50 psykisk syge kan være dømt uden lovgrundlag

Varetægtsfængslede i surrogat er uretmæssigt blevet dømt for at være i besiddelse af mobiltelefoner

Selv om det faktisk ikke er ulovligt, kan 50 personer siden 2007 være blevet dømt for være i besiddelse af en mobiltelefon, mens de har været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling eller en sikret institution.

Det skriver Altinget.dk onsdag.

I bemærkningerne til et nyt lovforslag, som netop skal gøre det ulovligt at være i besiddelse af en mobiltelefon i varetægtssurogat, fremgår det, at personer hidtil er blevet dømt uden lovgrundlag.

Det er i dag ulovligt at være i besiddelse af en mobiltelefon, hvis man er varetægtsfængslet i et lukket fængsel eller arresthus.

Men ingen lov har hidtil forbudt, at psykisk syge, der er for syge til fængsel og derfor sidder varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling, har en mobiltelefon.

Også børn, som sidder varetægtsfængslet på en sikret institution, fordi de er under 18 år, har lovligt kunne have en mobiltelefon.

Omkring 50 personer er blevet straffet, vurderer Rigsadvokaten, som kalder det "en meget beklagelig fejl."

- Det er formentlig sager, hvor hverken forsvarere, anklagere eller dommere har været opmærksomme på, at der er forskel på, om man har haft en mobiltelefon i et fængsel eller på en sikret institution, siger statsadvokat Jens Røn til Altinget.

Christoffer Badse, der er monitoreringschef ved Institut for Menneskerettigheder mener, at sagen er yderst pinlig for alle involverede myndigheder.

- Det er grelt. Hvis man ikke har et lovgrundlag for at dømme folk, så strider det mod helt grundlæggende retsprincipper, siger han til Altinget.

Formentlig skal en del sager nu gå om.

Folketinget førstebehandler forslaget om at gøre det ulovligt at være i besiddelse af mobiltelefon i varetægtssurogat tirsdag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere