Advokater raser over retssag: Brud på menneskerettigheder

Sagen mod 24 marokkanske mænd, der anklaget i forbindelse med drabene på danske Louisa Jespersen og norske Maren Ueland, møder stærkt kritik

De anklagede ankom til retten i Salé, Marokko under skarp bevogtning.

En advokat skal forsvare ti tiltalte på én gang. De tiltalte har ikke fået lov til at forklare sig og sagen bygger på en useriøs og forudindtaget efterforskning.

Sådan lyder kritikken fra flere af de forsvarsadvokater, der repræsenterer de 24 mænd, som ved en marokkansk domstol risikerer livstid eller dødsstraf for drabene på danske Louisa Jespersen og norske Maren Ueland.

Tre af mændene har erkendt drabene på de to skandinaviske turister, der camperede i Atlasbjergene i december sidste år. En fjerde har tilstået, at han skaffede de knive, som blev brugt ved dobbeltdrabet - vel vidende at de skulle bruges til at dræbe turister i en terrorhandling for Islamisk Stat.

Men ifølge advokaterne er det særligt sagen mod de resterende 20 mænd i sagen, som tangerer til et gevaldigt brud på menneskerettighederne, skriver den norske avis VG.

Mændene er anholdt og mistænkt for at være en del af den lokale terrororganisation, som planlagde drabene på danske Louisa og hendes norske veninde.

Torsdag bliver de tre drabsmænd dømt. Privatfoto Krig & katastrofer Dom i dag: Derfor kræver anklager dødsstraf

Iblandt dem er en spansk-schweizisk mand, som ifølge det marokkanske politi trænede flere af terrorcellens medlemmer. Træningen skulle have fundet sted på en paintball-bane. Den spansk-schweiziske mand nægter sig skyldig.

- Det er en absurd og latterlig anklage. Der har ikke været nogen seriøs efterforskning omkring den påstand. Ingen vidner er hørt, ingen telefoner er tjekket. Anklagemyndigheden beder om 20 års fængsel til min klient, fordi andre tiltalte har fortalt om en dag på en paintball-bane, siger mandens schweiziske advokat, Saskia Ditisheim, som følger sagen på sidelinjen.

De tre hovedmistænkte i sagen blev anholdt i en bus på vej væk fra Rabat i Marokko. Med sig havde de flere store knive. Foto: Politi.
De tre hovedmistænkte i sagen blev anholdt i en bus på vej væk fra Rabat i Marokko. Med sig havde de flere store knive. Foto: Politi.

Også mandens marokkanske advokat har flere gange i løbet af sagen udtrykt sin utilfredshed direkte til dommeren. Senest torsdag i sidste uge, hvor dommen mod de 24 mænd skulle have været afsagt. I stedet blev sagen endnu en gang udsat.

- Undrer du dig over, at min klient brød kontakten med flere af de andre? Nej. Du er fuldstændig ligeglad med den nuance. Du vil bare kriminalisere ham, lød det fra den marokkanske advokat ifølge VG. Som den eneste holdt han en halvanden time lang procedure for sin klient, hvor han ifølge VG blandt andet sagde, at retssagen var overflødig, når hans klient var dømt på forhånd.

Der blev holdt mindehøjtideligheder i både Danmark og Norge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 112 Terror-drabene i Marokko: Brev fra Louisas familie læst højt i retten

Omvendt brugte advokaten Hafida Maksouai, som repræsenterer ti af de tiltale på en gang, blot få minutter på at procedere sine klienters uskyld.

– Det var ikke et forsvar. Jeg var rystet. I Schweiz havde man gået igennem sagen mod hvert enkelt tiltalte, siger den schweiziske advokat Saskia Ditisheim til den norske avis.

2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix
2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix

De 24 tiltalte har fulgt sagen mod dem bag en tilsluttet glasvæg. Derfor har der også sagen igennem været tvivl om, hvorvidt de 24 mænd overhovedet kan høre, hvad der bliver sagt. I sidste uge kunne flere medier berette, hvordan en række af de tiltalte lå og sov i løbet af retsdagen. Andre sad og fjollede og fniste på trods af sagens alvor.

Danske Louisa Vestager Jespersen og Maren Ueland fra Norge. Foto: Privat Krimi Bror til mistænkt drabsmand: Hvis det er ham, fortjener han at dø

Retten i Salé forventes at afsige dom i sagen mod de fire mænd torsdag aften.

I sidste uge læste bistandsadvokat Khalid El Fataoui et brev fra danske Louisas familie højt i retten.

'Mit liv er i ruiner siden tabet af min datter. Jeg græder, hver eneste gang jeg tænker på hende, og jeg ved, at hun råbte om hjælp, da hun var døende,' lød det blandt andet i brevet, der sluttede:

'De fortjener den hårdeste mulige straf - dødsstraffen - for hvad de har gjort. Verden vil være et bedre sted uden dem'.

24 mænd er tiltalt for drab på Maren og Louisa

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meddelte kort tid efter drabene, at man betragtede sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 mænd er blevet tiltalt i sagen - heraf er fire mistænkt for selve drabene. En af de fire forlod dog de andre før drabene. Kravet mod ham lyder på fængsel på livstid, mens kravet mod de andre tre er dødsstraf.

* Der er i sagen rejst anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig "ekstrem ideologi", er anklaget for at hjælpe de fire med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

Kilder: Ritzau, NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.

1 af 2 2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix
2 af 2 Der blev holdt mindehøjtideligheder i både Danmark og Norge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix