Anklager vil forlænge fængsling af sydkoreansk rytter

Anklagemyndigheden er ikke færdig med at behandle Sydkoreas ønske om udlevering af 20-årig dressurrytter

20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu suspenderede præsident Park Geun Hye. Hun blev anholdt i Nordjylland. Privatfoto
20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu suspenderede præsident Park Geun Hye. Hun blev anholdt i Nordjylland. Privatfoto

Anklagemyndigheden er ikke færdig med at behandle anmodningen fra Sydkorea om udlevering af den sydkoreanske dressurrytter Chung Yoo-ra.

Derfor vil anklagemyndigheden have Retten i Aalborg til at forlænge fængslingen af den 20-årige kvinde ved et retsmøde onsdag.

- Rigsadvokaten er fortsat ved at undersøge sagen, og derfor vil vores indstilling være, at fængslingen forlænges, siger kommunikationschef i Anklagemyndigheden, Mikkel Thastum.

Kvinden blev anholdt af Nordjyllands Politi 1. januar i år i Aalborg-forstaden Gug efter et tip fra en sydkoreansk journalist.

Se også: Sydkoreansk ridestjerne gemte sig i et klædeskab

Hun er sigtet af de sydkoreanske myndigheder for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet.

Sagen rækker helt op til den sydkoreanske præsident Park Geun-hye, der er suspenderet af parlamentet.

Chung Yoo-ra anklages blandt andet for medvirken til at stifte et skuffeselskab i Tyskland, som skal have fået tilført penge fra sydkoreanske virksomheder, blandt andet Samsung-koncernen.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden 2. januar.

Hun nægter sig skyldig i anklagerne.

Ved det seneste retsmøde oplyste anklagemyndigheden, at man manglede informationer fra Sydkorea for at kunne behandle anmodningen om udlevering.

Disse oplysninger er nu kommet, oplyser Mikkel Thastum.

- Vi har fået de informationer, vi bad om, og dem sidder vi nu og kigger på.

Mikkel Thastum kan ikke sige noget nærmere om, hvor tæt sagen er på en afgørelse.

- Det er en omsiggribende og kompleks sag, og derfor er det naturligvis afgørende med en grundig sagsbehandling, siger han.

Hvis det ender med en udlevering til Sydkorea, kan afgørelsen prøves ved både by- og landsret.

OVERBLIK: Her er sagen om sydkoreansk dressurrytter

En sydkoreansk kvinde er fængslet i Danmark i en sag, der trækker tråde til Sydkoreas suspenderede præsident Park Geun-hye.

Læs om forløbet her.

* Nordjyllands Politi anholdt kvinden 1. januar 2017 på en adresse i Aalborg-forstaden Gug. Det skete efter tip fra en sydkoreansk journalist.

* 2. januar blev kvinden fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aalborg.

* Hun blev fængslet i fire uger, fordi retten fandt, at der var risiko for, at hun ville flygte ud af landet, hvis hun forblev på fri fod.

* Ved et nyt retsmøde 30. januar blev fængslingen af kvinden forlænget til 22. februar.

* Kvinden, der hedder Chung Yoo-ra, er sigtet for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet og for at have udnyttet sin position i det sydkoreanske samfund til at opnå adgang til et eliteuniversitet.

* Den 20-årige kvindes mor, Choi Soon-sil, er fængslet i Sydkorea, hvor hun er anklaget for millionsvindel og for magtmisbrug.

* Choi Soon-sil er veninde med præsident Park Geun-hye, og hun skal have fungeret som uofficiel rådgiver for præsidenten.

* Denne position har hun ifølge anklagen fra de sydkoreanske myndigheder misbrugt til at afpresse store virksomheder.

* Pengene er ifølge anklagen blevet brugt til at finansiere datterens luksusliv og køb af dyre dressurheste i Danmark.

* Præsident Park Geun-hye er suspenderet fra sit embede, fordi parlamentet i Sydkorea har besluttet at indlede en rigsretssag mod hende.

* Hvis de danske myndigheder træffer afgørelse om at udlevere den 20-årige kvinde til Sydkorea, kan beslutningen indbringes for domstolene.

Kilder: Reuters, Ritzau.

Skærm

Hent flere
Hent flere