Anklager vil gøre drabs-anklaget datter arveløs

Drabstiltalt datter måtte ikke deltage i sin mors begravelse for sin familie - Ekstra Bladet følger retssagen LIVE fra kl 9

For halvandet år siden lignede hun en ganske almindelig teenagepige, som til sin konfirmation sendte sin mor et betuttet smil, mens hun holdt en lille puket lyserøde roser i hænderne. I dag begynder nævningesagen, hvor teenagepigen er tiltalt for drab på sin egen mor. (Foto: Privat/René Schütze)

– Hun har mistet sin mor. Hun har næsten mistet forbindelsen til sine søskende. Og nu er der linet op til, at hun er skyldig i det her. Uanset udfaldet skal hun starte forfra på alle planer.

Det fortæller Aksel Groth, som er forsvarsadvokat for den i dag 16-årige kvinde, der er tiltat for sidste år at dræbe sin egen mor med flere knivstik i hjemmet i Kvissel, til Ekstra Bladet.

Mens hendes far nogle gange har besøgt sin drabstiltalte datter, har tvillingesøsteren, som hun ikke boede sammen med, da tragedien skete, kun få gange været på besøg. Familien nægtede hende dertil at deltage i sin mors begravelse.

Se også: Datter tiltales for drab på mor

Ud over tiltalen for drab, kræver anklagemyndigheden ifølge anklageskriftet også teenagepigen gjort arveløs efter sin mor. Hun skal med afsæt i arvelovens paragraf 48 frakendes retten til al arv efter sin mor, der var en vellidt og aktiv skikkelse i lokalområdet.

Se også: 15-årig drabsmistænkt datter holder sig fra mors kiste

Aksel Groth har i løbet af de seneste måneder forsøgt at klæde sin unge klient så godt som muligt på til straffesagen.´

– Det har været en stor del af opgaven. Jeg har forklaret hende, hvad der skal foregå i retten, så der ikke bliver nogen overraskelser for hende. Vi har gennemgået hele forløbet og hvem der vil være til stede af juridiske dommere og nævninge. Og så er det jo frivilligt, om hun vil udtale sig.

I gang med niende klasse
Det er dog Aksel Groths opfattelse, at teenagepigen vil afgive forklaring for dommere og nævninge i sagen, hvis lukkede døre har forhindret detaljer i at slippe ud.

Hvad forholdet mellem de to sigtede er, vides endnu ikke. (Privatfoto) 112 - 11. okt. 2014 - kl. 14:00 Mor til tre dræbt: Mystik om drabssigtedes forhold

Teenagepigen har siden drabet boet på en lukket institution for unge såkaldt kriminelle.

– Hun er i gode, trygge rammer, og der er mennesker, som forstår hendes situation, siger hendes forsvarsadvokat, som kun ros tilovers for stedet og personalet:

Aksel Groth fortæller, at hans klient er ’fornuftig at snakke med’.

– Ovenpå selve hændelsen og det første døgn, hvor hun var i konstant chok, er hun nu ganske velfungerende.

Den 28-årige iraker boede alene i en to-værelses lejlighed i Frederikshavn. (Privatfoto) 112 - 10. okt. 2014 - kl. 23:34 Nu er han drabssigtet: Søgte en seriøs pige

Ud over psykologisk assistance modtager den i dag 16-årige pige også skoleundervisning:

– Sådan er institutionen indrettet, og hun er i gang med 9. klasse.

Mens flere nære familiemedlemmer har vendt den 16-årige pige ryggen, har en ven igennem mange år, troligt besøgt hende.

– Han er tolk og iraker, men fastboende her i Danmark, fortæller Aksel Groth.

Ekstra Bladet følger retssagen LIVE fra kl 9