Afgørelsens time: Dom til Don Ø

Dommeren afgør i dag Flemming Østergaards skæbne. Bliver han kendt skyldig, står den på fængsel, vurderer ekspert

Bliver Flemming Østergaard dømt, risikerer han at få beslaglagt 15,5 millioner kroner. Det var da også en tydeligt irriteret Don Ø, der mødte Ekstra Bladet ved retssagens begyndelse i vinter.

Ulasteligt klædt i mørk habit med tilhørende slips gik tidligere formand for Parken Sport & Entertaintment Flemming Østergaard og den tidligere direktør for samme sted Jørgen Glistrup for knap ni måneder siden ind i Retssal 41 i Københavns Byret.

Se også: Don Ø: Retfærdigheden vil sejre

Begge kunne de se frem mod op mod 20 retsdage, hvor de som hovedpersoner sammen med blandt andre FIH Erhvervsbank og Parken stod tiltalt for at have brugt Parkens og de mange tusind aktionærers penge på at købe firmaets egne aktier på børsen i forsøget på at holde aktiekursen på et kunstigt højt niveau. Det skulle være sket i 2007 og 2008.

Foto: Tariq Mikkel Khan 112 - 22. maj. 2015 - kl. 11:13 Komisk indledning på Don Ø-procedure

Selv om datoen hed 15. december, var Flemming Østergaard solbrun efter en tur i USA, og på vejen ind ad døren, der ligger lige over for Rådhuspladsen i København, tog han sig tid til at tale med flere af de omkring 15 fremmødte journalister; han glædede sig til at få en afgørelse på den sag, der nu var blevet efterforsket i seks år, lod han forstå.

Søren Pind omfavner Don Ø på Amalienborg Slotsplads. Justitsministerens allerførste handling. (Screendump: DR) Dansk politik - 29. jun. 2015 - kl. 20:54 Sherif-Pinds første handling: Omfavnede tiltalt Don Ø

Bryder sig ikke om pressen
Imens gled Jørgen Glistrup forbi med en afværgende hånd. Hverken den dag eller de efterfølgende har Glistrup villet talt med pressen; undervejs har han også fortalt hvorfor: - Det væsentligste minus for mig ved at påtage mig ansvaret var offentligheden og kontakten til pressen, som jeg ikke bryder mig om.

Se også: Glistrups forsvarer: Parken-sag bygger på løse postulater

Glistrup har imidlertid ikke haft noget problem med at irettesætte de live-dækkende reportere, som har siddet under retsmøderne, hvis han under retssagen noterede sig artikler, som han ikke var enig i. Han har heller ikke været for fin til med snerrende stemme at snappe efter anklagerne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jørgen Glistrup risikerer at få beslaglagt 2,2 millioner kroner. (Foto: Jens Dresling)
Jørgen Glistrup risikerer at få beslaglagt 2,2 millioner kroner. (Foto: Jens Dresling)
 

Eksempelvis blev han spurgt, om det var rigtig opfattet, at cirka 25 procent af aktierne i 2002 blev varetaget af småaktionærer og fodboldfans: - Jeg ved ikke, hvordan du skelner mellem fodboldfans og småaktionærer, lød svaret fra Glistrup.

Ligeledes har Flemming Østergaard ikke haft uld i mund, når detaljerne ikke har faldet i Don Ø's smag.

Foto: Stine Bidstrup 112 - 22. maj. 2015 - kl. 13:56 Anklager: Så mange år skal Don Ø og Glistrup i fængsel

Foto: Stine Bidstrup 112 - 22. maj. 2015 - kl. 13:56 Anklager: Så mange år skal Don Ø og Glistrup i fængsel Se også: Don Ø’s forsvarer: Kunne have tjent 42 mio.

Da anklager Bejnamin Foverskov dristede sig til at spørge, Flemming Østergaard, om han interesserede sig for Parken-aktien, ville Østergaard vide hvorfor: - Man har jo hørt om andre virksomheder, hvor bestyrelsen ikke interesserer sig for aktien, fulgte anklageren op:.

Det er da det dummeste
- Du skal nok undlade at fortælle, hvilke virksomheder det drejer sig om, for så har de da ikke deres bestyrelsesposter særligt meget længere - det er da noget af det dummeste, jeg har hørt; at en bestyrelse ikke interesserer sig for aktien, snerrede Flemming Østergaard.

Flemming Østergaard foran Københavns byret, hvor han sidder tiltalt for kursmanipulation. I baggrunden står hans forsvarer, Sysette Vinding 112 - 12. jan. 2015 - kl. 11:01 Don Ø i retten: Det dummeste, jeg har hørt

I dag falder dommen. Finder dommen dem skyldige, er det ifølge Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet, med fængselsophold til følge: - Maksimumsstraffen er fire år.

Man ser meget alvorligt på det. Højesteret har for snart mange år siden sagt, at udgangspunktet er ubetinget fængselsstraf, hvis der dømmes for et enkelt forhold om kursmanipulation, siger han.

Bliver Flemming Østergaard dømt, risikerer han at få beslaglagt 15,5 millioner kroner, mens Jørgen Glistrup risikerer at få beslaglagt 2,2 millioner kroner.

Se også: Derfor var Don Ø ansigtet udadtil: Glistrup ville ikke tale med pressen

Anklageren kræver minimum to års fængsel. De herrer kan imidlertid trøste sig med, at det formentlig ikke bliver i et lukket fængsel, siger Lars Bo Langsted: - Udgangspunktet er, at det er et åbent fængsel, man afsoner i, medmindre der er argumenter for andet, og det er der nok ikke.

1 af 2 Jørgen Glistrup risikerer at få beslaglagt 2,2 millioner kroner. (Foto: Jens Dresling)
2 af 2 Bliver Flemming Østergaard dømt, risikerer han at få beslaglagt 15,5 millioner kroner. (Foto: Tariq Mikkel Khan)