Advokat: Absurd at iraner har siddet i arrest i årevis

I flere år har en dømt iraner afsonet sin dom i arresthuse. Det er brud på menneskerettigheder, siger advokat

Siden 3. august 2012 har en iransk mand siddet spærret inde i et arresthus, og nu har Retten i Hillerød netop bestemt, at han skal sidde fire uger mere.

Det oplyser hans advokat, Erbil Kaya, der kalder sagen absurd.

Sagen går tilbage til 2. august 2012, da en 22-årig mand blev voldtaget og udsat for røveri i Ørstedsparken i København.

Dagen efter blev den iranske mand, som dengang var 24 år, varetægtsfængslet for forbrydelsen, og i oktober 2013 blev han idømt tre og et halvt års fængsel. Samtidig besluttede retten, at han skulle udvises efter endt afsoning.

- Normalt bliver man løsladt efter halv tid, når man samtidig bliver udvist for bestandigt, men af en eller anden grund kom min klient til at afsone hele straffen, forklarer Erbil Kaya, der først for nylig er blevet advokat for iraneren.

Når man har fået en dom, bliver man normalt overført til et fængsel, fordi forholdene her er bedre end i arresthusene.

Blandt andet har man i fængslerne ret til fællesskab med de andre fanger. I et arresthus har man som udgangspunkt kun lov til fællesskab en time om dagen. Resten af tiden skal man tilbringe alene i sin celle.

- Han har altså siddet under isolationslignende forhold i næsten fire år. Det er den sikre måde at gøre folk psykisk syge på, og jeg mener, at det er i strid med menneskerettighederne, siger advokaten, der nu vil gå til Amnesty International med sagen.

12. februar i år var dommen afsonet, men nu sidder den iranske mand varetægtsfængslet efter Udlændingeloven med henblik på udsendelse.

- Men vi udsender ikke folk, der er blevet dømt for alvorlige forbrydelser som drab og voldtægt, til Iran, da man er sikker på, at de så vil blive henrettet, fortæller Erbil Kaya.

Af samme grund vil manden ikke frivilligt lade sig udsende til sit hjemland, og derfor har en dommer bestemt, at han fortsat skal blive bag tremmer i foreløbig fire uger endnu.

I øjeblikket sidder han ifølge sin egen forklaring til advokaten på sygeafdelingen i Vestre Fængsel, fordi han har det psykisk dårligt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere