Anklager kræver tre måneders fængsel til sygeplejerske

En 49-årig sygeplejerske sidder i dag på anklagebænken, tiltalt for uagtsomt manddrab. Hun nægter sig skyldig

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): I dag sidder en 49-årig sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital i København på anklagebænken i retten på Frederiksberg.

Hun er tiltalt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af autorisationslovens § 75 stk. 1 om grovere forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed som sygeplejerske.

Hun var på nattevagt på hospitalet 25. juli 2013, hvor hun omkring kl. 23.10, ifølge anklageskriftet, ved en fejl skød det lokalbedøvende middel Bupivacain direkte ind i blodåren på en 76-årig kvinde, som efterfølgende døde af forgiftningen.

Anklager Bettina Wøldike kræver i retten på Frederiksberg i dag, at den tiltale kendes skyldig og idømmes tre måneders fængsel. Også selvom hun ikke dræbte den 76-årige patient med vilje.

- Hun har ikke gjort det med vilje, og der er ingen tvivl om, at den her sag er ulykkelig - også for den tiltalte, forklarede anklager Bettina Wøldike.

Men selvom man ikke har gjort det med vilje, skal man alligevel straffes for uagtsomt manddrab, forklarer anklageren.

- Hun har tilsidesat de normer, der findes for en sygeplejerske, og hvis hun var i tvivl, skulle hun have spurgt, forklarede anklageren.

Nægter sig skyldig

Den 49-årige sygeplejerske erkender, at hun har givet patienten den medicin, som forgiftede hende, og som hun døde af, men hun nægter sig skyldig i anklagen om uagtsomt manddrab og overtrædelse af autorisationslovens.

Den tiltalte har i retten forklaret, at hun ikke var i tvivl om, at hun gjorde det rigtige, og hvis hun havde været i tvivl, ville hun have spurgt en læge.

Sygeplejerskens forsvarer fortæller, at han har rådet hende til at nægte sig skyldig. Han forklarer, at sygeplejersken har erkendt forløbet, men at forløbet ikke danner grundlag for en domfældelse.

- Det er ikke til diskussion, at der er begået en fejl, men hun handler i god tro, forklarede forsvareren.

Forsvareren kalder den tiltalte for en pligtopfyldende og dygtig sygeplejerske, der ikke tidligere har lavet fejl, men som i dette tilfælde ikke har fået en ordentlig vejledning og instruks inden sit arbejde på afdelingen.

Den tiltaltes forsvarers fremhæver derudover en række artikler, der beskriver, hvordan der internationalt har været lignende sager med samme medicin.

Han forklarede at der i Danmark, de seneste fire år, har været 18 sager, hvor medicinen er givet direkte i blodet, som tilfældet er i denne sag.

En 76-årig kvinde døde på Bispebjerg Hospital, da hun fik sprøjtet lokalbedøvelse direkte ind i en blodåre. En sygeplejerske er nu tiltalt for uagtsomt manddrab. (Foto: Rumle Skafte) 112 - 23. sep. 2015 - kl. 12:25 Sygeplejerske tiltalt for uagtsomt manddrab var vikar


Forsvareren mener altså, at der er et generelt problem med denne type medicin, og at hun bør frikendes, der er ikke tale om en groft uagtsom handling.

I tilfælde af at dommerne vælger at kende den tiltalte skyldig, mener hendes forsvarer, at en fængselsstraf er langt overvurderet. Han mener i stedet, at det skal være en bødestraf på mellem 5000-10.000 kr.

Til sidst fik den sigtede love til at komme med en sidste kommentar til sagen.

- Jeg vil bare sige, at jeg er frygteligt ked af, at jeg har pådraget en kvinde døden. Jeg er glad for, at de har lavet om på retningslinjerne på den afdeling.

Der falder dom onsdag d. 30 september kl. 13.00

1 af 2 
2 af 2