Anklager kræver ni måneders fængsel til Penkowa

Anklager forlanger en streng, men betinget straf til den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa

Ni måneders fængsel. Det bør straffen være for at føre Københavns Universitet bag lyset ved brug af falske dokumenter.

Det siger specialanklager Susanne Bitsch tirsdag i Københavns Byret, hvor en retssag mod den tidligere stjernehjerneforsker Milena Penkowa nærmer sig enden.

Milena Penkowa er tiltalt for at have brugt fire falske dokumenter til at overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at en række rotteforsøg var blevet udført hos et medicinalfirma, RRRC, i Barcelona.

Penkowas motiv skulle have været, at hun ville undgå en sag om videnskabelig uredelighed i forbindelse med sin afviste doktordisputats. Det var i en artikel i den disputats, at oplysninger om de omstridte rotteforsøg indgik.

Ifølge Susanne Bitsch peger meget i retning ad, at dokumenterne er falske. Blandt andet er de forsynet med et logo fra et amerikansk firma, men skulle forestille at være fra et spansk firma.

Logoet sidder desuden forskellige steder på forskellige papirer i sagen, og det er ifølge anklageren mistænkeligt.

- Hvis der var tale om et brevpapir, så ville logoet være placeret det samme sted. Det viser, at der er tale om et logo, der er påført, lyder det fra Susanne Bitsch.

I det hele taget har Penkowa ikke været i stand til at komme med oplysninger, som kan godtgøre, at der har eksisteret et RRRC i Spanien.

- Det giver ikke nogen mening, at man ikke skal kunne oplyse noget om, hvem man har et samarbejde med. Der er jo ikke tale om statshemmeligheder, siger Susanne Bitsch.

Derudover har politiets tekniske undersøgelser vist, at et af de falske dokumenter lå på Penkowas computer, men at det var oprettet længe efter, at de så ud til at være daterede.

Andre elektroniske spor peger desuden også i retning af, at dokumenterne ikke stammer fra et spansk firma, men er blevet oprettet andet steds.

At dokumenterne ikke stammer fra Spanien, kan ifølge Susanne Bitsch også ses på den måde, et af dem er skrevet under. Underskriveren er en "Garcia Fernandez". Problemet med det navn er, at det er to efternavne - der er ikke et fornavn.

- Det tyder på, at det er en ikke-spanier, der har skrevet det her. Én der troede, at Garcia var et fornavn og Fernandez et efternavn.

Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann mener ikke, at anklagemyndigheden har løftet bevisbyrden i sagen. I øvrigt mener han, at sagen er forældet. Retten afsiger dom i sagen 30. september.