Arabisktalende politimand afslørede fusk med teoriprøver

Politiet fik mistanke, fordi køreskoleelever med arabisk baggrund ofte bestod med nul fejl i modsætning til alle andre elever

For en pris på få tusinde kr. var køreeleverne sikre på at bestå teoriprøven - med lidt god hjælp fra tolkene og kørelærerne. MODELFOTO.
For en pris på få tusinde kr. var køreeleverne sikre på at bestå teoriprøven - med lidt god hjælp fra tolkene og kørelærerne. MODELFOTO.

Med små nuancer i oversættelsen kunne elever vide, om de skulle svare 'ja' eller 'nej' i teoriprøve.

Helt uden at se de billeder, der blev stillet spørgsmål til, kunne en arabisktalende politimand bestå en teoriprøve. Politimanden lyttede blot efter de koder, som tolken brugte i sin oversættelse.

Det fortæller en motorsagkyndig onsdag ved Retten på Frederiksberg, hvor kørelærere og tolke er tiltalt for bestikkelse og stillingsmisbrug i forbindelse med fusk med køreprøver.

Den motorsagkyndige fortæller, hvordan hun og hendes kolleger gennem længere tid havde haft en dårlig fornemmelse. En fornemmelse af, at elever fra visse arabisktalende hold alt for ofte bestod prøverne med nul fejl.

Se også: Tiltale: Korrupte kørelærere og tolke snød elever gennem teori-prøverne

- Det er usædvanligt, at man går igennem prøven med nul fejl. Jeg har normalt måske to på en hel dag. Men på et arabisk hold kunne der være fire elever helt uden fejl, fortæller den motorsagkyndige i retten.

Mistanken fik fornyet styrke i foråret 2015. Her fik færdselsafdelingen i Københavns Politi en henvendelse fra asylcentret Sandholm.

- Vi fik at vide, at der på Center Sandholm blev talt om, at hvis man ville bestå, så kunne MM (navn på kørelærer, red.) hjælpe, og han kunne også hjælpe med at finde en tolk, fortæller den motorsagkyndige.

Det fik medarbejderne i færdselsafdelingen til at indlede deres egen lille efterforskning. De optog en teoriprøve på en diktafon.

Den arabisktalende betjent kunne hurtigt høre, at tolken gav tegn til, om der skulle svares "ja" eller "nej". Og efterfølgende kunne han altså bestå prøven med glans uden at se billederne.

- Han havde ikke selv set en teoriprøve, ud over dengang han selv tog kørekort, fortæller den motorsagkyndige, som dengang anmeldte sagen til afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi.

De to kørelærere, en assistent og tre tolke nægter sig skyldige i alle anklager.

Det er en 52-årig mandlig kørelærer og en 48-årig kvindelig tolk, der er hovedpersoner i sagen. Også en 51-årig mandlig assistent til den 52-årige kørelærer er tiltalt.

Derudover er en 46-årig kørelærer og to tolke på 54 og 49 år tiltalt. Alle mænd.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere