Anklage: Kørte 965 km. for at skyde mexicanere

Mindst 22 mennesker mistede livet i masseskyderi i Texas. Formodet gerningsmand efterlod manifest på internettet

Optagelser inde fra butikscentret vidner om den rædsel, der bredte sig, da gerningsmanden fortsat var på fri fod. Video: AP/Privatoptagelser

21-årige Patrick Crusius, der er anholdt og sigtet i forbindelse med lørdagens masseskyderi i El Paso, Texas, har fortalt politiet, at han ønskede at dræbe så mange mexicanere som muligt.

Det oplyser politikilder til ABC News.

Crusius havde ifølge myndighederne kørt 965 kilometer for at nå frem til den amerikansk-mexicanske grænseby, der har et stort antal indbyggere med latinamerikansk baggrund.

Da Patrick Crusius ankom til Walmart i El Paso gik han ind i supermarkedet for at sikre sig, at der var mange handlende til stede med mexicansk baggrund.

Gerningsmanden åbnede ild i et supermarked i El Paso. Foto: AFP
Gerningsmanden åbnede ild i et supermarked i El Paso. Foto: AFP

Patrick Crusius er sigtet for overlagt drab i forbindelse med masseskyderiet. Foto: Reuters
Patrick Crusius er sigtet for overlagt drab i forbindelse med masseskyderiet. Foto: Reuters

112 GALLERI : De ti mest dødelige masseskyderier i USA

Kort efter vendte han tilbage iført høreværn og beskyttelsesbriller og skød på må og få efter de handlende med en halvautomatisk riffel.

22 mennesker har mistet livet i massakren, der igen har rettet fokus på den amerikanske våbenlov samt præsident Donald Trumps retorik om latinamerikanske immigranter.

Manifest på 8chan
Patrick Crusius menes at stå bag en tekst, der blev offentliggjort på hjemmesiden 8chan før angrebet. Her betegnes immigrationen til USA for en invasion.

'Angrebet er et svar på den latinamerikanske invasion af Texas', lyder det blandt andet.

Blandt de dræbte er syv mexicanske statsborgere, og Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, har opfordret den amerikanske præsident til at stramme våbenkontrollen.

Maylin Reyes hænger det mexicanske flag i El Paso. Foto: Reuters
Maylin Reyes hænger det mexicanske flag i El Paso. Foto: Reuters
 

Et døgn efter angrebet i El Paso blev ni mennesker dræbt i Dayton, Ohio. Her blev den 24-årige formodede gerningsmand skudt og dræbt af politiet.

USA's præsident, Donald Trump, holdt mandag en tale i Det Hvide Hus, hvor han kommenterede på weekendens angreb.

Præsidenten varslede blandt andet en række nye tiltag for at begrænse det høje antal af amerikanske masseskyderier. Han understregede dog, at det ikke nødvendigvis er våbnenes skyld.

- Det er psykiske lidelser og had, der trykker på aftrækkeren. Ikke våbnet, lyder det fra Trump.

Bedsteforældre og skolebørn blandt de dræbte

Mandag er identiteterne på de dræbte i El Paso, Texas, og Dayton, Ohio, blevet offentliggjort. Blandt de dræbte var forældre, skoleelever og en krigsveteran.

15-årige Javier Amir Rodriguez var netop begyndt på sit andet år i gymnasiet, da han lørdag blev skudt og dræbt, da han var med sin onkel i Walmart og handle.

Arturo Benavides var en amerikansk krigsveteran og pensioneret buschauffør. Han var ved at betale for sine varer, da gerningsmanden trådte ind i supermarkedet og begyndte at skyde.

Arturo Benavides' hustru, Patricia, sad på en bænk i nærheden og ventede på sin mand. Da gerningsmanden åbnede ild, blev hun skubbet i sikkerhed ind på et badeværelse af andre handlende.

Parrets nevø, Ruben Rojas, beskriver sin onkel som en 'stille og rolig' mand, der nød at se sport og gå til messe.

Ivan Manzano havde en datter på fem år og en søn på ni år. Han var fra Ciudad Juárez i Mexico og erhvervsdrivende.

Hans hustru, Adriana Manzano, fik at vide af det amerikanske forbundspoliti, FBI, at han var blevet dræbt i masseskyderiet i Walmart. Adriana rejste mandag til det mexicanske konsulat i El Paso for at få udleveret sin mands lig.

Adriana Manzano har fortalt sine to børn, at deres far er død i en ulykke. Hun er bange for, at sandheden kan skabe vrede.

Jordan Anchondo er ligeledes blandt de dræbte i El Paso. Hendes søster, Leta Jamrowski, fortæller, at hun døde, da hun forsøgte at beskytte sin to måneder gamle dreng mod en byge af kugler.

- Hun gav sit liv for at beskytte ham, siger søsteren.

Den to måneder gamle baby slap med knubs i form af nogle brækkede knogler fra morens fald.

Jordan Anchondos mand, Andre Anchondo, mistede ligesom sin hustru livet i Walmart.

I masseskyderiet i Dayton, Ohio, er de dræbte blandt andre Saeed Saleh, en migrant fra Østafrika og far til tre, Lois Oglesby, en sygeplejerskestuderende, og gerningsmandens egen søster, 22-årige Megan Betts. (Ritzau)