Anklager i plejehjemssag: Dommen sender vigtigt signal

Dom over en tidligere plejehjemsleder viser, at man skal tænke sig om, når man bruger magt, siger anklageren.

Anklageren i sagen om fiksering af en 85-årig kvinde på et plejehjem i Aalborg mener, at tirsdagens dom over stedets tidligere plejehjemsleder sender et vigtigt signal.

- Jeg er meget tilfreds med, at der er sendt et signal om, at man skal tænke sig om, når man bruger magt, siger anklager Susanne Hansen.

Retten i Aalborg har tirsdag idømt plejehjemslederen at betale dagbøder på i alt 5000 kroner for at have forsømt sit arbejde groft i oktober sidste år.

Dengang besluttede den nu dømte kvinde uden den nødvendige tilladelse fra Aalborg Kommune, at den 85-årige skulle spændes fast til sin seng med en stofsele.

Den ældre, demente kvinde døde af sine kvæstelser, da hun en nat rullede ud af sengen og hang i selen i timevis.

Anklageren understreger, at sagen ikke er et spørgsmål om, hvorvidt den tidligere plejehjemsleder er skyld i kvindens død.

Det er et spørgsmål om, at hun har truffet nogle beslutninger og undladt at træffe nogle beslutninger, som strider imod servicelovens paragraf 128.

- Det var nok til, at vi kunne rejse en tiltale. Vi mener, at man er nødt til at tænke hele situationen igennem, når man anvender sådan en stofsele. Hvordan gør man det bedst muligt. Det er baggrunden for sagen, siger anklageren.

Dommeren i sagen, Gitte Kuhlwein, har lagt til grund for sin afgørelse, at den tidligere plejehjemsleder ikke havde iværksat et øget tilsyn med den ældre kvinde, mens hun var spændt fast.

Derudover var der ikke nogen vejledning til plejehjemspersonalet om, hvordan de skulle bruge selen.

Der findes ingen regler for, hvor meget tilsyn en fikseret plejehjemsbeboer bør have. Men ifølge anklageren bør man, når man bruger magt, tænke over, om det ikke ville være det rigtigste at kigge ekstra meget til beboeren, selvom der ikke er regler for det.