Afsløring: Putins uskyldige turist er højt dekoreret spetsnaz-oberst

Den ene af de mistænkte i gift-sagen fra Salisbury i Storbritannien, som ifølge præsident Putin blot var en uskyldig turist, er ifølge britiske medier faktisk en tidligere oberst i de russiske specialstyrker

Foto: AP
Foto: AP

Salisbury-sagen, hvor den tidligere russiske efterretningsofficer Sergei Skripal og hans datter blev forgiftet med Novichok bliver ved med at udvikle sig.

Hvor det tidligere forlød, at angrebet blev udført af to russiske agenter, så afslører avisen The Telegraph i dag, at den britiske efterretningstjeneste har identificeret en tredje agent, som skal have været i Salisbury forud for angrebet. Angiveligt for at undersøge området og hjælpe med planlægningen af snigmordene.

I denne uge kom det ligeledes frem, at identiteten på en af de to første mistænkte angiveligt er falsk.

Ruslan Boshirov, som for rullende kameraer i et russisk tv-interview bedyrede, at han bare var turist i Salisbury, hedder ifølge flere britiske medier Anatoliy Chepiga.

Identiteten blev torsdag bekræftet af den britiske forsvarsminister.

Spetznas-oberst
Det var et hold af undersøgende journalister fra mediet Bellingcat, der opsporede Chepiga og gennem research i de russiske militær-arkiver og informationer fra stadig aktivt militær-personel ´sandsynliggjorde, at Anatoliy Chepiga og Ruslan Boshirov er en og samme person.

Og en ting er i hvert fald helt sikkert. Manden, der er født Anatoliy Chepiga, er alt andet end en uskyldig civilist.

Han er en højt dekoreret oberst fra de russiske specialstyrker. Han kæmpede ifølge Bellingcat med den 14. Spetznas-brigade, som har været indsat i både Tjetjenien og Ukraine. Efter karrieren i Spetznas fortsatte han angiveligt i det russiske militærs efterretningstjeneste, GRU.

Ifølge en russisk organisation for veteraner er Chepiga gennem karrieren blevet dekoreret mere end 20 gange. Senest i 2014, hvor han modtog den højeste militære udmærkelse, 'Helt af den russiske føderation'. En medalje, der ifølge BBC typisk bliver uddelt ved en hemmelig ceremoni af præsident Putin selv.

Den britiske efterretningstjeneste frigav billedet af de to mistænkte den 5. september. Foto: Metropolitan Police via AP
Den britiske efterretningstjeneste frigav billedet af de to mistænkte den 5. september. Foto: Metropolitan Police via AP

Bestilt på højeste niveau
Ifølge en tidligere russisk oberst, som Bellingcat har talt med, ville en operation som angrebet i Salisbury, typisk blive udført af en agent med lavere militær-rang end oberst. At sende en oberst tilbage i felten, som endda har fået den højeste udmærkelse, tyder ifølge ham på, at 'jobbet må være blevet bestilt på det højeste niveau'.

En tese, som Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i russisk indenrigs- og udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, tidligere også har udtalt sig om til Ekstra Bladet.

- Rygter siger, at denne type aktioner i fremmede nationalstater ikke nødvendigvis er sket med Putins vidende, fordi den russiske militære efterretningstjeneste GRU har et vist niveau af autonomi.

Er du enig i den vurdering?

- Nej, det er jeg ikke, men dog alligevel. Jeg ville ikke kalde det autonomi, jeg vil hellere kalde det manglende styring. Vi skal forestille os, at der er nogle alvorlige kampe i inderkredsen omkring Putin, men jeg ville synes, det var underligt, at der i en sag af denne karakter er truffet beslutninger, uden at personer i toppen af den militære efterretningstjeneste GRU har vidst noget om det.