

Blandt de efterlyste er blandt andet fire formodede drabsmænd, fem fra Tvinds ledelse, en bunke formodede narkotikahandler og syv forældre, der ifølge politiet har bortført deres egne børn til et andet land.

Af mere kendte ansigter er blandt andre Tvind-stifteren Mogens Amdi Pedersen, der er tiltalt for underslæb og skatteunddragelse og Omer Muse, som er efterlyst for drabet på den 21-årige jurastuderende Jonas Sekyere i Kødbyen.

Få det fulde overblik her:

Tre af de efterlyste på Interpols liste: Mogens Amdi Pedersen (tv) er mistænkt for underslæb og skatteunddragelse i den kendte Tvind-sag, mens Milos Petrovic (midten) formodes at stå bag et særdeles groft overfald på en kvindelig buschauffør. Ahmed Rahma (th) - bedre kendt under dæknavnet 'Jaguaren' - er hovedmistænkt i et parteringsdrab. (Foto: Holger Bundgaard/Politifoto/Privatfoto) Krimi Efterlyst i hele verden: Disse 45 er på flugt fra Danmark

Ifølge politikommissær Hans Erik Raben fra drabsafdelingen i Københavns Politi, er det internationale politisamarbejde en vigtig del af efterforskningsarbejdet i dag.

For hvor Københavns Politi i gamle dage sjældent arbejdede udenfor Valby bakke, er forbryderne i dag over hele verden. Og der går ikke en dag uden at drabsefterforskerne samarbejder med ambassader og udenlandske myndigheder.

- Udviklingen og globaliseringen har gjort, at det internationale samarbejde er meget vigtigt. Forleden talte jeg bl.a. med myndighederne i Pakistan, Indien og Tyrkiet samt FBI, og det var en helt almindelig dag, fortæller drabsefterforsker Hans Erik Raben fra Københavns Politi til Ekstra Bladet.

Krimi Fire mistænkte mordere på flugt fra Danmark

Syd for Alperne
Ifølge Hans Erik Raben har dansk politi et glimrende samarbejde med udenlandske myndigheder og internationale organisationer, men det er ifølge drabsefterforskeren ikke nogen hemmelighed, at enkelte lande giver udfordringer.

- Syd for Alperne er systemerne nogle steder lidt tungere, og det besværliggør selvfølgelig efterforskningen, men vi gør altid alt for at efterforske sagerne, og både justitsministeriet og udenrigsministeriet gør et kæmpe arbejde.

Men især én international sag irriterer Hans Erik Raben: Sagen mod Lars Hedegaards formodede attentatmand, som blev anholdt og senere løsladt i Tyrkiet.

- Der havde vi virkeligt gjort et godt stykke arbejde og iværksat en koordineret aktion, og så ender det hele politisk. Vi ved ikke, hvad sagen ender med, og det irriterer mig, siger Hans Erik Raben.

Billedet af Afsheen Bukhsh, som Interpol bruger til at efterlyse hende for kidnapning. (Privatfoto) Krimi Eks-konen forsvandt med mine døtre

Samme efterforskning
Det er bl.a. danske forbindelsesofficerer, som varetager kontakten til de respektive myndigheder i en lang række lande.

- Helt generelt kan man sige, at i lande med den samme lov som i Danmark, kan vi næsten udføre den samme efterforskning som herhjemme, siger Hans Erik Raben.

Forbindelsesofficerens opgave kan bl.a. være at anmode om retshjælp i det pågældende land, hvis politiet har formodning om, at en mistænkt opholder sig i et bestemt land.

Den drabssigtede Omer Hassan Sheik Muse. (Privatfoto) Jagten på en morder (Omer) - 2. jul. 2014 - kl. 07:39 SnapDocs: Her er Jonas' mistænkte morder

- Når først lovgrundlaget er på plads, er det næsten som at arbejde med sin makker på kontoret. Så kan politiet i det pågældende land bl.a. udføre ransagning og overvågning på vegne af os, siger drabsefterforskeren, som til sidst kommer med denne advarsel til de politikere, der overvejer at trække Danmark ud af Schengen.

- Det vil være en katastrofe at melde os ud af det internationale samarbejde.

1 af 2 Politikommissær Hans Erik Raben samarbejder hver dag med internationale myndigheder. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 2 Tre af de efterlyste på Interpols liste: Mogens Amdi Pedersen (tv) er mistænkt for underslæb og skatteunddragelse i den kendte Tvind-sag, mens Milos Petrovic (midten) formodes at stå bag et særdeles groft overfald på en kvindelig buschauffør. Ahmed Rahma (th) - bedre kendt under dæknavnet 'Jaguaren' - er hovedmistænkt i et parteringsdrab. (Foto: Holger Bundgaard/Politifoto/Privatfoto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere