Anholdt sydkoreaner med store OL-drømme

SYDKOREANSK POLITI: Yoora Chung skal hjem og afhøres om sin rolle i stor politisk skandale, der involverer Yoora Chungs mor og Sydkoreas præsident

20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu bedrageritiltalte præsident Park Geun Hye. I aftes blev Yoora Chung anholdt i Nordjylland og hun forventes udleveret til sit hjemland i løbet af kort tid.
20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu bedrageritiltalte præsident Park Geun Hye. I aftes blev Yoora Chung anholdt i Nordjylland og hun forventes udleveret til sit hjemland i løbet af kort tid.

Det er tilsyneladende en kvinde med store ambitioner og uden samvittighedskvaler, som Nordjyllands Politi 1. januar lidt før klokken 20 kunne anholde på en adresse i Nordjylland. Det skete efter et tip til politiet fra en sydkoreansk journalist.

20-årige Yoora Chung har angiveligt holdt sig væk fra fangarmene fra sit hjemlands myndigheder igennem flere måneder, men efter at sydkoreansk politi 27. december via Interpol udstedte en international arrestordre, slog Nordjyllands Politi til og anholdt kvinden på en adresse i det sydøstlige Aalborg uden dramatik. På adressen befandt sig fire andre voksne personer og et lille barn.

Yoora Chung blev mandag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aalborg. Her anmodede anklagemyndigheden om, at den 20-årige kvinde fængsles, indtil der er taget stilling til den udleveringsbegæring fra de sydkoreanske myndigheder, som dansk politi modtager inden for kort tid.

Retten bestemte derefter, at kvinden - som anklagemyndigheden lagde op til - skulle frihedsberøves i fire uger.

Yoora Chung, der blandt andet har opholdt sig i Tyskland igennem de seneste måneder, var formodentlig i Danmark i forbindelse med, at hun er dressur-rytter på internationalt niveau. De nærmere omstændigheder ved hendes ophold her er dog ikke blevet uddybet eller bekræftet. Yoora Chung var med til at vinde guld ved de asiatiske lege i hold-dressur i 2014.

Politi: Hun fik særbehandling

I et interview med horsepoint.tv, som kan ses på dette youtube.link , fortalte en smilende Yoora Chung sidste år ved et dressur-stævne i Østrig om sine store, sportslige ambitioner.

- Min drøm er at komme med til de olympiske lege i Tokyo i 2020. Det tror jeg, de fleste ryttere drømmer om, siger hun, mens hendes tyske træner, Christian Kamplade, står ved hendes side og nikker samtykkende.

Ifølge flere internationale medier er skandalesagen så omfattende, at den i sidste ende kan betyde, at præsident Park Geun Hye sættes fra bestillingen. Præsidenten, der anklages for bedrageri og magtmisbrug, har været ven med Yoora Chungs mor, Choi Soon Sil, igennem mange år. Den tætte forbindelse mellem præsidenten og dressur-rytterens mor har ifølge de sydkoreanske myndigheder ført til, at Yoora Chung har fået særbehandling både i forbindelse med sin uddannelse og sin sportskarriere.

Parlamentet i Sydkoreas hovedstad, Seoul, indledte i december i fjor en rigsretssag mod den suspenderede præsident Park Geun Hye, som nægter sig skyldig og kalder beskyldningerne om bedrageri og magtmisbrug for 'fabrikerede og falske'.

Frataget eksamensbevis

Yoora Chung, der er enebarn, blev ifølge flere sydkoreanske og internationale medier indblandet i sagen i 2016. Her kom det frem, at hun som elev på det prestigefulde Ewha Universitet fik høje karakterer, selv om hendes indsats var mangelfuld. En anden beskyldning handler om, at lærerne på den elitære uddannelsesinstitution for kvinder holdt hånden over hende, da hun udeblev fra undervisningen otte gange uden at udfylde de krævede formularer, som skulle forklare fraværet.

Særbehandlingen af Yoora Chung fik samtidig flere andre studerende på Ewha Universitetet til at ytre massiv kritik med udgangspunkt i, at de selv har kæmpet hårdt for at komme igennem nåleøjet til det eftertragtede universitet. Da oplysningerne om Yoora Chungs genveje og særstatus blev bekræftet, blev hendes adgangskort til universitetet taget fra hende.

Den talentfulde dressur-rytter har angiveligt flere gange, mens hun har opholdt sig i blandt andet Tyskland i 2016, undladt at reagere på de sydkoreanske myndigheders anmodning om, at hun skulle komme hjem og lade sig afhøre om skandalen, hvor hendes mor er varetægtsfængslet.

Moren - Choi Soon Sil - beskyldes for i ledtog med veninden og præsidenten at have afpresset store virksomheder til at donere penge til hendes fond. 

 

Ekstra Bladet følger sagen...

 

***

FAKTA

Nordjyllands Politi har anholdt den 20-årige kvinde Chung Yoo-ra, som er efterlyst i en sag med tråde til Sydkoreas præsident, Park Geun-hye.

Chung Yoo-ra er datter af Choi Soon-sil, der er hovedperson i en sag om magtmisbrug, som præsidenten er hvirvlet ind i.

I december besluttede parlamentet i Seoul således, at der skal indledes en rigsretssag mod Park Geun-hye.

Årsagen er en skandale om korruption, der klæber sig til præsidenten. Den kan du få et overblik over her:

* Park Geun-hye beskyldes for at have været indblandet i kriminalitet sammen med veninden Choi Soon-sil, der sidder fængslet i Sydkorea.

* Veninden er sigtet for magtmisbrug og afpresning. Hun beskyldes også for at have udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse penge ud af flere store virksomheder.

* Pengene er angiveligt gået til en fond, som veninden kontrollerede og har nydt godt af.

* Ifølge beskyldningerne har præsident Park hjulpet med at presse penge ud af firmaer til fonden.

* Angiveligt har præsidenten også bedt medarbejdere om at lække fortrolige dokumenter til veninden.

* Venindens far var leder af en religiøs sekt og en stor støtte af præsident Park frem til sin død i 1994. Han beskrives af flere som en mentor for Park.

* Sagen har fået tusindvis af sydkoreanere på gaden for at demonstrere mod statslederen.

* Selv tilbød præsident Park 29. november at træde tilbage.

* Hun gav dog ikke en konkret melding om tidspunktet, men sagde, at det ville ske, når parlamentet har "udarbejdet en procedure, hvorpå magten kan overdrages på en måde, som minimerer et magttomrum og kaos for landets regering."

Kilder: NTB, Reuters, BBC.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere