Advokat om Breivik: Ingen tegn på isolationsskader

Breivik synes ikke at have taget skade af at sidde i isolation, siger en advokat for den norske regering

Her ankommer Breivik heilende til retssagen. (Foto: AP)
Her ankommer Breivik heilende til retssagen. (Foto: AP)

Selv om Anders Behring Breivik har siddet i isolation i knap fem år, så tyder det ikke på, at han har taget skade af det.

Det fortæller advokat Marius Emberland under tirsdagens retsmøde i Skien i Norge, hvor Breivik har sagsøgt staten, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Emberland er blandt de advokater, som fører sagen for den norske stat.

Den 37-årige dømte massemorder anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Breivik sad først i Ila Fængsel uden for Oslo, men blev 9. september overført til Skien Fængsel. Hans forhold i fængslet dokumenteres dagligt og samles månedligt.

Ifølge advokaten har Breivik haft og har adgang til tre celler - en bocelle, en studiecelle og en træningscelle. Begge steder har han haft mulighed for at bevæge sig udendørs.

Ifølge Breivik har isolationsfængslingen gjort ham deprimeret, ligesom den har taget drivkraften og motivationen fra ham. Men det er der ikke umiddelbart tegn på, lyder det fra Emberland.

- Det er en person, som er mere eller mindre frisk, i godt humør og har arbejdslyst. Der er dog forhold, som skiller sig ud - nemlig det, som sagsøger selv beskriver som isolationshovedpine og episoden med, at han blev glemsom i en periode, siger advokaten.

- Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt. Det, som er værd at bemærke, er, at det er de eneste indikationer på eventuelle negative konsekvenser. Der er tale om forbigående forhold.

Breivik blev 24. august 2012 idømt 21 års forvaring for i juli 2011 at have skudt og dræbt 69 unge på øen Utøya og at stå bag en bombesprængning ved regeringshovedkvarteret i Oslo. I alt mistede 77 personer livet.

Retssagen begyndte tirsdag og varer fire dage.

Det er Breivik dømt for

Nordmanden Anders Behring Breivik, der 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker, har anlagt sag mod den norske stat for brud på menneskerettighederne. Se hvordan det kom så vidt:

- Født 13. februar 1979 i Oslo. Faren, Jens Breivik, er diplomat og moren, Wenche Behring, er plejeassistent. Forældrene bliver skilt, og faren forsvinder ud af Anders' liv.

- Dømt for terrorangreb mod regeringskvarteret i det centrale Oslo og mod AUF's politiske sommerlejr på Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker blev dræbt og mange alvorligt såret.

- Breivik blev i august 2012 i Oslo Tingrett idømt 21 års forvaring for massemord, for at have forårsaget en dødelig bombeeksplosion og for terrorisme.

- Dommeren fastslog, at Breivik var tilregnelig i strafferetlig forstand. To rapporter fra sagkyndige nåede til hver sin konklusion. I den første hedder det, at han lider af paranoid skizofreni og var utilregnelig på gerningstidspunktet. Den anden konkluderede, at han var tilregnelig.

- Breivik har siden anholdelsen 22. juli siddet fængslet i afdelinger med et særligt højt sikkerhedsniveau, først i Ila Fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien Fengsel.

- 1. juli 2015 stævnede Breivik den norske stat for brud på menneskerettighederne på grund af afsoningsforholdene. Det gælder særligt Kriminalforsorgens brug af isolation og kommunikationskontrol over for ham.

- Sagen behandles fra 15. til 18. marts af Oslo Tingrett, der af sikkerhedshensyn er sat i Skien Fengsel.

(Kilde: NTB)

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere