89-årig kvinde sendt i fængsel: Nægter nazidrab på jøder

Ældre tysk dame bag gentagne holocaust-benægtelser er nu sendt til afsoning af dom

tyske 89-årige Ursula Haverbeck mener, at Holocaust er en kæmpe løgn. Foto: Paul Zinken/AFP
tyske 89-årige Ursula Haverbeck mener, at Holocaust er en kæmpe løgn. Foto: Paul Zinken/AFP

Gentagne gange har 89-årige Ursula Haverbeck benægtet, at jøder systematisk er blevet dræbt i nazisternes KZ-lejre. Den slags er forbudt i den ældre dames hjemland, Tyskland, og derfor fik hun i september 2016 en otte måneder lang fængselsdom.

I begyndelsen af maj i år var hun indkaldt til afsoning af den dom samt en yderligere lignende dom, men i første omgang havde damen ikke til sinde at møde op. Derfor blev politiet sendt ud for at lede efter hende, skriver Bild.

Her fandt politiet hendes hjem tomt. Jalousier var rullet ned og hendes hvide Fiat Punto var væk. Mandag i den forgangne uge gjorde politiet atter et forsøg, og her fandt de så damen hjemme, hvor hun blev anholdt, skriver pressebureauet DPA via Stuttgarter Nachrichten.

I februar gav hun et interview, hvor hun fortalte, at ligesindede havde tilbudt at hjælpe hende, hvis hun ville stikke af til udlandet. Men det afviste hun:

- Faneflugt kommer ikke til at ske i min alder, sagde hun til tv-programmet Panorama.

En del af dommen skyldes et brev, hun i september 2016 havde skrevet til borgmesteren i Detmold - en mindre by i delstaten Nordrhein Westfahlen - hvor hun skrev, at jødeudryddelserne ikke havde fundet sted. Brevet havde hun sendt til borgmesteren i forbindelse med en retssag, hvor en tidligere vagtmand fra Auschwitz-lejren var tiltalt, skriver Spiegel.

Uddelte sedler ved retssag
Det samlede sagskompleks voksede sig større under retssagen mod Ursula Haverbeck.

Under en pause ved et af retsmøderne uddelte den 89-årige små sedler til flere af de tilstedeværende journalister, hvor der stod, at 'kun sandheden kan sætte jer fri'. En af sedlerne havnede også hos en statsadvokat, og myndighederne mente dermed, der var grundlag for endnu en retssag.

Godt et halvt år senere - i februar 2017 - måtte Ursula Haverbeck derfor atter møde i retten. Her fik hun så fik yderligere en fængseldom.

Samlet har hun fået fået en dom på to års fængsel for otte tilfælde af Holocaustbenægtelse og lignende udtalelser, skriver Welt.

Begge domme blev anket og siden stadfæstet ved en højere instans. I sidste uge er hun så hentet af politiet og indsat til afsoning i fængslet JVA Bielefend-Senne.

Den ældre kvindes afvisning holocaust kommer ikke ud af det blå. Gennem en stor del af sit voksne liv har hun været fast forankret i det højre-ekstreme miljø.

Ikke første gang
Sammen med sin afdøde mand drev hun tidligere en organisation kaldet 'Collegium Humanum', der af myndighederne er blevet kaldt et regulært samlebækken for organiseret holocaust-benægtelse.

Og der er ikke første gang, at hun offentligt er kommet med den slags udtalelser.

Overfor TV-stationen NDR udtalte hun i 2015 at 'Holocaust er den største løgn i historien', ligesom hun på skrift har udtalt at der ikke var gaskamre i Auschwitz og at jøder i fælleskab med de allierede vindere af anden verdenskrig opfandt Holocaust for at undertrykke tyskerne.

Gentagne gange gennem årene har Ursula Haverbeck optrådt som taler ved højre-ekstreme og nynazistiske møder. Og grupper af yngre ligesindede er talstærkt mød op ved retssagerne for vise støtte.

En af hendes nære allierede er i øvrigt den 82-årige Horst Mahler, der i sine unge dage var venstre-orienteret advokat, og som var med grundlægger af terrorgruppen Rote Armee Fraktion.

Her fik han en fængselsdom. Under afsoningen var han i intern strid med andre ad terrorgruppens kernemedlemmer, og her afsvor han RAF og gruppens gerninger.

Siden rykkede han længere og længere mod højre. Også han afsoner for tiden fængselsdom for antisemitisme.