Advokat: PET-vagter svigtede Yahya Hassan

Yahya Hassan var i sin gode ret til at skubbe mand under bytur. PET-vagter burde have hjulpet, siger advokat

To livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) passede ikke deres job godt nok, da de 15. februar sidste år havde til opgave at sikre den kontroversielle digter Yahya Hassan under en bytur i Aarhus.

Det siger digterens advokat, Claus Bonnez, efter at Vestre Landsret onsdag har frifundet Hassan i en voldssag, der udspillede sig den pågældende aften.

- Nu har Hassan fået landsrettens ord for, at han bare har skubbet i selvforsvar mod en person, der var truende.

- Så ligger det lige for at spørge, om det ikke er PET's opgave at sørge for, at en truende person ikke står så tæt på en person, de bliver betalt for at passe på, siger Claus Bonnez til Ritzau.

Sammen med Yahya Hassan vil advokaten nu undersøge mulighederne for at stille livvagterne til ansvar for deres påståede passivitet. Først efter Hassans skub, greb de ind.

- PET må spørge sig selv, om de har gjort deres arbejde godt nok. Har de passet godt nok på Hassan, når han må forsvare sig selv, spørger Bonnez.

- I dag i landsretten har de selv sagt, at de var utrygge ved situationen, og at de ikke kunne tolke den, fordi der blev talt arabisk. Jamen hvorfor griber de så ikke ind, lyder endnu et spørgsmål fra advokaten.

Onsdagens dom fra landsretten var en omstødelse af en afgørelse fra Retten i Aarhus, der i marts idømte den 20-årige Hassan en betinget fængselsstraf for at slå eller skubbe en bekendt med underarmen.

- Men landsretten har afgjort, at der er tale om et bagatelagtigt puf, som man gerne må give for at beskytte sig. Det falder under bunden af straffeloven, siger Claus Bonnez.

Under sagen i byretten forklarede Hassan, at den anden mand på et tidspunkt stod så tæt på, at digteren fik nikket små skaller.

- Han sagde, at han ville kneppe min søster. Han var meget truende og knyttede sine hænder nede langs siden, lød det fra Yahya Hassan, der erkender at have ramt den anden mand med sin underarm.

En reaktion, som altså er helt i orden ifølge landsretten.

- Retten finder det bevist, at de her fyre havde provokeret og truet ham i minutterne op til, at det skete. Han beskytter sin integritet overfor en person, som han ikke gider at snakke med, og det må man godt, siger Claus Bonnez.