Anklager vil fælde rumænere for "moderne slaveri"

I unik straffesag påstår anklager, at rumænere "importerede" landsmænd til at begå kriminalitet i Danmark

Tre rumænske søskendes systematiske udnyttelse af en stribe ludfattige landsmænd har været så grov, at de ifølge anklagemyndigheden skal dømmes for menneskehandel.

Det vil i så fald være første gang i dansk retshistorie, at straffelovens paragraf om menneskehandel tages i brug i forbindelse med udnyttelse til kriminalitet.

- Men jeg mener, at sagen er klar - at der er tale om moderne slaveri, siger anklager Mads Kruse onsdag i sin procedure i Retten i Hillerød.

Han skitserer, hvordan de tre søskende ifølge anklagemyndigheden har lokket mindst 17 landsmænd til Danmark med lovning om arbejde.

- De er kommet til Danmark i forventning om, at der ventede dem et arbejde. Men i stedet er deres identiteter på det groveste blevet udnyttet til bedrageri.

Anklageren understreger, at sagens ofre i alle tilfælde er fattige rumænere. Flere af dem tjente ikke mere end 600-700 kroner om måneden, da de blev opsøgt og tilbudt det tidobbelte i Danmark.

- I Rumænien kørte de ikke i bil, de kørte i hestevogn. En af dem vidste ikke engang, hvad en e-mail-adresse var, fortæller Mads Kruse.

- Netop fordi der er tale om rumænere uden tilknytning til Danmark, var de i vid udstrækning afhængige af hjælp fra de tiltalte. I et tilfælde ønskede et af ofrene ikke andet end at komme hjem til sin syge søn, men det kunne han ikke, for han havde ikke fået penge fra det arbejde, han var blevet stillet i udsigt.

Et andet vidne har fortalt, at rumænerne måtte lede efter mad i skraldespande for at blive mætte, mens en tredje efter eget udsagn blev tvunget til at stjæle i supermarkeder.

- Når han stillede spørgsmål, blev han bedt om at holde kæft. Han blev også slået og sparket i hovedet. Til sidst var han så desperat, at han frivilligt lod sig fange under et butikstyveri. Det læner sig meget op ad slavelignende forhold, siger Mads Kruse.

Anklagemyndigheden mener, at de tre søskende har transporteret deres landsmænd til Danmark i bil og busser, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.

Efterfølgende skal bagmændene have frataget ofrene de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri, ligesom de er blevet slæbt fra butik til butik for at købe mobiler og anden elektronik på afbetaling.

Sagen mod de tre søskende, to brødre på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster, er den første del af et stort kompleks, som politiet kalder "Hvepsebo".

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.

Samlet set vurderes det, at der er blevet svindlet for cirka 35-40 millioner kroner.