Anklager: Det her er ikke USA, Patrick blev ikke skudt i nødværge

Skød husejer for at dræbe eller handlede han i lovlig nødværge, da han affyrede sit haglgevær mod Patrick Aulum-Pedersen. Afgørelsen falder i dag

Her møder Patrick Aulum-Pedersen to af de tre betjente, der reddede ham efter skyderiet. (VIDEO: LOKALAVISEN.DK)

Retten i Lyngby, Ekstra Bladet

- Det er kun i USA, at man kan slippe med at skyde folk under de her omstændigheder. Det kan man altså ikke i Danmark.

Det sagde senioranklager Kenn Jørgensen i retten i Lyngby, da han i dag krævede en 67-årig mand kendt skyldig i drabsforsøg på den 27-årige Patrick Aulum-Pedersen.

Han fik et skud hagl i maven og blev livsfarligt kvæstet, da han i fuldskab og forvirring efter en julefrokost gik hen til det forkerte hus i Birkerød, hvor den 67-årige forvekslede ham med en hjemmerøver, da Patrick Aulum-Pedersen knuste en rude i kælderdøren.

I 2011 var den 67-årige udsat for et brutalt hjemmerøveri, hvor tre østeuropæere brød ind gennem den samme kælderdør og mishandlede ham groft med en hammer, før røverne flygtede med 400 kr.

Den 67-årige hævder, at han affyrede et varselsskud mod Patrik Aulum-Pedersen i nødværge, og at det var ikke meningen at ramme ham.

- Patrick var ingen trussel
Men anklageren afviser klart, at den 67-årige skød i nødværge, og at han måtte forudse, at Patrick Aulum-Pedersen kunne dø af haglskuddet.

- Patrick var ingen trussel. Han var ikke hjemmerøver. Han begik ikke indbrud. Han var ikke bevæbnet og stod udenfor kælderdøren, der var låst med to låse, og han kunne ikke umiddelbart komme ind gennem hullet i den knuste rude. Han var en forvirret ung mand, der forsøgte at finde hjem eller hen til sin kammerat for at sove, sagde Kenn Jørgensen.

Se også: Mor sendte ambulancen til sin skudte søn

Anklageren mener, at det var helt unødvendigt for den 67-årige at affyre skuddet.

Nødværge kræver, at der er tale om et påbegyndt eller overhængende angreb på den person, der forsvarer sig, og Patrik Aulum-Pedersen hverken truede eller angreb den 67-årige.

- Var det nødvendigt at affyre skuddet? Det var ikke nødvendigt. Patrick var ikke inde i huset. Han kommer ikke løbende mod ham med en hævet økse eller lignende. Tiltalte kunne blot være gået op i stuen og have låst døren ned til kælderen. Det var også det han gjorde, efter at Patrick var blevet skudt, sagde Kenn Jørgensen.

Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk) 112 - 5. okt. 2015 - kl. 11:51 Vækket på hospitalet af mor: - Du er blevet skudt

Anklageren mener, at den 67-årige var velovervejet, da han tog sit haglgevær, ladede det med to patroner, lagde fem andre patroner klar på trappen,  låste døren til kældertrappen op og gik derned med haglgeværet klar til skud.

Gik tættere på og skød
- Det er ham der er 'ovenpå'. Det er ham, der er bevæbnet og han er klar til at nedlægge dem med det samme, hvis der er nogen nede i kælderen. Men der er ingen i kælderen. Patrick står udenfor den låste dør, sagde anklageren.

Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk) 112 - 5. okt. 2015 - kl. 14:41 Vidner: Patrick var truende og aggressiv, inden han blev skudt

- Den tiltalte ser på otte meters afstand Patrick i hullet i ruden. Han går tættere på og skyder fra hoften på 2,5 – 3,5 meters afstand mod hullet i ruden. Patrick fylder hele hullet på 50 gange 50 centimeter ud, da tiltale afgiver skuddet mod ham. Tiltalte har været jæger gennem mange år, og han ved udmærket godt, at hvis man afgiver et skud på den afstand med et haglgevær, så er det overvejende sandsynligt, at man dør af det, sagde Kenn Jørgensen.

Forsvarer: Fik deja-vu fra hjemmerøveri
Den 67-åriges forsvarer advokat Malene Palludan kræver sin klient frifundet, fordi han skød i nødværge. Siden det uopklarede hjemmerøveri i 2011, hvor den 67-årige blev mishandlet med en kløfthammer og et koben, har frygten for et nyt overfald siddet traumatisk i ham.

- Han hører de samme lyde som i 2011, hvor en rude bliver knust i kælderdøren og han opfatter, at nogen igen er på vej ind i huset, sagde Malene Palludan og henviste til, at forsøg på at trænge ind i et privat hjem berettiger til at handle i nødværge.

- Det er utroligt traumatisk at blive overfaldet i ens eget hjem, og det har sat sig dybe spor hos den tiltalte. Han hører først stemmer udenfor huset og står op, og så hører han ruden blive knust i kælderen. Han ser en person, som han klart opfatter er på vej ind i huset. Han er hunderæd på det her tidspunkt. Lyset er tændt og alarmen kører, men personen flytter sig ikke, og han aner ikke om de er flere, og om de er bevæbnede. Det eneste han kan forsvare sig med er hans jagtgevær.

- Han var bange for, at hvis han vendte ryggen til, ville han blive overfaldet af tre mænd ligesom sidste gang. Han var angst for at blive slået ihjel, og han skyder som en advarsel og sigter til venstre for personen for ikke at ramme ham. Men geværet trækker, fordi han i situationen ikke kan lave et blødt aftræk, siger advokaten.

Malene Palludan henviser også til, at Patrick Aulum-Pedersen inden episoden havde optrådt aggressivt og truende, først til julefrokosten på Hotel Comwell og derefter overfor et ægtepar i et andet hus på vejen, hvor Patrick Aulum-Pedersen forsøgte at komme ind i huset, efter at han havde buldret på en rude og vækket parret. Manden i huset forklarede i retten, at han følte, det var tæt på, at han skulle 'bokse' med den truende unge mand, der insisterede på at komme ind i villaen.

Forsvareren mener, at meget tyder på, at Patrick Aulum-Pedersen rent faktisk forsøgte at trænge ind i huset hos den 67-årige efter at han havde knust ruden i kælderdøren. Det viser hans snitsår og at han tilsyneladende havde pillet glasstumper ud af hullet i ruden.

112 - 5. okt. 2015 - kl. 10:06 Husejer troede, det var hjemmerøveri: - Jeg har skudt for at redde mit liv

- Det afgørende er, hvordan den tiltalte har opfattet situationen. Han har helt klart opfattet, at personen var på vej ind, og han fik et deja-vu fra det tidligere hjemmerøveri. Så er det han handler for at redde sit eget liv. Han siger på alarm-opkaldet, at han ikke vil slås ihjel.

- Det er en rigtigt tragisk sag både for Patrick og den tiltalte, men det er Patrick der står på en fremmed mands bopæl midt om natten og knuser en rude i hans dør.

Retten voterer nu
- Tiltale føler, at den eneste måde han kan forsvare sig på er at affyre et varselsskud med sit haglgevær. At han så rammer personen er tragisk, men det var ikke meningen, sagde advokaten.

Nævningetinget, seks nævninger og tre juridiske dommere, har nu trukket sig tilbage for at votere om, hvorvidt den 67-årige skal dømmes for drabsforsøg eller frifindes.

Retten skal afgøre, om han handlede i lovlig nødværge eller om han overskred grænsen for lovlig nødværge, men så alligevel skal være straffri, fordi han handlede i skræk og ophidselse.

Afgørelsen falder senere i dag.

1 af 2 En 67-årig fik et flash-back fra et hjemmerøveri, da han skød den 26-årige gennem døren, som på billedet er erstattet med en træplade. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk)