Afghansk dreng udsat for kvæler-overfald

Ry-sagen: Afghansk dreng var for to år siden centrum i sag, der kostede skolekammerat 40 dages betinget fængsel

Ved du noget? Tip os på mail 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (alm. sms-takst).

Den opsigtsvækkende sag om sigtelsen mod fire Ry-drenge for brandoverfald på en 16-årig skolekammerat i mandags trækker dybe og modsatrettede spor i den midtjyske stationsby.

Adskillige kilder oplyser til Ekstra Bladet, at den afghanske dreng A., som nu er indlagt med svære brandskader på Aarhus Universitetshospital, i flere år har chikaneret og terroriseret andre børn på Mølleskolen i Ry.

Flere beskriver den fysisk overlegne A. som en regulær ballademager, som de andre elever er bange for.

Elev dømt for vold

For to år siden tændte en dreng fra en daværende 7. klasse pludselig voldsomt af over for A. Efter eget udsagn et udslag af mere end et halvt års chikane og provokationer i og uden for skolen.

Efter at have fået et skub i ryggen, greb drengen i desperation en saks og truede A. Han smed dog saksen, da en lærer lagde sig imellem. Umiddelbart efter tog drengen imidlertid kvælergreb på A. og truede med at slå ham ihjel.

Sagen kom i maj 2015 for retten i Horsens, hvor den dengang 15-årige skoleelev blev idømt 40 dages betinget fængsel. Han går ikke længere på Mølleskolen.

Hvis de fire nu voldssigtede Ry-drenge på 15 og 16 år senere bliver dømt for grov vold mod A., vil der således være fem af Mølleskolens elever, som har en voldsdom med tråde til A.

Hverken Mølleskolens leder Alma Schack Andersen eller efterforskningschef Lars Peter Madsen fra Sydøstjyllands Politi vil kommentere den to år gamle voldssag.

En sund teenager

Den 16-åriges storebror Mohammed siger i dag til Ekstra Bladet, at A. er en helt almindelig teenager med sunde fritidsinteresser.

- Han er ikke nogen bølle eller ballademager, men en fredelig fyr. Han er selv gennem flere år blevet mobbet af en gruppe lokale drenge fra Ry, som spiller smarte.

- Politiet afviser, at der er en etnisk betinget årsag til overfaldet. Er du enig?

- Nej, den chikane, som A. har været udsat for, er i mine øjne racistisk, siger Mohammed.

- Det var faktisk en af hans bedste venner, der ringede i mandags og bad ham komme hen til Ry Hallen, hvor der blev kastet en benzinbombe mod ham.

- Blev han lokket i baghold?

- Jeg ved ikke, hvad man ellers skal kalde det.

Tøjet brændte

Den brændende benzin ramte A. midt på kroppen, og flammerne fortærede hurtigt A.'s bukser fra navlen og ned. I følge storebroderen var tekstilet smeltet ind i huden.

Det lykkedes den 16-årige at komme hjem ved egen hjælp. Hans far kørte ham derefter på hospitalet, oplyser Mohammed.

- Han er forbrændt på 50 procent af kroppen og er dybt ulykkelig. Han får smertestillende medicin, men er psykisk helt nede og meget utryg, siger Mohammed.

På grund af A.'s alvorlige tilstand er det foreløbig kun forældrene, der har fået lov at besøge ham på sygehuset.

 

***

Fængsling stadfæstet

Vestre Landsret stadfæstede i går fængslingen over de fire teenagerdrenge i brandsagen fra Ry.

Landsretten er enig i, at der er begrundet mistanke om grov vold, idet de fire angiveligt havde planlagt et overfald på deres jævnaldrende skolekammerat.

Den medbragte flaske med benzin blev ifølge sigtelsen kastet af den ene af de fire, men retten finder belæg for, at politiet undersøger, om der var tale om en fælles handling.

- Drengene sidder de næste fire uger i surrogatfængsel på fire lukkede institutioner for unge, siger efterforskningschef Lars Peter Madsen, Sydøstjyllands Politi.

***

Far: Han burde være smidt ud

Det 16-årige brandoffer burde være blevet smidt ud af Mølleskolen for længst. Det hævder faderen til en af de anholdte. Faderens synspunkt bakkes op af flere andre forældre på skolen, som onsdag har kontaktet redaktionen for at fortælle, at der er nuancer i sagen.

På grund af de anholdtes aldre nævner Ekstra Bladet ikke faderens navn.

- Der har været mange problemer med ham (den afghanske dreng - red.), lige siden han begyndte for tre år siden. Flere forældre har bedt lærerne om at gøre noget. Jeg har hidset mig op for at få noget til at ske, men lærerne har været konfliktsky, siger faderen.

Faderen er ikke i tvivl om, at den afghanske dreng er blevet positivt særbehandlet, fordi hans familie er kommet hertil fra et land i krig.

- Han er meget større end alle andre i 9. klasse. Ingen kan klare den dreng. Og han har ikke kun været efter min søn. Mange andre på skolen er blevet generet af ham. Enkelte er blevet slået, og skolen har straffet den part, der er blevet slået med bortvisning en periode, forklarer faderen videre.

- Min søn er kommet hjem flere gange og har sagt, at det er utroligt, at han (den afghanske dreng - red.) får lov til så meget, og at min søn bare skulle blinke med øjnene, før det fik konsekvenser. En halv skolefuld er jo vidende om, at denne her dreng har kunnet terrorisere ikke bare sine jævnaldrende, men også de yngre. Han burde være smidt ud for længst, men man risikerer jo at blive kaldt for racist, siger faderen.

Skærm

Hent flere
Hent flere